![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar despre treburile cotidiene chiar am ceva de zis, pentru ca au locul lor foarte important. Mantuirea fara fapte nu se poate. Si tot ce ni se intampla in jur, de la politica pana la ultimul om din viata noastra are un sens. Chiar si viata Bisericii are in ea si lucruri concrete. Iar sensul cel mare si important al vietii de zi cu zi, este sa ne pastram credinta si atitudinea crestina care este cautarea dragostei, in viata de zi cu zi. Adica sa fim acei luminatori ai lumii,in putinul in care am fost pusi. Aceasta este o forta extraordinara care noi o avem si care poate misca oamenii din jurul nostru, poate chiar masele, si pentru care cei care se doresc puternici in sensul lumesc ar da bani grei pentru a o capata peste rand prin minciuni,manipulare,intoleranta si toate ce le aduce dorinta de putere. Oamenii sunt dezorientati in jur,blazati , nedreptatiti, si cauta repere, si de aceea foamea de sfinti si de Hristos e mai mare ca oricand. Se implineste iarasi Cuvantul "ridicati ochii si vedeti ca holdele sunt albe,gata de seceris" Acesta e efectul invers al instrainarii si secularizarii lumii ,al consumirismului si atotputernicei netului :lipsa iubirii, a sensului , foamea de sfinti dar nu sunt , adulmecarea lui Hristos chiar daca e negat aparent. Trebuie numai sa deschizi baierele sufletului si sa fii mobilizator si darnic fata de altii , si sufletele acelea plapande si istovite cad ca secerate de flacara iubirii. Deci da ,trebuie sa ne ocupam de lume,de lumea din jur, dar numai in echilibru,bunavointa,caldura si Hristos ,chiar si in cele mai practice si banale chestii,peste tot e loc de a arata credinta , prin aceasta parola simpla : bunavointa fata de toti |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ei tanjesc dupa modele spirituale care inving lipsa de orizont a lumii secularizate ,si am observat la Biserica unde merg ca vin din ce in ce mai multi tineri datorita predicii ,care e foarte militanta si impotriva inrobirii noastre excesive de avalansa de tentatii a vietii moderne Biserica ortodoxa nu atrage totusi lumea asa mult prin practica, si chiar prin explicare , dar prin nevoia de rugaciunea trebuie sa recunoastem ca da .De la smecheri pana la intelectuali,puternici dar si timizi , patroni si in special multi necajiti , acestia iau cu asalt locurile de inchinare, ca si ultima speranta a acestei vieti. Pentru ca rugaciunea nici nu cere intelegerea slujbei Liturghiei, care eu de zeci de ani incerc sa o inteleg si tot mai descopar la ea, nici nu cere pariticiparea la ce nu cunosti si inca nu iti e clar, ci e vorbirea ta directa cu Dumnezeu ,in care sfintii din cer sau prezenti fizic sau prin duh, te ajuta sa iti poti modela rugaciunea catre cea dorita de Dumnezeu. Cu alte cuvinte intri cu o nevoie acuta dar si o nestiinta mare, in curtea Bisericii , si iesi luminat de soborul vazut (caci si prezenta celorlalti conteaza) si cel nevazut al sfinteniei care canta ca un cor. Da ,intelectual imi e e greu si mie sa fiu atras, ca am nevoie de clarificari si intelegere , dar daca apuc si ies din casa, niciodata nu regret apoi. |
|