View Single Post
Vechi 30.04.2017, 20:20:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Indiferent de perioada in care a scris cartea si indiferent de cine l-ar fi scris, acest fragment reflecta realitatea. Perioada de inflorire a crestinismului a fost cat timp au fost impreuna. o data cu cearta a venit si decaderea. Si sa nu uitam ca intr-o cearta nu exista un singur vinovat. Va fi iarasi bine cand cele doua biserici vor fi iar Una.
Asa cum am scris si data trecuta, Biserica nu poate fi decat Una, daca nu ar mai fi Una, Sfanta si Soborniceasca (Catolica) ar insemna ca s-ar contrazice ce a spus Iisus, ca nici portile Iadului nu o vor birui. Biserica nu poate fi biruita de-a lungul secolelor, protestantii spun ca s-ar fi degradat dupa primele 3 secole si aparitia protestantismului a readus-o pe calea cea buna. Tot ei spun de obiceiurile pagane din ortodoxie.
Zilele trecute am citit ceva foarte interesat. Dintr-o scrisoare a Sfantului Bonifaciu catre Papa Zaharia, din 741, aflam cum "frankii i-au indepartat din Biserica Franciei pe toti episcopii Romani, pana in anul 661, si s-au facut pe ei insisi episcopi si administratori clericali ai acesteia. Au impartit proprietatea Bisericii in fiefuri, ce au fost acordate ca beneficii corespunzatoare rangului in piramida vasalitatii medievale. Acesti episcopi Franki nu au avut Arhiepiscop si nu s-au intrunit in sinod, vreme de 80 de ani. Ei sunt, cu cuvintele Sf. Bonifaciu, “mireni lacomi, clerici adulterini si betivi, care lupta intr-o oaste inarmata pana in dinti si care, cu propriile maini, ii ucid atat pe crestini, cat si pe pagani.”
Intrezarim aici modul in care va arata organizarea catolicismului dupa Schisma, inclusiv cruciadele.
Treptat, odata cu extinderea imperiului si a influentei, isi impun si conceptiile si credintele in Apusul Europei. La sinoadele din Frankfurt (794) si Aachen (809) acestia impun credinta Filioque si ii considera eretici pe rasariteni. Treptat, ajung sa controleze tot apusul, ultimul bastion cucerit a fost Roma, abia la inceputul mileniului II. Astfel, primul papa franco-german rosteste pentur prima data Crezul cu Filioque la Roma, in anul 1014, practic inceputul schismei.
Asa cum am mai spus, unirea e foarte simpla, trebuie doar ca Papa si conducerea catolica sa accepte dreapta invatatura, sa o lepede pe cea gresita si in cateva zile toti sunt in Biserica. Eu nu prea cred ca se va intampla asta, ar insemna sa spuna ca timp de 1000 de ani s-au aflat in erezie, fara har si rupti de Hristos, Capul Bisericii. In schimb, ca Biserica sa se uneasca cu catolicii si sa acce[pte erezii in cadrul ei e imposibil, pentur ca erezia duce la pierderea harului, n-ar mai fi nicio Biserica. Iar Iisus a spus ca nu o vor darama niciodata portile Iadului, pana la a doua venire.
Reply With Quote