Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.05.2012, 23:03:00
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Rețin că m-a impresionat profund un episod din istoria Bisericii primare, mai precis din vremea Sfinților Părinți apostolici. În sec. al II-lea, între creștini începuse o polemică în privința stabilirii datei Sfintelor Paști (nu mai intru în detalii... Foarte pe scurt, fiecare dintre cele două părți își revendica practica de la Sfinții Apostoli). Atunci, Sfântul Martir Policarp, episcopul Smirnei, a călătorit până la Roma (în vremea aceea, cu mijloacele de transport de atunci...), cu scopul de a discuta cu Papa Anicet despre această problemă ivită în cadrul Bisericii.
Nereușind să ajungă la un acord, cei doi ierarhi (Sf. Policarp și episcopul Anicet al Romei) au decis să-și păstreze fiecare tradiția proprie, rămânând în comuniune euharistică între ei. Mai mult decât atât, înainte ca Sfântul Policarp să se întoarcă în cetatea sa, la ultima Liturghie oficiată împreună cu Anicet, episcopul Romei, Papa, i-a dat lui întâietatea în slujire, în semn de respect și dragoste creștină.
În această atitudine a celor doi ierarhi ai Bisericii primare, nu se poate identifica nici măcar o urmă de mândrie, dorință de autoritate sau autosuficiență! Nefiind în discuție adevărul revelat, ci doar o practică liturgică, cei doi episcopi au păstrat comuniunea și buna înțelegere între comunitățile pentru a căror călăuzire spirituală erau responsabili! Nu s-au excomunicat reciproc, nu s-au acuzat unul pe celălalt, ci au împlinit, prin atitudinea lor înțeleaptă și profund creștină, cuvintele Mântuitorului Hristos: "Întru aceasta vor cunoaște că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea iubire unii față de alții".Oare noi, creștinii de astăzi, putem urma aceeastă pildă reală din istoria creștinismului? Cu siguranță, da! Tocmai de aceea Hristos ne-a cerut desăvârșirea (Matei5, 48), fiindcă știe că, ajutați fiind de harul Său, putem aspira și tinde către ea!

Doamne ajută-ne și fii cu noi!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote