
18.07.2009, 09:07:16
|
Banned
|
|
Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Mesaje: 318
|
|
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Litanu, se pare ca Sfintii Apostoli ne-au lasat ceva mai mult decit epistole. Adventistii nu cunosc sau nu le place istoria?
In Prima Explicatie, capitolele 66-67 Iustin ii descrie imparatului Antonius Pius ceea ce crestinii practicau in adunarile lor.
“In ziua numita Duminica toti cei care traiesc in orase sau in sate se aduna intr-un singur loc si se citesc scrieri de ale apostolilor sau ale profetilor, dupa cum timpul permite; apoi, cind cititorul a terminat, cel care conduce vorbeste ca sa ne invete si indeamna sa luam exemplul acelor lucruri bune. Apoi ne ridicam si ne rugam, si, asa cum am spus mai inainte, cind rugaciunea se termina, se aduce piine si vin si cel care conduce spune rugaciuni si aduce multumire, dupa cum ii sta in putinta, iar lumea aproba spunind “Amin”; se imparte la fiecare […], iar pentru cei care au lipsit citva se pune deoparte si li se trimite prin diaconi.”
Si chiar si mai precis:
“Pentru ca nu ca piine oarecare si bautura oarecare le primim pe acelea; fiindca Isus Cristos s-a intrupat prin cuvintul lui Dumnezeu si a avut carne si singe ca sa ne mintuiasca, tot asa, cum am fost invatati, hrana care s-a facut euharist prin rugaciunea euharistica pe care El ne-a lasat-o […] este trupul si singele acelui Isus intrupat.” (Iustin in Prima Explicatie, 66:1-20 – 148 A.D.)
Hippolytus (+235) si Novatian (+250) descriu liturghia in mod similar lui Iustin.
|
Adventistii conosc si le place istoria. Dar nu le plac falsurile. Din postarea dvs. reiese ca Iustin (banuiesc ca va referiti la Iustin Martirul), a folosit cuvantul "duminica", pentru prima zi a saptamanii, in anul 148 dH.
Imparatul Constantin cel mare (un sfant al bisericii ortodoxe), in anul 321, inca mai folosea expresia "dies solis"(ziua soarelui), pentru a numi ziua intaia a saptamanii.
[SIZE=3]"Corpus Juris Civilis", vol. III, reda legea promulgata la 7 martie 321 d.Hr.: [/SIZE]
[SIZE=3]"Toti judecatorii, locuitorii oraselor si meseriasii sa se odihneasca in prea venerabila zi a Soarelui. Dar cei de la tara, sa se ocupe de agricultura neimpiedicati de lege, pentru ca uneori nici o alta zi nu este mai favorabila lucrarilor agricole." (Sf. Constantin cel Mare).[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3] Iustin Martirul , in prima parte a secolului II, este cel dintai care saluta aparitia zilei intai intre sarbatori, ca semn distinctiv al crestinilor (aniversarea invierii). El scria: "Noi veneram aceasta zi intaia, ne place de ea, pentru ca este ziua in care Dumnezeu a zis 'sa fie lumina'." [/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3]Iustin Martirul nu a folosit niciodata denumirea de "duminica".
Abia in 386, Sinodul din Aquilea recunoaste schimbarea oficiala a lui "Dies Solis" (ziua soarelui) in "Dies Dominica" (Ziua Domnului, duminica).
Istoria dvs. este un fals. Nu-i mare lucru, de vreme ce v-ati permis sa falsificati chiar si Sfanta Scriptura (vezi Apocalipsa 1 :10 - unde, chipurile, Sfantul Apostol Ioan ar fi folosit, in anii 70 d.H., expresia de "duminica".)
Si daca tot vorbim de istorie, iata ce spune un istoric ortodox:
Arhiereul Calist Botosaneanul, episcop de Arges, in "Istoria bisericeasca" din 1902, pg. 55, declara: "Ziua in care crestinii savarseau cultul lor religios la inceput a fost sambata, mai tarziu duminica, zi de inchinare si bucurie, dupa cum zice si sfantul Atanasie al nostru: Sambata noi ne adunam laolalta nu ca sa iudaizam... ci ca sa ne inchinam lui Isus, Domnul Sabatului."
[/SIZE]
|