Mai frate Antonio si parintele Cleopa citise Pidalionul si intelegea altfel ce scria acolo.
Iar ce ai scris fratia aci e luat de la notele de subsol,nu e scris de Sfantul Nicodim Aghioritul (este un citatul care se zice ca ar fi a Sfantului Ioan Gura de Aur - da cum ar putea sa fie a Sfantului ca doar pe vremea Sfantului Ioan Gura de Aur latinii nu praznuiau Sfintele Pasti considerand echinochtiul pe 11 martie) - asta referitor la ideea conform careia trebuie sa praznuiesti Sfintele Pasti dupa Pastele iudaic.
Asa ceva Sfantul Canon nu zice.Iata ce zice mai amanuntit la subsol:
"(1) Că Paștile trebuie a se face totdeauna după echinocțiu de primăvară, (2) Că nu se cade a se face întru aceeași zi, cu legiuitele Paști ale Iudeilor (care amândouă acestea să hotărăsc de acest al 7- lea Apostolesc Canon) (3) Ca
să nu se facă chiar și nehotărât după echinocțiu, ci după cea întâi Lună plină a lui Martie, care se va întâmpla după echinocțiu. (4) Ca să se facă în întâia Duminică ce se va întâmpla după Luna plină (
iar aceste două din predanie le avem, și nu din Canon)."
Si iata ce zice Sfantul Ioan Gura de Aur care nu pomeneste pe undeva de latini:
"Pentru aceasta și Dumnezeiescul Hrisostom (în Cuvântul cel către cei ce postesc la Paștile cele dintâi) zice:
Scumpătatea timpului, și pândire a zilelor Biserica lui Hristos nu știe. Fiindcă de câte ori mănâncă Pâinea aceasta de viață făcătoare, și bea Paharul acesta, vestește moartea Domnului. Și Paști săvârșești: ci fiindcă la Soborul întâi s-au adunat Părinții și au rânduit când să se facă Paștile, cinstind Biserica pretutindenea pe învoire și pe unire, au primit rânduiala care ei au făcut."
Ce e postat acolo de fratia ta e luat de la Mathei Vlastar.
"Pentru aflarea Pashăi (Paștilor), îndreptare prea alese, și care nu puteau a se face mai bune,
zice Mathei Vlastar, au așezat și au dat sfântul și de toată lumea Soborul 1, după Canonul 1, al Soborului din Antiohia."
Iar Sfantul Canon de la Sfintii Parinti asa zice:
"Dacă vreun Episcop, ori Presbiter, ori Diacon, sfânta zi a Paștilor mai nainte de primăvăreasca Isimerie cu Iudeii o va săvârși, să se caterisească."
Acest Sfant Canon nu se incalca praznuind Sfintele Pasti mai tarziu precum se intampla acum,dar nu se praznuia corect data Sfintelor Pasti de aceea s-a hotarat indreptarea calendarului.
Indreptarea calendarului nu incalca vreun Sfant canon a Sfintilor Parinti.
http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...-calendar.html
Daca citim Pidalionul se cuvine sa il citim cu totul:
"Aceasta ramanere in urma a calendarului vechi o poti gasi in Pidalionul de Neamt, editia 1844, pe fata foii a 9-a incepand cu randul al 9-lea, unde se vede scris asa: "Dupa astronomii cei vechi, Ptolomeu si altii, o noapte si o zi se pogoara izomeria in 300 de ani si ceva mai multi. Iar dupa cei mai noi, o noapte si o zi se pogoara la 134 de ani, precum se vede scris in cartea ce se cheama "Tomos agapis". Asadar din aceasta cauza, izomeria (echinoctiul), care in calendarul iulian era asezata la 24 martie, si 24 septembrie, dupa 134 de ani a coborat cu o zi la 23 martie, apoi dupa alti 134 de ani la 22 martie, si in urma, in anul 325, pe vremea Sfantului si Marelui Sinod ecumenic de la Niceea, izomeria ajunsese la 21 martie. Lucrul acesta il poti vedea scris in Pidalion, tot pe fata filei a 9-a, chiar in randul de sus, unde scrie asa: "Deci primavarateca izomerie pentru nepotrivirea a insasi miscarii soarelui de la apusuri catre rasarituri, nu se face totdeauna intr-una si aceeasi zi. Ca in vremea sfintilor apostoli era la 22 martie dupa marturia acelorasi apostoli (Cartea 5-a, cap. 17), ori, dupa altii, la 23. Iar in timpul intaiului sobor a toata lumea (de la Niceea), era la 21 martie, dupa Sevastos si altii"."
Aci se poate vedea Pidalionul in format .pdf :
http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...e/pidalion.pdf