Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
|
După cunoștințele mele, frate Cristian, problema moștenirii păcatelor părinților nu face parte din domeniul de studiu al psihologiei. Această problemă ține, cred, strict de viața duhovnicească, așa cum este ea îngrijită de Sfânta Biserică. Nu ține de competența psihologului ci de a duhovnicului. Așa cred.
În a doua chestiune, pot să spun doar că un copil poate suferi din varii motive (nenumărate lanțuri cauzale care se întretaie). Unele pot fi soluționate de către părinți, pur și simplu prin învățarea "meseriei" de părinte. Altele țin de factori care sunt de competența medicului și a psihologului, a pedagogului etc. Altele nu au nevoie de nici o intervenție, fiind firești, naturale, trecătoare fără vreo urmare negativă. Iar altele sunt, desigur, din domeniul vieții duhovnicești. Problema e să ne dăm seama din ce categorie fac parte suferințele copilului. Iar asta nu e deloc ușor uneori și, din păcate, reducționismul face ravagii și astăzi, cum a făcut mereu. Curios lucru, într-o lume cu nenumărate stimulări și influențe care ne presează simultan (fără a le socoti pe cele interioare, care țin de o dinamică psihogenă), oamenii au încă tendința rigidă de a căuta mereu o singură cauză și, dacă se poate, un singur remediu. Ce să zic... ridic din umeri și mă opresc aici. Lumea merge înainte și cu opiniile mele și fără ele.
Toate cele bune,
Doamne ajută!