View Single Post
  #1  
Vechi 06.01.2012, 12:06:16
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Uitați, mă bag și eu în seamă cu o părere strict personală:

Am putea să facem, oare, o distincție între două categorii de sânge ?

Avem, pe de o parte, Sângele care, după cum ne învață Conciliul Tridentin (și, în ultimă instanță, bunul simț comun) nu poate fi disociat de Trup, Sângele din Trup;

Iar pe de altă parte, avem Sângele vărsat din Trup, așa cum ne învață Mântuitorul: "Care se varsă pentru voi"....

Ce părere aveți ?
Domnul Isus, parcă prevăzând că primele erezii creștine în vor pune la îndoială realitatea Patimilor și Morții Sale, așa cum fac mulți "creștini" și azi, a insistat mult asupra acestor lucruri. De aceea a și înviat a treia zi, că putea să învieze a treia oră.
Vărsarea sângelui înseamnă sacrificiu real. La fel, "aici e sângele, acolo e trupul" arăta că respectivul animal de jertfă este cu adevărat mort.
Dar Isus din Sf Taină este un Isus viu. Înviat. El are, acolo, în acea bucățică de pâine aparentă și în acea picătură de vin aparent și trup, și sânge.

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Nu e nevoie sa-mi faceti o argumentatie despre diferenta dintre euharistie si botez.
Dar exact această diferență ne arată de ce trebuie neapărat să botezăm copiii, dar nu trebuie neapărat să împărtășim copiii.

Citat:
Daca spuneti ca "AMBELE specii au slujit Liturghiei încă de la începutul Bisericii Catolice și că însuși Cristos așa i-a învățat să facă pe Petru și pe ceilalți apostoli", nu vi se pare firesc sa ne impartasim cu ambele specii?
Ați observat că, la ortodocși, numai preoții se cuminecă din Sf Potir, pe când credincioșilor le dau cu lingurița ? V-ați întrebat vreodată de ce această deosebire dintre felul cum preoții ortodocși se împărtășesc ei înșiși și felul cum o fac cu laicii ? De ce, dacă la Cina cea de Taină înțelegem că fiecare și-a trecut Potirul ?

Răspunsul este foarte simplu: toți cei 12 care ședeau cu Isus erau preoți. De altfel, chiar atunci a instituit Domnul nostru Sacramentul Preoției. Prin urmare, așa cum pentru ortodocși modul concret de cuminecare (trecând Potirul) de la Cina cea de Taină nu este normativ pentru laici, dar este normativ pentru preoți, și pentru catolici cuminecarea cu ambele specii săvârșită la acea Cină nu este normativă pentru laici, dar e normativă pentru preoți.

Ați mai observat că, în Biblie, scrie că se întruneau credincioșii și "frângeau pâinea", dar acolo nu scrie că beau vinul ? Ei bine, tot așa fac și credincioșii de rit apusean de azi. De câte ori nu pricepem de unde vine o practică a Bisericii Catolice, e o bună idee să deschidem Biblia și să citim, poate că prindem un fir.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote