Citat:
În prealabil postat de cristinamaria
Fani71, cred ca nationalismul este in primul rand o reactie de protectie, nu apare ca raspuns la nationalismul altora, el exista in multe alte situatii, si mai cred de asemenea ca nu ilustreaza in primul rand dorinta unui popor de a-l calca in picioare pe altul. Exista si asta (germanii sunt cel mai bun exemplu) dar nu asta e reprezentativ pentru nationalism.
|
Pai, eu mai ales de nationalismul asta care calca in picioare sau dispretuieste celelalte natiuni si traditii ortodoxe dau in biserica, si de aia imi e lehamite de el. Altfel sunt de acord cu tine si nu vreau sa dau eu in extrema cealalta. Si iubecs limba romana, pe care incerc sa i-o transmit si copilului meu.
Se vad mai bine problemele astea cad ii vezi pe toti ortodocsii la un loc, ca aici in occident.
Exemple: incercarea de a uni rusii cu rusii, romanii cu romanii, grecii cu grecii etc, calcand in picioare ecleziologia ortodoxa, legile, bunul simt, dreptatea chiar omeneasca, morala..
Am vazut chestia asta cu ochii mei de cateva ori, si o vad in continuare.
Pe urma, dispretul rece al unor ortodocsi de acasa (rusi, greci...) fata de ortodocsii convertiti de la alte confesiuni. Refuzul de a sluji macar putintel in limba locala ca sa inteleaga si ei. Accentul pus pe dansuri populare si mancare traditionala in loc de credinta. Ura pentru cineva care nu tine de ei, desi este de natia lor.
Refuzul de a comunica si colabora cu ceilalti ortodocsi de alte natii, ignorarea lor, de frica de a nu-si pierde identitatea nationala, si concurenta acerba cu ei (chiar lupta pentru putere).
As mai putea adauga multe...
De asta mi-e greu sa mai acord multa importanta nationalismului in biserica.