Citat:
În prealabil postat de catalin2
Arata-mi tu unde spune Sfantul Grigorie altceva decat ce am spus eu?
|
În general, Cătăline, sfântul Grigorie Palama spune cu totul altceva decât tine, sau mai bine spus, tu spui cu totul altceva decât sfântul, aflându-te departe foarte față de luminarea lui. Chiar nu mă mir că îți poți permite să crezi și să mai și afirmi că tu chiar ai putea să spui ceva la același nivel cu sf Grigorie.
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Asadar, citeste cu atentie citatul subliniat din prima parte. Ce spune acolo? In prima propozitie descrie lumina necreata, lumina harului. Spune ca nu e o lumina naturala, care se poate descrie cu ajutorul simturilor (cade sub simturi spune sfantul). Asta desi poate fi vazuta cu ajutorul vazului, cum au facut-o Apostolii. "Prin urmare, nici nu devine, nici nu se termină, nici nu se descrie și nici nu cade sub simțuri lumina Schimbării la Față a Domnului, chiar dacă a fost văzută cu ochii trupești, pentru scurt timp. "
Acum a doua propozitie, citeste-o cu atentie. "Prin schimbarea simțurilor care a lucrat-o în ei Duhul, cei îmbunătățiți ai Domnului au fost mutați din cele ale trupului în Duh, adică pe acea tainică lumină, pe care nu o înțeleg cei care zic cuvinte necuviincioase despre ea.”
Ce spune sfantul aici? Se refera la cei ce pot sa lumineze acea lumina a harului, nu la cei ce o vad. Adica sfintii, cum e Sfantul Serafim, Parintele Paisie si altii. Ei, fiind imunatatiti, au fost mutati din cele ale trupului in Duh, si astfel pot sa arate acea lumina. Aici confunda Decebal, crezand ca se refera la cei ce se uita, cand se refera la sfintii care emana acea lumina. Acum intelegi?
|
Păi toți citesc cu atenție, dar este clar că numai tu "înțelegi" lucrurile în felul tău. Lucrurile sunt clare, și ar fi clare și pentru tine, măcar în parte, dacă ai face ascultare de Biserică și nu ai pretinde ca Biserica și sfinții să facă ascultare de tine.
În primul rând, când Grigorie Palama, spre informarea ta, spune că lumina necreată a lui Hristos nu cade sub simțuri, asta nu înseamnă ce ai spus tu, că nu se poate descrie cu ajutorul simțurilor (dealtfel să mă ierte Dumnezeu, dar până acum nu am mai auzit pe nimeni să descrie ceva cu ajutorul simțurilor; la oameni o descriere se face prin intermediul limbajului, ținându-se cont evident că există mai multe limbaje, nu doar cel verbal; se pare însă că lucrurile nu stau prea omenește în informațiile lui cătălin2), ci înseamnă că nu se poate percepe, vedea cu vederea, cu ochii în starea lor naturală pe care o avem acum. Asta spune Grigorie Palama, adică cu totul altceva decât ideile greșite ale Domnului cătălin2.
În al doilea rând, tot sfântul afirmă foarte clar, în continuarea a ceea ce deja spusese că această vedere a luminii necreate a lui Hristos poate exista dar prin lucrarea Duhului asupra ochilor, asupra vederii și minții văzătorilor. Aceasta este interpretarea foarte clară, pentru orice om de logică și bun-simț minimale. Spre deosebire de ideile greșit formate ale Domnului cătălin2, Palama nu se referă la "felul în care sfinții ar lumina ei harul", dealtfel nici nu pomenește de așa ceva în niciunul dintre cele două citate pe care le-am dat, ci se referă în modul cel mai evident cu putință la cele spuse puțin mai înainte, anume la cei care ajung să vadă lumina necreată a lui Hristos. Și în general, Palama afirmă aceste lucruri în general în opera lui, nu doar în aceste două citate. Dar ce să-i ceri lui cătălin2 să știe și să înțeleagă, când el se încurcă absolut lamentabil și la înțelegerea a două propoziții legate între ele?