Citat:
În prealabil postat de podolski_2
Constantin cel Mare a fost Farul lui Dumnezeu.
In fuctie de apropierea de Lumina asa se luminau si popoarele.
Daca Dacia se afla in Apus acum era catolica, cu toata vitejia lor si bunatatea lor. Ideea ca dacii sunt un popor mai bun ca cehii sau polonezi provine din mandrie si este pur subiectiva. Obiectic, cand 90% din tarile apusene sunt catolice conform Imperiului Roman de Apus si cum peste 90% din tarile rasaritene sunt ortodoxe, nu e o coincidenta sau un caz de vitejie izolat al dacilor, ci este TIPAR. Se numeste istorie si prin ea se vede influenta Imperiului Roman.
Si nu am zis ca dacii erau analfabeti, nu-mi puneti vorbe in gura. Am zis ca suntem ortodocsi datorita Bizantului, datorita lui Constantin cel Mare, primul conducator care a legalizat crestinismul de la Inviere. Cine vrea sa ridice dacii pe un rang mare al duhovniciei si sa zica ca doar din puterile proprii sunt ortodocsi sunt subiectivi. Meritul este si al Imperiului Roman care si-a impus religia in zona sa.
|
Sau poate este o idee izvorita din dragoste pentru neam. Asa de mult stim sa ne valorificam istoria, ca am ajuns sa ne fie rusine ca suntem romani, tocmai prin faptul ca se dam la o parte istoria noastra si se promoveaza ce au facut altii. Mereu auzi si citesti ca romanii n-au facut nimic, romanii au fost prosti, romanii au fost nu stiu cum. Nimeni nu neaga ce a facut Constantin cel Mare, insa nu poti sa negi nici contributia dacilor,adica a noastra. Cand zic contributie, ma refer la faptul ca au iubit ortodoxia si au cultivat-o mai departe. Si
dacii au avut Sfinti si duhovnici mari pe vremea aia. Ai date exacte despre ce se intampla in Dacia cand era Constantin cel Mare la putere? Constantin cel Mare este cel care a crestinizat impreiul roman, care era pagan,oficial.
http://www.crestinortodox.ro/sfintii...lui-69658.html .
Nu putem uita de faptul ca domnitorii romani au ajutat mereu Sf.Munte Athos cand a avut probleme. Am postat despre Mihai Viteazu care putea sa ii ajute sa isi recapete Constantinopolul, insa nu a fost lasat de invidie. Romanii nu au fost iubiti de nimeni, nici de Bizant, nici de Slavi, de nimeni. Numai Dunarea si Marea Neagra nu au fost dusmanii romanilor.