![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Profesorul Nicolai Ozolin sustine ca sfintirea icoanelor a aparut in momentul in care nu s-au mai respectat normele canonice pentru pictarea unei icoane. Cand parintii au vazut ca incepusera sa apara imagini straine de cele din biserica, dar cu subiecte religioase, au fost nevoiti sa-i cheme pe credinciosi cu acele reprezentari ca sa-si dea acordul daca ele respecta sau nu normele canonice. Numai dupa ce primeau de la preoti confirmarea ca respecta, credinciosii aveau dreptul sa se roage in fata lor. Mai tarziu a aparut si sfintirea lor prin stropirea cu apa sfintita, mai intai in Apus si apoi in Rasarit.
Daca asa stau lucrurile, ar insemna ca o icoana care respecta canoanele nu ar mai trebui sfintita, iar daca o icoana nu respecta normele si este sfintita, nu inseamna ca devine icoana. |
|
||||
|
||||
![]()
am citit undeva ca o icoana se sfinteste in mom in care scrii numele Mantuitorului/M.D./sfintilor pe ea.
dar e f interesant ce a spus tu....
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu personal, nu as mai accepta pe piata ori ce tablou religios- pentru ca nu pot sa spun icoana- decat icoanele pictate de persoane "autorizate" dar conforme canonului. |
|
|||
|
|||
![]()
la ce slujba se sfintesc icoanele?
am 2 litografii pe care as vrea sa le inramez ..am auzit ca trebuie sa stea in altar 6 saptamani |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intr-adevar, sfintirea icoanelor a aparut doar in sec. al 18lea sub influenta teologiei apusene. Si bineinteles si din cauza ca au aparut si icoane neconforme cu traditia ortodoxa cam in aceeasi perioada. Da, Costel, am mai postat in lata parte si eu asta, am citit un articol al parintelui Stephen Bigham in care spune ca sfintirea icoanelor este o inovatie (nefolositoare, zice el) in ortodoxie si da date istorice.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte, practica sfintirii icoanei asa cum o intalnim astazi (rugaciune, stropire cu aghiasma) trebuie inteleasa ca modalitate prin care Biserica accepta chipul pictat. Adica prin aceasta se recunoaste ca respectivul chip (prin calitatile sale) poate participa la viata liturgica a Bisericii. Iar credinciosii intr-adevar se pot ruga in fata acestei icoane, iar chipul trebuie sa ajute rugaciunea. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Exista diferente majore intre aceste stiluri, diferente care ar putea sa determinte considerentul ca cele slave sunt necanonice.(purtasem o discutie cu cineva pe forum care era foarte deranjat de icoana EU sunt cu voi si nimeni impotriva voastra, spunand ca numai ortodoxa nu e--or e o icoana foarte iubita si indragita in Ucraina si Rusia pravoslavnica.). Ceea ce vreau sa spun ce exista riscul sa intalnesti preoti iubitori de pictura bizantica ca ar putea sfatui credinciosii sa nu se inchine icoanelor pictate in stil rusesc pe motiv ca nu sunt canonice, ca nu respecte erminia. Exista mai multe erminii in ceea ce priveste pictarea icoanelor, diferite de la un stil la altul? sau pe ce consderente se stabileste daca o icoana e canonica sau nu?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De asemenea cred ca preotii ar trebui sa fie buni cunoscatori ai iconografiei, caci si prin icoana se dezvaluie cuvantul lui Dumnezeu, nu doar prin invatatura scrisa sau orala. In fond, atunci cand credinciosul este singur cu icoana, aceasta il poate povatui spre duhovnicie (cea canonica) sau spre lumesc (cea necanonica). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Lipseste postul zugravilor, nu mai sunt cei din trecut si asta se vede si in opera lor. Si acest lucru ar trebui luat in discutie. |
![]() |
Tags |
icoanei, sfintirea |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfintirea icoanelor | georgeval | Generalitati | 7 | 20.05.2011 17:58:46 |
sfintirea cruciulitelor | Ioana-Andreea | Generalitati | 47 | 17.02.2011 20:03:46 |
Despre sfintirea obiectelor | strajeru | Secte si culte | 43 | 21.01.2011 09:16:58 |
AGHIASMA (Sfintirea apei) | pui | Preotul | 23 | 22.01.2009 17:50:35 |
|