![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Hristos a înviat!
Așa cum știm, joia aceasta (adică peste două zile), confrații noștri creștini romano-catolici vor sărbători Înălțarea Domnului Iisus Hristos, în timp ce noi suntem încă în perioada pascală, urmând să ne bucurăm de acest praznic împărătesc săptămâna viitoare, pe data de 24 mai. Acest fapt mi-a readus în minte următoarea întrebare (evident, retorică): de ce trebuie să ne bucurăm în zile diferite de prăznuirea principalelor evenimente ale istoriei mântuirii (mă refer în special la Învierea Domnului...)? Chiar nu s-ar putea găsi o soluție pentru ca toți creștinii să prăznuiască măcar Sfintele Paști (cea mai mare sărbătoare a creștinătății) la aceeași dată, să-și poată spune "Hristos a înviat" începând din aceeași zi? Ce mărturie dăm noi în fața necredincioșilor, păstrând această atitudine în relațiile dintre noi? Știu, mi se vor oferi explicații legate de diferențele calendaristice... dar aceste detalii le știu și eu de la cursurile de Liturgică. Totuși... dacă diferențele dogmatice sunt mult mai dificil de depășit (pentru că fiecare creștin păstrează în suflet convingerea că aparține adevăratei Biserici a lui Hristos, iar relativizarea învățăturii de credință ar fi inacceptabilă), fixarea unei sărbători la aceeași dată ar fi, în opinia mea, un demers destul de simplu, având în vedere faptul că, din fericire, conținutul teologic al acesteia este comun pentru ambele confesiuni. Ce credeți? V-ați bucura ca toți creștinii să stabilească toate sărbătorile (în special Sfintele Paști) la date comune? Eu cred că aceasta ar fi o realizare istorică! Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca Last edited by laurastifter; 15.05.2012 at 23:15:50. |
|