Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Ce este ciudat ca exprimare cel putin, este ca Vlachos spune ca la sfinti liberul arbitru dispare, facand loc vointei firii. Totusi, sfintii parinti, atat Grigorie de Nyssa cat si Maxim marturisitorul spun ca liberul arbitru este o proprietate umana indestructibila, ea reprezentand baza identitatii umane personale.
|
Faci interpretări tendențioase. Ce nu ți-e clar?
IPS Vlachos spune că
alegerea deliberată încetează să existe la Sfinți, care se unesc cu Hristos (nu fiindcă li s-ar distruge liberul arbitru) ci fiindcă dobândesc neschimbabilitatea alegerii deliberate.
Aici Mitropolitul Ierotheos Vlachos, are în vedere 'tăierea voii", despre care citim în viețile sfinților, fiindcă
sfinții "și-au răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele". Sfinții și-au supus voia lor, voii lui Dumnezeu, după exemplul Mântuitorului Hristos din grădina Ghetsimani:
"facă-se nu voia Mea, ci a Ta!".
Sau ca în rugăciunea Tatăl nostru:
"Facă-se voia Ta".
Aceasta este adevărata libertate. Libertatea în Dumnezeu după har, când omul vrea și el, ce vrea Dumnezeu. Dumnezeu știe mai bine decât omul ce alegeri trebuie să facă omul ca să-i fie bine...
Fiindcă există și libertate "politically correct", din moment ce homosexualii au libertatea să organizeze parade sau atei au libertatea să-L nege pe Dumnezeu șamd. Aceasta însă, este o libertate iluzorie care are mai degrabă legătură cu îngăduința și care va dispărea odată cu Judecata de Apoi. Sf. Apostol Pavel spune că
"Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva." (1 Corinteni 6, 12)
Însă Sfinții gustă din Împărăția Cerurilor încă de aici, din viața aceasta vremelnică.