View Single Post
Vechi 08.03.2015, 22:35:10
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Cred că nici Capy, nici Delia, nici Cristirg, nu au citit din Maxim Mărturisitorul, nici din Grigorie Palama, poate nici 5 pagini. Iar Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin, a-ți răsfoito, după răspunsuri lui Capy...

Iertare, e doar părerea mea...

Citat:
Uite, eu cred că "fire" și "persoană" sunt unul și același lucru
Citat:
Sfântul Maxim Mărturisitorul, este al 2-lea Sfânt al meu preferat.

Igor, poti te rog sa verifici tu ce zice Sf. Maxim Marturisitorul combatandu-l pe Sever care confunda firea (ousía-phęsis) cu ipostasul (prósopo-hypóstasis).

Confundarea termenului de ipostas/fire duce la grave consecințe atât în hristologie cât și în triadologie: „Sever, spunând că firea și ipostasul sunt același lucru, face din unire o amestecare și din deosebire o împărțire. Prin acestea se arată lărgind sensul Treimii într-o pătrime de persoane și tăind taina unității într-o doime de Dumnezeire, negând lui Hristos cu blasfemie toată existența ființială

Sfântul Maxim Mărturisitorul, Scrierižpartea a doua, Scrieri și epistole duhovnicești, PSB 81, trad. din grecește, introd. și note de Pr.Prof.Dumitru Stăniloae, București, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1990, p. 138.

Tocmai datorită distincției capitale dintre ipostas și fire putem spune că în Hristos sunt „două” identități: „a. a divinului și umanului – dumnezeirea deoființă cu Tatăl și Duhul, iar prin umanitate identic cu oamenii – b. identitatea după ipostas a părților prin care se distingea de extreme, păstrând neamestecată distincția dintre ele” .

Noapte buna tuturor!

Last edited by delia31; 08.03.2015 at 22:53:17.
Reply With Quote