View Single Post
Vechi 29.11.2010, 11:25:31
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de paradosis Vezi mesajul
Tu scoti din Biblie ca si protestantii numai ceea ce-ti convine. Tot Sfintul Pavel vorbeste si despre Pronie, chiar in aceeasi epistola, vezi aici si aici.

Daca, asa cum spune Sfintul Apostol, inca de pe timpul sau evanghelia era deja cunoscuta pina la capatul pamintului, ce motive am avea sa credem ca astazi mai putin? Multi pagini au ajuns la Credinta cea Adevarata. Chiar indienii de care vorbesti venind in contact cu tine au si aflat despre ea – iata chiar Pronia lui Dumnezeu la lucru!

Pe pamint nu exista inocenti (adulti sanatosi), doar indivizi in diferite stari de decadere. Dumnezeu ii cheama pe toti la El in milioane si nebanuite feluri pentru ca El este singurul care cunoaste cu adevarat inima fiecarui om. Unii nu raspund, altii doar in parte. Nu-i vorba de predestinare, ci de libertatea de alegere data de Dumnezeu Stapinul omului.

Cei 24 de mii nu gresesc in ceea ce afirma cu privire la acest subiect, de altfel nu ma indoiesc ca sint foarte ortodocsi in aproape toate cele, doar cind vine vorba de erezie incep sa calce rau in strachini pentru ca nu au cum sa-si justifice prezenta in bisericile episcopilor eretici. Invatatura ortodoxa nu iti cere sa rezisti atunci cind ierarhul marturiseste erezia “cu capul descoperit”, ci sa fugi, sa te separi de el, sa intrerupi imediat comuniunea pentru ca altfel te faci partas la erezie, dar si la osinda care il asteapta.
Mi-e greu sa cred ca Evanghelia a ajuns la fiecare om care a trait de la Hristos incoace. Da, a ajuns pana la marginile lumii, dar oare absolut toti oamenii au aflat de Jertfa Mantuitorului? Mai mult, asta inca de pe vremea Apostolilor.

Cat despre judecata dupa Evanghelie, de unde stii ce vrea sa zica Pavel cu asta? Poate ca e vorba despre judecata prin prisma iubirii, pentru ca in iubire se implineste toata Legea, Proorocii si Evanghelia. Or Evanghelia este Vestea Buna ca toti avem sansa sa ne mantuim, nu ca unii au sansa asta si altii nu o au, din orice motiv.

Deci nu m-as hazarda sa interpretez in litera versetele date, pentru ca m-as face mai judecator decat Judecatorul. Un lucru imi este clar: in teologia noastra, pronia divina le da tuturor oamenilor sansa mantuirii. In momentul in care o religie sustine ca numai adeptii ei au sanse sa ajunga in Rai, acea religie nu este buna pentru mine. De aceea am ales crestinismul ortodox, pentru ca respecta libertatea omului acum si in vecii vecilor, spre deosebire de exemplu de hinduism sau islamism.

Ca fapt divers, era deunazi o emisiune despre conditiile inumane in care lucreaza oamenii undeva in India. Unii incep sa lucreze de la 14 ani, stau de la 08:00 la 22:00 intr-un mediu greu de imaginat, castiga cam 5 dolari pe zi. Ei pregusta Iadul inca din timpul vietii... Nu prea vad, la modul concret, cum ar fi ajuns teologia ortodoxa pe meleagurile lor, la fiecare dintre acesti nenorociti ai soartei. Tu sustii ca Adevarul le este cunoscut si tot ce trebuie sa faca este sa-L accepte. Tare ma tem ca nu-i chiar asa, oricat am vrea noi sa fie. Da, Dumnezeu ne cheama pe fiecare la El in milioane si nebanuite feluri, de acord, insa asta nu inseamna ca Adevarul ortodoxiei le este cunoscut tuturor oamenilor, indiferent cand si unde traiesc pe pamantul asta.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote