Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
Nu cred ca putem vorbi de "invatatura gresita"... Invatatura e buna, fara indoiala! Interpretarile noastre sunt... asa cum sunt.
|
E adevarat, invatatura e clara, trebuie doar sa ne-o insusim. Chiar Mantuitorul ne spune cine nu se va mantui. Adica, cine nu se va Boteza nu se poate mantui (va trebui sa se nasca din apa si foc), iar in alt citat scrie ca nu vor intra in Imparatie cei cu pacate dar sunt scrisi si paganii.
Invatatura adevarata este perfecta, nu vine in contradictie cu nimic si e conforma invataturilor revelate in Sfanta Scriptura. Invatatura gresita e contradictorie, face de neinteles toata invatatura revelata. De exemplu, Mantuitorul a venit pentur ca nimeni nu se putea mantui prin fapte. Daca spunem ca se pot mantui oamenii doar prin fapte inseamna ca se neaga necesitatea Intruparii, oamenii se puteau mantui si asa, fara sa fie necesara venirea Mantuitorului. Chiar si acesta e argumentul impotriva dogmei Neprihanitei zamisliri, de la catolici, daca Sfanta Fecioara nu mai avea pacatul stramosesc ce se sterge prin botez inseamna ca se putea mantui si fara Iisus.
Asadar, prin caderea lui Adam toti oamenii erau condamnati la Iad din cauza ca datorita firii cazute mostenite nu mai puteaua junge la sfintenie ca sa primeasca harul. Nu doar pacatosii, dar si dreptii mergeau in Iad. Atunci cum puteam sa spunem ca paganii si altii care au mult mai putin decat dreptii sunt mai vrednici sa ajunga in Rai?
Iisus S-a intrupat ca sa aduca Mantuirea, prin botez. Invatatura protestanta spune ca jertfa Mantuitorului a avut efect asupra tuturor oamenilor, sau cel putin a celor ce cred in El. Invatatura ortodoxa spune ca noi beneficiem de lucrarea Mantuitorului doar prin Botez, altfel nu are niciun efect asupra unui pagan, de exemplu.
Daca nu ai citit pana acum iti recomand doua lucruri scurte ale unor sfinti, Sfantul Ignatie Briancianinov:
http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/ si Sfantul Serafim de Sarov:
http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm
In ele vei gasi raspunsul la ceea ce am discutat pana acum.
Citat:
Eu vorbesc de cei ce nu se nasc intr-o astfel de lume, ci sunt izolati. Ei pot fi aproape desavarsiti in credinta lor, fiind oricand gata de sacrificiul suprem.
|
Toti au sansa de a gasi adevarul. Pentru ca adevarul nu se afla doar din auzite, altfel ar insemna ca daca vorbim cu un ateu el devine imediat credincios. Totul depinde de solul pe care cad cuvintele. Domnul nu are puteri limitate ca oamenii, sa nu ne indoim ca va ajuta pe oricine va cauta adevarul si ca nimeni daca merita sa mearga in Rai nu va fi uitat. Chiar daca ar trai in jungla, va gasi un ortodox ratacit pe acolo de Domnul, daca va merita sa ajunga in Biserica. Sa nu Il coboram pe Domnul la intelegerea si puterile noastre. E adevarat, din cauza ca stramosii lor au ales sa il respinga pe Hristos nu beneficiaza de calauzire de mici. E ca si cineva care se naste intr-o familie cu probleme, are mai mari sanse sa aiba si el probleme, dar nu inseamna ca nu poate deveni om normal.
Citat:
Si totusi, multi au murit prin puscarii, fara a se fi putut impartasi ani la rand, nici macar in ceasul mortii. Prin mila si voia lui Dumnezeu, au ajuns cu sfinte moaste.
|
Da, dar au fost Impartasiti macar la Botez. vedem pe Sfanta Maria Egipteanca, ajunsa la un mare grad de sfintenie, la sfarsitul vietii a cerut Sfanta Impartasanie. Chiar si in cazul botezului exista botezul sangelui si al dorintei.
Citat:
Nu vreau sa ma justific, iar pilda de care vorbeam nu am auzit-o la protestanti sau nu-stiu-unde in alta biserica ci in cadrul bisericii noastre ortodoxe, la doi preoti diferiti, in perioade diferite. Sa fi fost si ei rataciti?
|
Nu e un secret ca si multi preoti si chiar ierarhi si fost afectati intr-o oarecare masura de invatatura ecumenista. Din nestiinta, nu inseamna ca sunt rataciti. Si aici sunt unii preoti care mai spun cate o bazaconie cateodata, de exemplu sa ne bucuram ca ne-a vizitat un sfant, papa Ioan Paul II (desi atunci nici nu-l facusera catolcii sfant). Sau ca toate cultele sunt bunicele (de obicei afara de neoprotestanti, vazuti ca singurii cu probleme).
Citat:
E dureros sa vrem sa ne mantuim... doar noi. Ma tem ca vom fi opriti din mers!
|
Acesta e un alt sablon din aceasta invatatura, folosit de multi. In niciun caz nu e vorba de asa ceva, dimpotriva, trebuie sa ne para rau ca nu se pot mantui si sa facem tot ce putem ca sa ii ajutam sa afle adevarul. Pentru ca daca noi credem ca toti se mantuiesc nici nu mai trebuie sa facem nimic pentru ei, ii privam de sansa de a se mantui spunandu-le adevarul, ne facem si un pacat.