Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Asemănarea în idei vine de la asemănarea sau identitatea învățătorilor noștri, cred. Dacă ei nu s-au temut că smintesc, nici noi nu ne temem. Dacă venim cu idei originale, străine dreptei credințe, atunci ar trebui, într-adevăr, să ne temem.
Este evident că există diferențe, uneori mari, între opiniile Părinților duhovnicești pe care i-a avut fiecare dintre noi. Unii pun accent mai mult pe corectitudine, alții mai mult pe blândețe, bunătate, îngăduință. Personal, cred că Mântuitorul nu a pus accent pe corectitudine, ci pe blândețe, spunând despre Sine că este blând și smerit cu inima, și criticând de nenumărate ori hipercorectitudinea fariseilor, care prin strictețea lor puneau poveri grele pe umerii oamenilor iar de iubire uitau. El S-a îndurat de toți și pe nimeni nu a întrebat dacă a dus o viață corectă. Iar criteriile Judecății celei înfricoșătoare știți foarte bine care sunt (sau care este, căci în definitiv se rezumă la unul singur: mila).
La părinții ortodocși găsim adesea exprimări de genul: „mai mare este ceva decât altceva”, adică este o ierarhie a virtuților: mai mare este ascultarea decât postul, mai mare este pacea decât dreptatea ... ș.a.m.d. Astfel de exprimări nu spun că ceea ce e pe locul doi nu contează, ci doar că nu e pe primul loc.
În sensul ăsta își exprima și Părintele Rafail Noica îngrijorarea că ortodoxia românească ar putea să cadă în greșeala iudeilor din vremea Mântuitorului, și anume suficiența provenită din conștiința de „popor ales”.
|
Asa am auzit si din predica unui preot, ca unii sfinti erau mai blanzi, altii mai aprigi, dar asta nu tine de corectitudine, ci de fire. Toti erau la fel de corecti in privinta adevarului, n-o sa intalnim niciun sfant altfel. De exemplu sf. Nicolae e considerat cel mai bland, cu toate aceseta el e cel ce i-a tras o palma lui Arie.
La fel, parintele Rafail Noica are vorba blanda, dar cred ca e cel care spune lucrurile cel mai transant dintre duhovnici. Chiar eu am dat acum ceva timp citate din parintele:
"Ortodoxia nu este o altă Biserică sau una mai desăvărșită… sau cea mai desăvârșită; este firea omului! Adevărat înțeleasă, Ortodoxia este revenirea acasă."
"„Biserică creștin-ortodoxă“ este, nu știu cum să zic, triplu pleonasm sau dublu pleonasm. Adică cele trei sunt sinonime: dacă e Biserică, nu poate fi decât creștină; dacă e creștinism, numai ortodox. Tot restul este o deformare."
"Filioque concretizând în sine, potențial, toate ereziile care au fost, ba și toate rătăcirile păgânismului, de la căderea lui Adam, pe linia lui Cain și până astăzi. Așa că Filioque nu este un lucru mic și nu este o joacă, este culmea tuturor rătăcirilor – într-un singur cuvânt."
Alti duhovici au spus-o mia subtil, parintele a spus-o pe fata.
Nu stiu la ce se refera corectitudine, dar daca e vorba de dogme si invatatura crestina, parintele Rafail e probabil unul din cei mai corecti.
La fel, fariseii nu erau corecti, erau de fapt incorecti. Am scris aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...3&postcount=46
Iisus nu-i certa ca erau corecti, ci ca erau incorecti.
Pusesera poveri grele nu din lege, ci din ceea ce adaugasera la lege, schimband invatatura.