View Single Post
  #103  
Vechi 11.02.2012, 11:39:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Ca sa completez: pacate nu sunt nici bautura, nici drogurile.
Fals. Băutura (alcoolică) nu poate fi pusă pe același plan cu drogurile. Nici cu țigările.
De ce ? Fiindcă, în timp ce folosirea tuturor acestora afectează trupul, nu afectează spiritul în aceeași măsură. De aceea, creștinii (în afară de unele secte neoprotestante de care văd că vă apropiați în concepțiile morale) socotesc că a bea în mod ponderat nu este păcat. Preoții noștri beau. Bunicii mei apreciau mereu un pahar de vin și fiecare își lăuda vinul la cercurile pastorale. Dar nu îmi amintesc niciun episod în care să fie beți. Papii beau alcool (și fumează uneori, precum Sf Pius al X-lea sau chiar actualul Sfânt Părinte), călugării beau alcool (ați auzit de șampania lui Dom Perignon ? a fost un bun călugăr). Sfinții au băut alcool, Domnul nostru Cristos a băut alcool, dar nici în hagiografii, nici în Evanghelie nu se relatează de vreun sfânt beat, sau că Isus S-ar fi cherchelit. În mod explicit, El ne spune (reproduc din memorie): "nu vă amăgiți (...) nu vor intra în împărăția cerului nici (...) nici bețivii". Așadar, despre beție vorbește ca despre un păcat de moarte, nu despre "a obișnui să mai bei câte un pahar". Care e, deci, diferența ? Diferența e în aceea că, în timp ce beția este o alterare a sufletului și, cu precădere, a voinței care e facultatea lui cea mai înaltă, a bea cu moderație nu duce la alterarea vigilității, a "trezviei" dacă vreți. Prin urmare, cel ce a băut un pahar de vin, sau două, sau zece de la ultima spovadă, fără ca acest lucru să îi scadă vigilitatea, se poate împărtăși în bună conștiință. Dimpotrivă, cel care a băut o singură dată (chiar dacă asta înseamnă, pentru el, doar o jumătate de pahar) astfel încât facultățile sufletului au fost alterate, riscând să-și facă rău sieși ori altora, nu se mai poate împărtăși până ce nu primește absolvire sacramentală, prin Penitență, pentru acest păcat capital.

Să vedem, acum, în ce fel se aplică această distincție morală între "a bea" și "a bețivăni" la celelalte droguri permise de lege, precum cafeaua și țigările, ori la cele pe care legea (deocamdată) le interzice, precum hașișul, bunăoară.

În primul caz, al cafelei și țigărilor, în doze normale ele nu produc stări de alterare a conștienței similare beției. Desigur că există consecințe în plan fizic, asupra trupului: cafeaua crește tensiunea, atacă pancreasul și produce multe alte acțiuni. Iar țigările pot avea serioase consecințe asupra plămânilor, sistemului circulator, etc. Și totuși, e greu să ajungi la asemenea doze toxice, încât să poți spune că ai pierdut controlul bând cafea sau fumând.

Dimpotrivă, o doză mică de hașiș sau marijuana (ca să nu mai vorbesc de droguri și mai tari, precum heroina, cocaina sau LSD) alterează considerabil facultățile sufletului. Este suficient ca cineva să tragă dintr-o țigară cu marijuana (cel mai slab dintre cele enumerate) doar o singură dată, pentru a simți o stare apropiată beției.

Citat:
As continua cu logica, dar ma opresc aici. Cred ca se intelege de ce
E v-am expus argumentele mele într-o manieră cât m-am priceput de logică. Are, într-adevăr, sens să ne oprim cu logica. Dar din alt motiv decât ironia dv lasă să se înțeleagă. Motivul pentru care, în materie de morală, trebuie să ne oprim la un moment dat cu logica este acela că adevărurile morale sunt la fel de divin revelate ca cele dogmatice. Numai Biserica, mereu asistată de Paraclet, are competența de a ne spune ce este moral și ce este imoral. Față de doctrina morală a Bisericii, cuvine-se să avem același spirit de submisiune și, în final, de smerenie pe care se cuvine să îl avem și în materie de doctrină de credință. Când Biserica, prin reprezentanții ei care au deplină capabilitate de a învăța, care sunt episcopii, va învăța că nu te mai poți împărtăși dacă ai băut un pahar de vin sau ai fumat o țigară, tot așa am să-i învăț și eu pe alții. Fiindcă, între episcopul meu și mine nu poate exista nicio deosebire majoră în materie de morală, ca și în materie de credință.

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Atunci desfranarea de ce e pacat? Nici macar nu degradeaza trupul. La astfel de concluzii ajungem cand incercam sa ne justificam anumite lucruri si il scoatem pe Dumnezeu din ecuatie.
Tocmai, fiindcă nu Îl putem scoate din ecuație, știm că desfrânarea este păcat. Deci, desfrânarea nu e păcat fiindcă ar degrada trupul, că nu îl degradează mai mult decât postul negru. Dar, în timp ce Dumnezeu ne-a avertizat în mod deosebit asupra desfrânării, nu a făcut-o în privința postului. În timpul misiunii Sale pe pământ, Domnul nostru nu a practicat desfrânarea, în schimb a practicat postul. Deci, tot așa trebuie să facem și noi.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 11.02.2012 at 11:47:33.
Reply With Quote