Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu am ascultat acel video, am citit doar fraza aceea. Desigur ca e adevarat ce spune IPS Kallistos in privinta asta, nimeni nu stiu daca ai inteles, nimeni nu sustine ca deja mantuit. Daca trebuie credinta, fapte si har, faptele nu se fac inainte, se fac pe parcursul vietii, deci sunt o necunoscuta. Pana murim nu stim daca ne mantuim sau nu, asta nu contesta nimeni.
In rest tocmai de aceea am scris acest topic, pentru a combate ideile ecumeniste. Din ce am citit in mesajele tale din urma tu ai unele idei ecumeniste, deci aici nu o sa fim de acord.
Catolicii sustin niste idei ecumeniste, le-au adpotat la Conciliul Vatican II, noi nu am avut acest conciliu si sper ca nu vom avea ceva de tipul asta, asa ca BO sustien exact ce a sustinut timp de aproape 2000 de ani.
Am scris despre mantuirea in afara ortodoxiei, nu mai caut mesajul. Ideea era ca doar in mod exceptionalse poate mantui cineva in afara BO. Iisus este Mantuitorul, si nu unul din mantuitori. De aceea a facut Biserica Sa, ca oamenii sa se poata mantui.
Desigur ca oamenii care vin la credinta au parte mai intai de un fel de luminare, chiar daca sunt atei. Citim la Sf. sutas Corneliu, cand era pagan ii apare ingerul si ii spune ca faptele si rugaciunile sale au fost remarcate, sa vina in Biserica.
|
Pai tocmai despre asta era vorba ca Dumnezeu Iisus Hristos e fara sfarsit,ca e Dumnezeu intrupat,lucrarea sa e fara sfarsit,nu e prezenta numai in Bisericile ortodoxe vazute.
Spre exemplu parintele Petroniu Tanase a fost intrebat de mantuirea celor care nu au cunoscut pe Dumnezeu Iisus Hristos in aceasta viata si le-a zis ca poate vor cunoaste pe Dumnezeu Iisus Hristos in cea viitoare,vor deveni ortodocsi atunci,nu a zis ca nu se vor mantui.
De unde imi pare ca in bisericile ortodoxe,cam asa era parerea mai raspandita in trecut,ca nu se poate zice daca cei care nu sunt deocamdata membri intr-o biserica ortodoxa,se vor mantui sau nu.
Asta cu nu exista mantuirea in afara Bisericii,zice BC,lucrarea lui Dumnezeu Iisus Hristos e numai in BC?
(asa inseland dracii si pe papa actual al BC sa zica.)
Ca nu e asa ,ca ii inseala duhurile rele pe unii din BC sa zica aceasta se poate vedea cu destule exemple.