View Single Post
Vechi 13.01.2010, 02:09:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
Ai pierde pariul. Stiu ca e greu de crezut, dar poate exista moralitate si altruism si in afara religiei.
Bine, sunt constient ca vorbesc degeaba, tot tu ai spus ca ateii cand se enerveaza omoara preoti si ard biserici.
E clar, ai dificultati majore in a urmari firul discutiei.

1. Nu am zis ca n-ar exista, ci daca ar fi morali (absoluti) si altruisti (perfect dezinteresati) ar da dovada de inconsecventa fata de propriul crez, pentru ca logica si ratiunea atee nu poate concepe astfel de notiuni.

2. Nu am zis cand se enerveaza, ci cand se organizeaza :)

Citat:
Ai inteles gresit lectia ce trebuie invatata de la Darwin. Evolutia nu spune si nici nu incearca sa spuna cum ar trebui sa traim in societate. Darwin ne invata despre cum a evoluat viata pe pamant si atat.
Si societatea se afla in prelungirea acestei evolutii, corect?
Deci nu poate evolua in alti parametri decat cei deja stabiliti.
Regulile sunt simple: cei mai puternici supravietuiesc/conduc, cei slabi sunt mancati.
Deci pentru ce si-ar insusi un evolutionist un cod moral mult diferit de ce il invata evolutia?
In numele a ce si a cui?

Citat:
Ateul este o persoana care nu crede in existenta lui Dumnezeu.
Citat:
Nicaieri in definitia de mai sus nu vad vreo referire la condamnarea vreunei actiuni, sau cum anume ar trebui sa fie "mentalitatea atee".
In definitie nu, dar sunt lucruri care decurg in mod necesar din ea.
Acolo unde Dumnezeu lipseste, golul trebuie umplut cu ceva..

Citat:
Nu am confundat nimic. Comportamentul si sursa acelui comportament sunt lucruri diferite.

Ceea ce am spus este ca o sursa a comportamentului altruist poate fi si colaborarea rezultata din necesitate si constrangeri.
Mai exact, necesitatea unui grup de a supravietui impreuna, in timp ce separati, membrii ar fi fost condamnati la extinctie.

Eu am vorbit despre sursa altruismului, nu e obligatoriu sa fie izvorat din religie.
Asta nu e altruism, este nevoie si din ea evolueaza anumite constrangeri.
Vezi mai sus definitia altruismului in postarea pentru topcap.

Citat:
Cred ca glumesti, toate drepturile si libertatile de care ne bucuram astazi sunt valori umaniste.
Sunt valor crestine.
America la inceputurile ei atunci cand s-au pus bazele democratiei si s-a denuntat sclavagismul era crestina.

Citat:
Apogeul Bisericii in Europa a fost perioada de dupa prabusirea imperiului roman de apus si pana acum 300 de ani. O perioada superba pentru istoria umanitatii... libertate, drepturi egale, dreptul la libera exprimare a opiniei, avant al cunoasterii. Sau nu?
Apogeul in ce sens? Ai vazut afirmarea valorilor crestine in societate?
Sau te referi la faptul ca a fost declarata religie oficiala?
Sunt niste lucruri diferite.

Citat:
Nu inteleg ce vrei sa spui prin societate atee, ateismul nu este o ideologie.
Sigur ca este o ideologie, atfel n-ar incerca sa se impuna ca si crez la nivel social (vezi discutiile anterioare).

Citat:
Ateismul nu are asociate mentalitati, dogme, reguli.
Are mentalitati, dogme, reguli doar ca nu sunt la fel peste tot si la toti.

Citat:
As putea intelege argumentul daca ai vorbi despre societate rationala, pentru ca ratiunea are niste reguli si niste criterii.
La modul teoretic da.
La modul in care un ateu de exemplu gaseste de cuviinta sa aplice ratiunea, nu.

In momentele in care pare sa-i justifice crezul o va folosi, in cele in care il dezavantajeaza o va lasa deoparte.

ex.
Ateul:

Cazul 1:
Existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata "rational", "stiintific". Deci nu trebuie sa cred in El. Faptul ca exista oameni cu ratiune poate fi foarte bine rodul intamplarii sau au ca si cauza primordiala un proces nu neaparat constient de sine s i rational.

Cazul 2:
Existenta mea nu poate fi demonstrata stintific.
Dar faptul ca rationez este (de data asta) o dovada in acest sens si in nici un caz produs al intamplarii, a unei sume de evenimente care ar putea avea o cu totul si cu totul alta explicatie decat o existenta constienta si rationala.

Citat:
P.S.: Pot sa-ti pun o intrebare? Nu prea imi dau seama ce intelegi tu prin "ateism", ai putea sa imi dai o definitie, sa-mi spui ce crezi tu ca este un ateu?
Pai care ar fi trasaturile gandirii atee?
Ia sa vedem ce ne invata ateii care s-au perindat pe aici:

1. Dumnezeu nu exista pentru ca nu se supune mijloacelor mele de investigatie si nu intra in tiparele mele de gandire.

2. Cei care cred in Dumnezeu prin dovezile indirecte care le au despre existenta Lui, sunt naivi, absurzi si irationali.

Cei logici, rationali cred nelimitat in teoriile stiintifice care sunt in voga si se limiteaza la ceea ce ratiunea umana le poate spune despre lumea inconjuratoare la un moment dat.

Aceasta auto-limitare este o dovada de gandire nobila, superioara, opusa celei religioase.

3. Credinciosii sunt rai pentru ca au norme morale absolute care de fapt stau in calea binelui social.

Pentru ca toata lumea sa fie fericita si sa dispara ura si frustarea, valorile absolute trebuie distruse, religia desfiintata, totul trebuie relativizat si permis pentru a satisface cele mai aberante dorinte si impulsuri, cel putin atat timp cat societatea nu da semne evidente de disolutie din cauza acestei politici.

4. etc.
(poate ajuti la intregirea tabloului)