![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Topcat, de ce te intereseaza atat de mult ce e dupa? Ca doara esti ateu, verisor cu maimutica :) Dar cred ca si pe Darwin il interesa ce era dupa... Mai ai timp, Topcat, sa-L gasesti pe Dumnezeu!
![]()
|
|||
|
|||
![]() Nu te condamn . E bine ca iti pui intrebari . Important sa gasesti evident si raspunsul . Despre tipurile de chinurie este pomenit : intunericul cel din afara , este mai pomenit focul si pucioasa , viermele cel neadormit , tartarul . Iti recomand cand ai vreme si daca iti este in putinta sa mergi sa vorbesti cu un preot caci el iti va stii spune mai multe . Iti poate explica lucrurile mai pe indelete . Sper sa gasesti ce cauti . De multe ori depinde si cum pui problema multor lucruri . Faptul ca omul a inceput sa dea explicatii partiale pentru ce se intampla in lumea asta nu trebuie sa fie de ajuns . Trebuie cautata si esenta lucrurilor . Sunt relatate de Sfnta si dreapta noastra Biserica Ortodoxa minunile savarsite de atatia milioane de sfinti . Oare acesti sfinti au fost mincinosi . Oare au trait in pesterii si pustii imbracati precar , hranindu-se cu hrana putina si insetand neincetat pentru niste minciuni ? Vai si amar de credem asta . Si oare cum au dobandit acest har ca sa faca minuni . Peste ei se afla Sfantul Duh . Doamne ajuta . |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...ul-si-cu-iadul
Pr. prof. D. Staniloae, descriind conceptia Sf. Maxim Marturisitorul despre natura chinurilor vesnice, spune: "...Sufletele din iad trebuie sa-si miste puterile lor, pentru ca n-au in ele infinitatea (dumnezeiasca, cea care poate satisface orice dorinta, n.n.); dar, pe de alta parte, nici nu se afla intr-o infinitate in care puterile lor sa se miste stabil, intrucat sunt in afara de Dumnezeu si nici nu nazuiesc spre El, ci se misca intr-o neodihna chinuitoare, nestabilizandu-se in infinitatea lui Dumnezeu. Sufletul din iad trebuie sa se miste, dar intrucat nu se misca spre ade¬varata tinta in care miscarea sa se va implini si stabiliza, miscarea sa, de care nu poate scapa, e un chin pentru ca e fara rost, fara tinta. Mai mult, el se muta de la una la alta, fara sa inceteze a exista". De ce nu pune Dumnezeu capat acestor chinuri nesfarsite ale celor pacatosi, pentru ca ei sa nu le mai indure? Iata o intrebare care, ca si ideea incompatibilitatii pedepselor vesnice cu bunatatea lui Dumnezeu, ascunde o neintelegere fundamentala atat a naturii lui Dumnezeu, cat si a aceleia a oamenilor. Dumnezeu nu poate fi altceva decat izvor al binelui, deci al existentei. Simplul fapt ca exista chinuri vesnice dovedeste ca subiectii care le vor indura vor exista vesnic, impartasindu-se intr-o masura din ce in ce mai redusa de acest bine care este, totusi, existenta. Raspunzand unui maniheu care-l intrebase: de ce a mai facut Dumnezeu pe diavol din moment ce stia ca va deveni rau, Sf. Ioan Damaschin spune: "Pentru covarsirea bunatatii l-a facut pe el, caci a zis: il voi lipsi si eu, oare, pe el cu totul de bine si-l voi lipsi de subzistenta fiindca se va face rau si va pierde toate bunurile date lui? Nicidecum. Ci chiar de va fi rau, eu nu-l voi priva pe el de participarea la mine, ci-i voi da lui un bine: participarea la mine prin existenta, ca, chiar daca nu va voi, sa participe la mine prin existenta. Caci nimeni altul nu retine (de la caderea in neant, n.n.) si sustine in existenta decat Dumnezeu. Caci existenta e un bine si-e darul lui Dumnezeu... Toate cele ce sunt au existenta din Dumnezeu... Deci cei ce au macar existenta, au participare partiala la bine, intr-un grad ultim (infim, n.n.). Deci e un bine in existenta diavolului si prin existenta el participa la bine." "Dumnezeu ofera pururi diavolului cele bune, dar acesta nu vrea sa le primeasca. Si in veacul viitor tuturor le da cele bune. Caci este izvorul din care izvorasc cele bune. Dar fiecare participa la bine precum s-a facut pe sine capabil." "Iar de spuneti ca i-ar fi fost mai de folos sa nu fie decat sa se chinuiasca fara sfarsit, spunem ca aceasta nu e nimic altceva decat focul poftei raului si al pacatului. Caci nu doresc pe Dumnezeu cei ce au castigat neschimbabilitatea pacatului ca patima". ... Aceeasi iubire dumnezeiasca explica si existenta celor care se vor chinui vesnic in jad. Potrivit Sf. Maxim Marturisitorul si Sf. Ioan Damaschin vesnicia chinurilor iadului nu este sustinuta de un act pozitiv de condamnare, de pedeapsa din partea lui Dumnezeu a celor care au murit in rautatea lor, ci de iubirea sa nesfarsita, care nu ingaduie reintoarcerea in neant nici macar a diavolului, cu atat mai putin a celor pacatosi. Sf. Maxim afirma chiar ca cel aflat in iad este "iubit" de Dumnezeu. El nu poate uri pe nimeni, deci nici pe pacatosi sau pe diavoli, caci El este prin insasi esenta sa iubire si mai presus de patima. Esenta chinurilor vesnice ale iadului va consta in neputinta celor aflati acolo de a iubi pe cineva, scufundarea lor nesfarsita in egoism, intr-un efort fara sfarsit de a cauta sensul existentei lor in ei insisi, iar nu in Dumnezeu. Iadul este, de fapt, o auto-condamnare la nefericire, un refuz continuu al iubirii celorlalti si a lui Dumnezeu. ... Sf. Vasile zice: "Stand de-jur-imprejurul tau, cei nedreptatiti de tine vor striga catre tine, caci oriunde ti-ai intoarce ochii vei vedea chipurile faptelor tale rele. Aici orfanii, dincolo vaduvele, acolo saracii doborati de tine, slujitorii pe care i-ai azvarlit, vecinii pe care i-ai suparat. Deosebit de sugestiv infatiseaza acest moment Pr. Staniloae care zice: "Din toate partile toti ii vor scoate, celui ce a facut rele, la suprafata constiintei toate relele facute, toate refuzurile de dialoguri fratesti cu fapta si motivele pentru care de acum va fi lasat intr-o singuratate inspaimantatoare si definitiva. Apoi va urma insasi aceasta parasire totala si definitiva de catre toti; tacerea si singuratatea eterna il vor inconjura ca un ocean; va urma iesirea lui din orice dialog, din orice comunicare pentru totdeauna [...]. Cat timp s-a miscat intre oameni care nu-l cunosteau, a mai putut injgheba un dialog cu cineva, pentru ca nu i se cunostea de toti nesinceritatea invartosata. Acum cade in singuratatea parasirii si uitarii de catre toti, in extrema opusa sobomicitatii. in aceasta consta iadul".
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 09.10.2009 at 00:16:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu, eu nu propun asta, va propun sa introducem un sistem juridic divin, bazat pe intimplare, pe mila si iertare, pe chinuri pe viata, tortura. Ce, nu e ok? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intrati pe poarta cea strîmta. Caci larga este poarta, lata este calea care duce la pierzare, si multi Sunt cei ce intra pe ea. Dar strîmta este poarta, îngusta este calea care duce la viata, si putini sunt cei ce o afla. Deci partea cu milostivenia as lasa-o deoparte Eu nu am inteles care e interpretarea ta cu privire la viata vesnica. Am inteles ca nu crezi in iad si rai, dar nu am inteles clar daca tu crezi in viata vesnica. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De unde ai dedus tu ca eu nu as crede in iad si rai? Am explicat doar sensul lor. Rai = viata cu Dumnezeu, iad= viata fara el, departe de El (bineinteles, notiunea de departe sau aproape sunt tot imagini spatiale)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu cred pentru ca nu am de ce, e o ipoteza de care nu am nevoie, vorba cuiva. Si pe Doamne-Doamne cine l-a facut? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu se milostiveste si ii iarta pe cei care se intorc la El, care au macar o miscare de pocainta (metanoia) in suflet.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa stiu, imi iau haine de vreme rece sau calda ![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
vesnicia iadului | costi21 | Din Noul Testament | 14 | 26.02.2013 17:01:34 |
Focul iadului | Profetul de carton | Secte si culte | 500 | 29.12.2012 16:49:09 |
Socant: avem dovada existentei iadului! | Florin-Ionut | Alte Religii | 11 | 11.11.2010 17:08:08 |
O descriere a iadului islamic... | scrabble | Religia Islamica | 31 | 08.01.2010 20:58:01 |
|