Subiect: Despre libertate
View Single Post
Vechi 17.03.2013, 07:20:14
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Sfânta Biserică, începând cu Unul Domn Iisus Hristos și continuînd cu întreaga Tradiție
mărturisește
că omul este LIBER, avînd liberul arbitru pe care Bunul Dumnezeu ni l-a dăruit începînd cu Adam și cu Eva, pentru ca noi să alegem între Bine și Rău, între Dumnezeu și Mamona

și ne-a învățat că nu putem sluji și lui Dumnezeu și lui Mamona.

Suntem, așadar, liberi să ALEGEM oricînd și oriunde, prin noi ȘI prin Duhul.
Lucrurile nu stau așa, și am mai spus Tradiția învață că omul a fost creat spre libertate, dar nu avea libertatea încă dintru început, ci doar liberul arbitru. Am văzut că mai sunt și alții care fac această confuzie, care este greșită din punct de vedere dogmatic, sau al Tradiției, anume între liber arbitru și libertate. Cel care a accentuat această problemă a fost Augustin, dar nu singurul evident, pe urma apostolului Pavel și a celorlalți apostoli. A avea liber arbitru nu înseamnă în mod necesar și a fi liber, după cum bine se cunoaște dealtfel. Liberul arbitru ca să zic așa este doar premisa și unealta libertății, dar nu este însăși libertatea. Sunt mulți care au liber arbitru dar nu sunt cu adevărat liberi. Chiar și Adam și Eva aveau liber arbitru dar ușor le-a fost să își piardă posibilitatea libertății autentice, și asta tocmai pentru că nu erau liberi cu adevărat, tocmai pentru că erau departe foarte de statura bărbatului desăvârșit care nu se mai lasă clătinat într-o parte sau alta de ispitele falsei libertăți sau ale libertinajului. Libertatea deplină nu se capătă în fapt decât prin zdrobirea morții și prin învierea în Hristos și în Duhul Sfânt, dar și până atunci pentru un creștin poate exista eliberare și libertate autentică.

După cum spune Pavel, Legea a fost o călăuză spre Hristos, dar legea nu avea putere să dea libertatea, nu avea puterea să distrugă trupul de moarte care ne apasă; numai în Hristos și în Duhul Sfânt, numai prin Hristos, prin Jertfa Lui și prin Înviere ne este cu adevărat deschisă poarta libertății în speranța căreia am fost făcuți, dar pe care nu o aveam; în sfârșit, nu mă apuc să repet tot ce am scris mai sus. Creștinul nu denigrează și nu anulează legea, chiar dacă este sub har iar nu sub lege, ci doar o pune la locul care i se cuvine, pentru că legea nu are aceeași importanță în religie pentru un talmudist ori pentru un creștin.
Reply With Quote