View Single Post
Vechi 06.01.2013, 11:31:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marinescu Vezi mesajul
Am o nedumerire: te iert pentru ce ai gresit fata de mine si imi cer iertare pentru ce am gresit fata de tine dar, pacatul meu ramane. Ce ramane de fapt?
Consecinta spirituala. Un fel de negreala asupra sufletului. Pacatul nu este ofensa fata de aproapele, ci fata de Dumnezeu. Cerandu-mi iertare fata de aproapele, am facut un lucru bun. Dar, inca nu am cerut iertare lui Dumnezeu. Ne lamureste Domnul aceste aspecte printr-o pilda cu un om certat cu fratele lui si care aduce jertfa de iertare la templu.

Citat:
Cum imi dau seama ca el ramane? Cum imi dau seama ca am pacatuit?
Prin examenul de constiinta (cercetarea cugetului).

Citat:
Ce fac cu pacatul acesta sau pacatele acestea?
Daca este vorba de pacate mici (veniale sau lesne iertatoare), negreala a imbolnavit doar sufletul, care isi mentine insa legatura cu Dumnezeu, principiul vietii, adica "sufletul este viu". Prin urmare, simpla pocainta este suficienta pentru ca Doctorul Sufletelor si a Tot Trupul sa-mi curateasca, din nou, sufletul.

Daca este vorba de pacate mari (capitale, de moarte), negreala a ucis sufletul, adica a intrerupt legatura cu Dumnezeu. In acest caz am nevoie de "Sacramentul pentru cei morti" care este Taina Spovezii (Sacramentul Penitential).

Citat:
Cine ma absolva de ele?
Numai Dumnezeu poate ierta pacatele. Dar Dumnezeu a delegat acest minister unor oameni care actioneaza in baza unui mandat primit.

Citat:
Ce trebuie sa fac eu?
Periodic (zilnic, daca se poate) sa imi fac examenul de constiinta. Eu, fiind mai lenes, mi-l fac saptamanal, in ziua dinaintea Sf Liturghii.
-daca am pacate de moarte trebuie sa ma abtin de la Sf Impartasanie si sa ma spovedesc mai intai.
-daca am numai pacate veniale ma pocaiesc, spunand in genunchi o rugaciune numita "Actul de cainta", dupa care ma impartasesc. Daca pacatele veniale respective sunt din aceeasi specie cu pacate precedente, adica e vorba de o recidiva, atunci ma programez la cancelaria parohiala pentru o discutie cu preotul, fiindca e un semn de lipsa de progres spiritual.
-daca nu am nici pacate de moarte, nici veniale in saptamana respectiva, atunci ma bucur, dar numai pe jumatate, fiindca inca se poate sa fi uitat un pacat. In asemenea cazuri il rog pe Dumnezeu sa-mi aminteasca eventuale pacate uitate, repet examenul de constiinta in ziua de Duminica si spun, totusi, Actul de Cainta in timp ce sunt aliniat la coada pentru primirea Sf Trup si Sange.

Citat:
de unde stiu ca sunt iertat de Dumnezeu?
Din aceste doua semne: 1) aud preotul spunand cuvintele "te dezleg" si 2) sufletul se umple de bucurie si devine mai usor, incat parca ar avea aripi.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 06.01.2013 at 11:44:38.
Reply With Quote