Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Sunteți atât de sigur pe această rătăcire! Ați văzut clar că "porunci, legi, orânduiri" nu se putea referi la "legea firii". Ritualul circumciziei nu putea să fie cuprins în toate cele trei categorii menționate. Și atunci ce "porunci, legi, orânduiri" mai puteți scorni în afară de Decalog? Preconcepția că e exclus categoric Decalogul, o să vă ducă într-o fundătură destul de urâtă...
|
Eu nu am vazut clar, asa cum spuneti dvs. Ritualul circumciziei putea foarte bine sa intre atat la categoroa porunci cat si la oranduiri. I-a dat si alte porunci: sa iasa din casa tatalui sau, sa il jertfeasca pe Isaac...
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Vedeți? Ce v-am spus mai sus? Ați ajuns să negați până și Sfânta Tradiție (așa cum o înțeleg ortodocșii)!
|
Inca o data sustineti asta. Prin ce am negat eu traditia. Dar astept un raspuns clar nu o fabulatie. Ptr ca daca eu spun ca decalogul nu a fost dat de Dumnezeu pana la Moise sub nici o forma nu insemana negarea Traditie. Dar daca dvs sustineti ca a fost transmis verbal acceptati Traditia. Asa ca va hotarati?
Moise a specificat, Duhul Sfânt a inspirat, dar cine să-I audă undele șoaptelor Lui? În niciun caz cel ce-și astupă urechile

, ori cel ce ascultă mai bine bruiajele învățăturii omenești!
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Atunci Domnul a zis către Moise: "Până când nu veți voi să ascultați de poruncile Mele și de învățăturile Mele?[/font][/i]" ( Ieșirea 16,28)
[/center]
Exact cele două categorii menționate și în dreptul lui Avraam [מִצְוָה] și [חּרָה] ! Culmea că sunt în legătură cu sabatul (citiți versetul de sus și cel de jos), și au fost rostite înainte de darea Legii pe Sinai!
|
V-ati raspuns singur. Sunt categorii si nu aceleasi porunci. Invataturile s-au pastrat si intre timp au mai primit altele. Ptr ca deja stiu care o sa fie intrebarea (Probabil am darul profetiei :)) ), dovada ca au fost completate invataturile este chiar Decalogul care nu are doar rol de lege si si de invatatura.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Este că vă vine să rupeți pagina aceasta din Scriptură?
|
Nici o litere din Scriptura. Doar ptr ca unii o interpreteaza gresit nu ii schimba valoarea.
"
Unele". Dar ce facem cu celelalte? Că legea firii nu spune să nu te închini la idoli (era să zic icoane) și nici să păzești sabatul. Ce spuneți, Avraam s-a închinat la idoli? Că cu sabatul m-ați "lămurit"... a ținut duminica, ori n-a ținut nimic. O fi zis: "[font=Arial Narrow]
să se odihnească Dumnezeu, că El e mai bătrân! Eu n-am nevoie!][/quote]
Nu, inchinarea la idoli nu tine de legea firii. Dar Avraam si cei de dinainte de Avraam pana la Adam stiau ca Dumnezeu e viu si nu o statuie sau o imagine de accea nu si-a facut Adam chip cioplit. Bine ca sa nu spun ca asta tine de bunul simt ca Dumnezeu Atotputernic nu este o statuie. De accea nu era nevoi sa ii dea Dumnezeu o lege sau o porinca in acest sens.
Nu am sustinut ca a tinut Avraam duminica. Poate lucra in fiecare zi, sau poate se odihnea in ziua in care era prea obosit fara o ciclicitate. Nu stiu ce tinea, dar stiu ca nu era data Legea si Scriptuta nu spune nimic de ziua in care se odihnea Avraam.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Evident, evreii și musulmanii țin legea (recte porunca a II-a), doar creștinii sunt niște ne-legiuiți! Ei, cum vă place imaginea aceasta?]
|
Si crestinii respecta Porunca a doua, v-am explicat care sunt fundamentele scripturistice ale cinstirii icoanelor si ca noi nu ne inchinam icoanelor ci Lui Dumnezeu.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Desigur. Dar epistolele lui tot le-ar fi ars în agora. Bineînțeles împreună cu Faptele Apostolilor, Evanghelia și icoana după Luca.
Care "cult" nene? Cultul acela îl aveau doar păgânii. Pavel era dușmanul acelui "cult". Credeți că degeaba se precipita sindicalistul Dimitrie cu ochii ieșiți din orbite prin teatrul Efesului? ?
|
Si totusi poate nu le-ar fi ars. Daca exista un miliard de oameni care nu le-ar fi ars poate nici cei de atunci nu le-ar fi ars. Slaba argumentare.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
... sau poate că a scris... Azi-mâine se va descoperi și "Evanghelia după Pavel", de-or țopăi de bucurie toți dracii!
|
Probabil. Asa s-ar putea sa se mai rupa unii de Biserica si sa isi mai faca o secta. Dar partea asta o cunoasteti bine.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Oare ce erezie ar fi putut apărea legată de "cinstirea" icoanelor? Că de pupat și făcut temenele înaintea lor se face... Poate doar... Doamne iartă-mă!... cam ce făceau și păgânii în templele celea cu idolii lor...?
|
Cele combatute la Sinodul VII ecumenic. Ca cinstirea icoanelor e gresita, ca e inchinare la idoli, sau ca icoana este Dumnezeu, erezii dintr-astea. Daca ar fi aparut ar fi fost combatute.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Eu auzisem că și până la Schismă se numea printre altele și ortodoxă. Dar posibil a fi doar o chestiune de propagandă... Și mai auzisem argumentul că apare chiar în Biblie această denumire. Am cerut de câteva ori referințele, dar nu le-am primit nici până azi... probabil se mai fac săpături...
|
La intrebarea asta sa va raspunda cel care a afirmat asa ceva, eu nu am afirmat, mai mult sustin ca nu exista asa ceva. Dar acum nu evitati raspunsul, pentru ca eu v-am argumentat si nu ati prea avut nimic de obiectat in argumentarea mea.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Cel mai mare eveniment din istoria omenirii n-ar fi avut loc dacă nu ar fi avut loc mai întâi alt "cel mai mare" eveniment din Istoria Universului: moartea răscumpărătoare a Domnului Hristos. Așa că ar trebui să considerați și vinerea... și probabil și joia (Ziua Instituirii Noului Legământ)...
|
Da si joia si vinerea au fost importante si au un rol deosebit in istoria mantuirii, dar cel mai mare eveniment ramane Invierea. "Fara Inviere credinta noastra ar fi fost zadarnica". Celelalte s-au facut in perspectiva invierii.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Da le-ați mai spus... doar că acum ați făcut două gafe mai mari ca prima:
1. Adică cum "Decalogul și ziua de odihnă"? Ziua de odihnă (porunca) face
parte integrantă din Decalog, nu e separată cum poate v-ar conveni.
2. Adică cum "ziua de odihna a Domnului care dupa inviere este Duminica"? Ziua de odihnă a Domnului este sâmbăta. Formularea aceasta parcă seamănă cu o formulare mai veche a Catehismului (poate mai există și azi) "sâmbăta care este duminica". Care este...
|
Si care e neconcordanta ca am spus Decalogul si ziua de odihna? Decalogul este intregul, indisolubil, dar are parti componete. Doar deste asta vorbeam nu? Despre una din poruncile decalogului. Pe care o respectam oricat v-ati stradui dvs sa sustineti contrariul.
Nu stiu daca exista o astfel de exprimare. Si daca exista, este similara, traduceriilor mai vechi ale Sf Scripturi. Se refera la ziua de odihna pe care au tradus-o ca ziua sambetei.
Ziua de odihna a fost ziua sambetei. De vreo 2000 de ani este dumninica, ziua intai a saptamanii. Si v-am explicat de ce este duminica acum ziua de odihna a Domnului.
De fapt acum tot ceea ce facem este sa repetam, atat eu cat si dvs acelasi lucru.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Puțintică răbdare că trecem la moaște, numai că n-am terminat cu sâmbăta care este duminica... mai avem de lucru încă vreo 200 de pagini...
|
Atunci haideti sa trecem la moaste pentru ca, in cazul in care nu aveti alte argumente, eu deja v-am raspuns la toate. Sau daca e vreuna la care considerati ca nu v-am raspuns, sau mai multe sa le numerotati si sa argumentez fiecare idee in parte.