Citat:
În prealabil postat de licorcrist
Tricesimusquintus,
Nu am ce continua.
|
Constat că totuși insistați
Citat:
În prealabil postat de licorcrist
Mi-ati demonstrat ca desi invocati mereu Scriptura, avansati pareri personale pentru care nu aveti citate explicite din Scriptura. Ba mai mult, aveti indrazneala sa le avansati ca adevaruri de credinta "trebuie sa avem incredere...".
|
Și insistați pe ceea ce n-am spus, eludând ceea ce este mai important:
p r i n c i p i u l.
Aceeași încredere în Dumnezeu o manifestă și ortodocșii, cel puțin majoritatea lor. Cazul tragic din Maternitatea Giulești a scos în evidență această speranță ortodoxă ("
și aștept învierea morților și viața veacului ce va să vie") și habotnicia unei minorități, reprezentate din nefercire chiar de un preot ce nu mai are încredere în înțelepciunea și bunătatea lui Dumnezeu. Pentru el, pruncii morți înainte de botez vor merge direct în Iad! Și dacă ar fi după el ar trebui și îngropați ca niște cîini, aruncând inconștient părinții în brațele disperării sau poate chiar ale ateismului.
Citat:
În prealabil postat de licorcrist
Pentru mine e clar.
|
Pentru dvs. toate sunt clare, nu înțeleg de ce ați mai cerut atâtea clarificări din partea mea și încă cu atâta insistență ...
Citat:
În prealabil postat de licorcrist
Incercati sa vindeti drept adevaruri ale Scripturii ceea ce sunt doar teze personal
|
Eu nu obișnuiesc să fac comerț pe internet cu atât mai puțin să profit tarifar de botezul ori moartea oamenilor. Cred că am fost suficient de "explicit".
Citat:
În prealabil postat de licorcrist
Insa ambele analogii au limitele lor. Sunt analogii, nu citate explicite. Faptul ca analogia are limitele ei e demonstrat de exemplul tilharului, care a intrat in rai fara sa fie botezat. Deci se poate deduce cu aceeasi necesitate ca si analogia cu cei care s-au botezat, ca adulti, in vremea Mintuitorului, are limita ei, si ca nu poate fi aplicata ca atare pruncilor, dupa cum si cerinta botezului nu s-a aplicat ca atare tilharului. Daca o analogie si-a dovedit macar o data limitarea si s-a gasit un caz care o infirma, inseamna ca aplicarea analogiei ca principiu demonstrativ in alte cazuri nu are forta necesitatii (cei de pe vremea Mintuitorului s-au botezat ca adulti, deci si copii trebuie sa devina adulti inainte de a se boteza, cum credeti Dvs).
|
Încerc să vă înțeleg și punctul dvs. de vedere (care e tot o opinie personală), însă analogia aceasta funcționează totuși pe o direcție: Tâlharul a fost mântuit fără botez că nu mai era posibil lucrul acesta în condițiile date, Hristos totuși știa că dacă ar mai fi trăit ar fi făcut-o și ar fi avut o viață schimbată spre mântuire. În cazul pruncilor ce mor la fel botezul nu e posibil, acesta presupunând credință, pocăință și dorință (cele trei principii enunțate
explicit cu privire la botez).
Citat:
În prealabil postat de licorcrist
Insa Dvs sustineti ca Scriptura chiar interzice botezarea pruncilor. Asta nu mai aveti dreptul sa o sustineti.
|
Citat:
În prealabil postat de licorcrist
sustineti ca botezul pruncilor este interzis (ceea ce Scriptura nu spune explicit, dar Dvs sustineti).
|
Rămâne de demonstrat dacă am susținut așa ceva.
Citat:
În prealabil postat de licorcrist
Dupa ce ati avansat o teza personala nesprijinta pe Scriptura, v-ati pierdut orice urma de credibilitate in problemele legate de botezul copiilor.
|
Probabil v-ar conveni să mă discreditați în felul acesta. Uitați un lucru: indiferent dacă eu am dreptate sau nu, Scriptura are dreptate și nu minte. Iar acest adevăr fundamental există în Scriptură:
"
Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." (
Marcu 16,16).
Botezul și împărtășania o puteți administra pruncilor cu forța și cu lingurița, credința nu! Iar cine nu va crede, se va osândi (de data aceasta nu pruncul, ci administrantul).
Dixit!