Citat:
În prealabil postat de delia31
Nu te grabi, ca ajungem si la Sf, Gheorghe. One at a time. Pana atunci, poti te rog, sa nu te mai eschivezi si sa dai un raspuns doar referitor la icoana lui Hristos? Doar ce am intrebat.
|
Într-o biserică ortodoxă icoana lui Hristos este în minoritate față de icoanele sfinților, de aceea m-am referit la acestea.
Citat:
Lasa partea cu ploconitul si tamaiatul.
|
Păi tocmai partea aceasta e mai controversată- ca să mă exprim mai elegant. Dacă n-ar exista ar fi la fel ca la neoprotestanți. Și noi avem poze cu Iisus în cărțile religioase și chiar pe pereții bisericii (în camerele copiilor). De aceea tot repet (spre exasperarea doamnei Ioanna) că reprezentările nu sunt rele decât dacă sunt folosite în actul închinării. Dacă copiii de la grupele Școlii de Sabat când cântă ar mângâia și ar pupa posterele cu Iisus, i-ați putea acuza că sunt niște idolatri, iar educatoarele lor niște eretice.
Citat:
Din momentul in care Dumnezeu si-a luat un chip vizibil, din momentul in care Chipul vazut al Dumnezeului Celui Nevazut s-a aratat in toata smerenia si splendoarea Lui, care ar fi motivul pt. care noi sa consideram ca acest Chip nu merita sa fie reprezentat?
|
Nu găsesc niciun motiv. Problema apare când cineva se închină înaintea reprezentării, ba mai aprinde și o candelă, o tămâiază și o sărută.
Citat:
Merita chipul vazut al Dumnezeului Celui Nevazut vreo cinste sau nu?
|
Incontestabil, merită. Dar reține că acel Chip este chiar Hristos, nu o caricatură a Lui (explic mai încolo de ce am folosit expresia asta scandaloasă)!:
"Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut, mai întâi născut decât toată făptura."(Col.1,15 - versiunea Sinodală)
Întrebare de 100 de puncte: cine e Acesta "mai întâi născut decât toată făptura", Dumnezeu-Fiul, ori icoana Lui?
Citat:
Daca da, cum? In ce fel, concret? Daca nu, de ce?
|
Acum să-ți explic și cum e cu "
caricatura" dacă nu te-ai impacientat prea tare...

Concret, niciun pictor - oricât de talentat ar fi- nu va putea vreodată surprinde toată frumusețea interioară a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în așa fel încât imaginea Lui să poată fi folosită în actul închinării, de aceea orice încercare de acest fel ar putea fi socotită o jalnică caricatură. Reprezentările iconografice nu pot avea decât rolul didactic (din câte înțeleg acesta a și fost rolul lor primordial), ele fiind doar niște simboluri. De exemplu, poți susține că aura prezentă în toate aceste reprezentări iconografice era și în realitate? Crezi că apostolul Pavel (trec la exemplul acesta pentru a nu scandaliza iar) -chiar dacă era chel- arăta ca un bec de 100 W? Ei vezi, deja nu se respectă fidel reprezentarea lui Hristos, iar aura aceea e de fapt simbolul unui caracter sfânt și minunat ce nu poate fi transpus de pictor pe pânză...
Citat:
Eventual cu versete neaparat din NT din care sa reiasa fara nici un dubiu ca chipul vazut al lui Hristos nu merita nici un respect, nici o cinste.
|
Cum ai reușit să treci de la "chipul Dumnezeului Celui Nevăzut" la "
chipul văzut al lui Hristos"? Cine a văzut chipul lui Hristos? Tu L-ai văzut? Ce certitudine ai ca după 2.000 de ani cineva să-L mai poată reproduce, ori recunoaște? Unde mai pui, că nu L-a pictat nimeni pe vremea aceea... Decât în poveștile de adormit copiii din Edessa, ori vigilența medicilor-zugravi...
Iar versetele respective ți le dau când îmi aduci și tu dovada biblică "
fără niciun dubiu" că nu merită să punem morișcă de vânt pe turla bisericii.