View Single Post
Vechi 29.06.2015, 03:53:03
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Mai omule, ai un entuziasm coplesitor. Foloseste-l cu spor. Spui ca ai studiat? Ce, frate? Ce dascali ai avut de vorbesti astfel? Carui duh slujesti si de ce te feresti sa afli Adevarul?

Nu fi nici naiv, nici dus de valul rautatilor vremii. Repet, la Dumnezeu este judecata, dar in balanta vietii lui Origen, trebuie pusa osteneala si dragostea lui reala pentru Hristos. Ca vrajmasului i s-a ingaduit sa-l ispiteasca mai mult decat a putut duce la un moment dat, trebuie sa ne lamurim foarte clar in acest sens: el n-a murit avand acele convingeri cum ca si diavolul se poate mantui. Si-a marturisit greseala si a cerut celor de dupa el sa revizuiasca micile lui rataciri. Dar de aici si pana la impatimirea pe care-o avem impotriva unui om care si-a trait intreaga viata in slujba Mantuitorului Hristos, mie mi se pare un gest total neintelept.
Pana la urma, dupa ce vei citi cu rabdare ce ti-am pus la dispozitie, intra si pe site-ul care ne ingaduie noua sa ne exprimam o parere sau alta si citeste ceea ce se scrie pe-aici, legat de munca lui Origen.

http://www.crestinortodox.ro/religie...ana-71755.html
Frate Neagu,
Ferească Dumnezeu, că numai prostii ai scris. E poate cel mai neteologic și înșelat post ce l-am citit la frăția ta. Să mă ierți te rog, îți scriu cu dragoste, fie că vrei să crezi sau nu.
Ce profesori am avut? Ecumeniști, în mare parte, la facultate. Dar am fost autodidact. Mi-am luat singur de profesori pe Sfinții Părinți.
Și ce rezolvi că mi-ai dat pe scurt, viața ereticului Origen? Îmi schimbi părerea despre el? Tu nu pricepi, că nu e părerea mea, ci e părerea Sfintei Biserici a lui Hristos, care l-au condamnat pe Origen, la Sfântul Sinod al V-lea Ecumenic? Alături de Evagrie Ponticul și Didim cel orb, care au ridicat erezii despre o preexistenă a sufletelor, căderea lor în trup i "restaurarea universală" (sau apocatastază), ceea ce ar însemna negarea libertăii umane, predestinație și alte erori de gândire, nu pricepi?
N-are legătură viața unui eretic, cu ereziile lui. Orice eretic, e bine intenționat și are o viață cât de cât curată și e un om inteligent. Dar uite, că devine eretic. Sfânta Biserică a lui Hristos, cu cele 9 Sfinte Sinoade Ecumenice, a hotărât clar cine și de ce este eretic. Dacă vrei crezi și urmezi, dacă nu, nu crezi și nu urmezi. Consecințele le vezi frăția ta, mai târziu.
Da, la Dumnezeu este judecata, care judecată e exprimată prin glasul Sfinților Părinți, prin Sfintele Canoane, învățăturile și scrierile părinților Bisericii, care arată erezia și oferă ereticului două alternative: lepădarea ereziei și venirea în comuniune cu Biserica, sau rămânerea în erezie și anatematizarea ereziilor, lucru ales de Origen, a doua variantă.
Nu, vrăjmașul nu ispitește pe nimeni, mai mult decât poate duce, în Biblie spune că Dumnezeu nu permitem să fim ispitiți și încercați mai mult decât putem duce. Ci Dumnezeu cunoaște măsura fiecăruia și așa permite ispitirea. Iar dacă cade, îi este spre o trezire mai lucidă și fierbinte, mai târziu, altfel Domnul nu ar permite ispita. Deci Origen, a avut o ispită care ar fi putut-o duce, și birui, dar nu a vrut. A rămas intenționat căzut și a dus Biserica la Sfântul Sinodul al V-lea Ecumenic. Ba da, Origen a murit având acele convingeri că și diavolii se pot mântui, așa spune Biserica, dar n-ai citit nimic din Istoria Creștină Generală, sau Istoria Universală, sau scrierile Sfinților Părinți ce au vorbit împotriva predestinației, apocatastazei, preexistența sufletelor.
Chiar dacă și-a mărturisit greșeala, urmările tot au rămas, lumea a crezut în prostiile lui, cu predestinația, și marile (nu micile) lui greșeli, au repercursiuni până în ziua de azi. Și Sfinții Părinți, sute de ei, și-au dedicat întreaga viață lui Dumnezeu, la fel ca ereticii. Și Arie și-a dedicat întreaga viață lui dumnezeu. Dar ereticii slujesc lui dumnezeu, cu d mic. Doar li se pare că slujesc pe Dumnezeu adevărat, ca și astăzi, la fel, romano-catolicii, protestanții și neo-protestanții. Oricât le vestești Adevărul, tot nu vor să creadă. Nu vor și pace. Pentru asta sunt singuri de sine osândiți, cum spune Biblia.
Iar în acel articol, Gherghe Vlăduțescu, scrie numai prostii ecumeniste. Indirect recunoaște modernismul lui Origen, care avea să-i aducă anatematizarea, pentru nebuniile ce le-a scris.
Sfinții Părinți, precum Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur, Grigorie de Nazians, Grigorie de Nyssa, Marcu Evghenicul, Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama, Fotie al Constantinopolului, Maxim Mărturisitorul, Isaac Sirul, toți Filocalicii și cei din PSB, și alții pe care nu i-am menționat, aceștia au scris mai teologic și fără erezie, față de ereticul Origen, de sute de ori, și ei și-au dedicat toată viața lui Dumnezeu și n-au devenit eretici.
Dar ereticii, toți, au luptat împotriva Bisericii lui Hristos, dedicându-și viața ereziilor lor, pe care nu le-au lepădat, decât foarte puțini, poate maxim 3.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia