Citat:
În prealabil postat de simpllu
De la părintele duhovnic și de la părintele Pruteanu:
"Biserica Greacă (cu anumite excepții) nici în prezent nu sfințește icoanele sau mai ales crucile, iar în Biserica Rusă și Română obiceiul a apărut prin contribuția Trebniculuilui Petru Movilă (1646), fiind preluat de la romano-catolici. În secolul al XVIII-lea mai mulți monahi teologi din Muntele Athos, astăzi canonizați ca sfinți, s-au ridicat împotriva obiceiului de sfințire a icoanelor și crucilor, ca fiind contrar hotărârilor Sinodului VII Ecumenic și vechilor rânduieli bisericești, dar pentru cei mai mulți glasul lor a rămas neauzit."
|
Din cartea data de tine aflam ca in Grecia se sfintesc icoanele. Si se sfinteau si in Grecia si in Muntele Athos in vremea parintilor colivari, ca altfel nu mai scriau nimic. Parintele Pruteanu scrie intotdeauna doar lucruri care se potrivesc cu ceea ce crede domnia sa. Probabil cunoaste vreun preot grec din diaspora care nu face asta si spune ca ei nu sfintesc icoanele. La fel cum scria si ca grecii nu se spovedesc inainte de impartasire, cand faceau asta doar unii ciprioti (care tineau posturi mai aspre in loc si probabil capatasera acest obicei din cauza stapanirii catolice de aproape 400 de ani).
Legat de duhovnicul tau, care am vazut ca face mai multe lucruri ce contravin practicilor BOR (din ce ai povestit tu). Daca un preot nu vrea sa sfinteasca icoanele, cum se face in Biserica, primeste un avertisment, nu-i asa? Daca insista poate fi caterisit, pentru neascultare?
Citat:
Te invit în Sf. Munte să te lămurești (vorbesc serios!). Nu ai nevoie mai mult de 5 minute să te lepezi de acrivia cu care susții o serie de inovații străine de adevărata Tradiție. Unde s-a păstrat cel mai bine Tradiția?
|
Nu e nevoie, sunt pe net multe articole in care se arata ca se sfintesc icoanele si in Sfantul Munte. In toata ortodoxia se sfintesc icoanele. De exemplu: icoana facuta de parintii de la Vatopedu si sfintita, adusa la Feldioara:
http://www.mitropolia-ardealului.ro/...dioara-brasov/ Sau icoana sfintita in Muntele Athos:
http://www.reporterntv.ro/stire/bric...-muntele-athos
Citat:
Nu transforma o excepție în regulă. Te invit să-mi areți câte icoane de acest gen sunt în Sf. Munte.
|
Am dat datile trecute exemplele, inclusiv cu icoanele de acest fel pe care le-au avut si sfinti. Daca iti amintesti, am stabilit ca argumentul adus de cei ce erau impotriva acelei icoane era fals, bazat pe neadevarul ca in Daniel 7 sfintii nu au spus ca e Dumnezeu Tatal. Si atatia "teologi" din vest, inclusiv parintele Pruteau, au reluat acest neadevar, probabil fara sa-l verifice. De aceea nu poti avea incredere in tot ce zic acesti teologi din tari din vest (ma refer la teologi ortodocsi).