Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.09.2009, 12:30:51
florinrusu florinrusu is offline
Banned

Data înregistrării: 12.10.2008
Implicit Ati fi dispusi la o asemenea iertare?

Aceasta intrebare se adreseaza in general barbatilor, dar poate fi adresata intr-o oarecare masura si femeilor.
Daca ati fi/sunteti casatoriti si sotia ar cadea odata in pacat cu alcineva si dupa aceea ar veni cu lacrimi si in genunchi v-ar cere iertare fagaduind ca toata viata nu v-a mai face acest lucru. Daca in timp ce-si cere iertare v-ar spune ca este si insarcinata cu persoana cu care a fost doar o singura data si ca daca nu o veti ierta nu se poate intretine pe ea si pe copil si s-ar duce sa faca avort. Cum ati proceda?
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 13:00:20
flegmatic
Guest

Implicit

Ar fi o slabiciune sa ierti o asemea tradare mai ales daca e si insarcinata cu copilu altuia.
Cel mai bine ar fi sa treci peste, e clar ca daca a fost infidela odata va continua sa fie tot asa.
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 13:42:43
melb26's Avatar
melb26 melb26 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Religia: Ortodox
Implicit Un pacat duce la alt pacat...

Mi-e forte greu sa ma pun in locul tau, nu stiu ce decizie as lua, e posibil sa nu pot uita. Depinde in ce situatie a avut loc adulterul, de ce s-a dus cu altul, ce i-a lipsit, cat de sincer se caieste sotia, va trebui sa demonstreze ca nu va mai cadea in acest pacat, sa-ti recastige increderea si aceasta in timp. Vei putea creste acel copil, stiind ca nu e al tau?
Daca face avort iarasi nu e bine deloc.
Sa mergeti la un duhovnic, sa se spovedeasca, daca regreta atat de mult.

Doamne ajuta!

Last edited by melb26; 26.09.2009 at 13:53:19.
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 13:53:07
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Esti crestin si stii ce trebuie sa faci. Dar cu totii avem slabiciuni si de aceea trebuie sa vorbim cu duhovnicul, sa ne spuna ce sa facem. In rest, parerea mea (care poate parea nerelevanta, pentru ca am 21 de ani si nu sunt casatorita) ar fi sa nu o lasi sa faca avort, pentru ca il vei avea pe constiinta toata viata. apoi, dati-va amandoi timp, ea sa realizeze ce a facut si tu sa vezi daca cainta ei e adevarata (poate fi, de aceea ar fi bine sa aveti amandoi duhovnic; poate fi si un gest de disperare). Oricum, dupa cum vad eu lucrurile, tu esti in dilema asupra viitorului casniciei tale (care, din cate stiu, e pentru toata viata, e cruce si trebuie asumata; practica nu am, pentru ca nu sunt casatorita, dar mi-ar placea foarte mult sa aplic aceasta teorie, cand va veni vremea), pentru asta trebuie timp si rugaciune, insa te-as ruga sa nu fii niciodata in dilema in ceea ce priveste viitorul acelui copil nenascut, care ar fi putut fi, la fel de bine, si al tau. Dumnezeu sa te lumineze!
Vechi 26.09.2009, 13:57:42
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de florinrusu Vezi mesajul
Aceasta intrebare se adreseaza in general barbatilor, dar poate fi adresata intr-o oarecare masura si femeilor.
Daca ati fi/sunteti casatoriti si sotia ar cadea odata in pacat cu alcineva si dupa aceea ar veni cu lacrimi si in genunchi v-ar cere iertare fagaduind ca toata viata nu v-a mai face acest lucru. Daca in timp ce-si cere iertare v-ar spune ca este si insarcinata cu persoana cu care a fost doar o singura data si ca daca nu o veti ierta nu se poate intretine pe ea si pe copil si s-ar duce sa faca avort. Cum ati proceda?
Viața m-a pus într-o situație puțin asemănătoare (cea prezentată este mult mai complicată datorită copilului pe care îl poartă în pântece) .Nu a fost ușor să iert dar cu ajutorul duhovnicului,a rugăciunilor,cercetându-mi propriile greșeli și neputințe Dumnezeu m-a ajutat să depășesc situația care la prima vedere părea insuportabilă și fără ieșire.
Dacă a cerut iertare cu lacrimi înseamnă că îi pare sincer rău.
"Și ne iartă nouă greșiților Tăi/Precum și noi iertăm greșiților noștri"-Aceasta este măsura iertării.Oare dacă te-ar fi mințit că acel copil pe care îl poartă în pântece este al tău era mai bine?
Dacă nu o vei ierta vei fi vinovat de toate câte va pătimi această femeie după ce o vei părăsi.
Este doar o opinie.Dacă nu-ți place ...poți să nu ții seama de ea.
Reply With Quote
Vechi 26.09.2009, 14:14:34
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florinrusu Vezi mesajul

Florine, frumusica problema ne supui desbaterii .Este insa meandruoasa si f. complicata mai ales ca nu se poate rezolva pe loc iar intretinerea femeii se va face in timp lung in care se mai pot intimpla multe, multe. Eu vad lucrurile in felul urmator:
- in totdeauna fetele si femeile serioase sunt acasa la parintii si la sotii lor si nu prin patul ,,pasantilor" dind probe de anduranta !
- daca ai gresit, orice, nu este cazul de scene de disperare sau umanism gretoase.In clipa in care te angajezi ca,,toata viata " nu vei mai face asa ceva ei, din acel moment va incepe ispititorul sa te munceasca si sa te arunce in aceiasi greseala sau in si mai mare ...pt. ca asta este modul tipic de batjocorire al diavolului.Numai cine nu este matur si ne induhovnicit nu aproximeaza razboiul nevazut al inimii si mintii.
- ei, aparitia unei sarcini (asemanator cu topicul cu mansturbarea)pune mama intro stare noua ,inedita adica copilul este martorul pacatului. Avem un frate care posta parerea (pe topicul cu masturbarea)ca daca masturbarea este pt. donare de sperma in vederea insamintarii el nu mai vede nici un pacat(poate dupa canoanele dumnealui ca dupa ale bisericii, nu !). Pai copii rezultati prin pacate ...sunt martorii pacatului cit traiesc ei. Ca vrem sau ca nu vrem asta este. Este acelasi lucru cu impreunarea sotilor vinerea pt. procreere...sau poate chiar mai rau . Asa deci, cit va trai mama si va avea in fata copilul rezultat din pacat isi va avea inaintea ochilor pacatul ei . Chiar daca este necredincioasa D.zeu va avea grija sa ii aminteasca periodic aceasta .De unde stiu eu ? din ceea ce se intimpla in lumea din jur !
- avort nu se face, este clar !dar ce va face un barbat prins in ,,distractia" aceasta este greu de zis pt. ca lucrurile trebuiesc facute cu buna rinduiala ,cu cumpatare si cu cit mai multa inima buna . Dar greu si diferit de zis de la un barbat la altul .Exista si barbati (pe placul ,,jucauselor")care de la sine sau ,,temeinic" sfatuiti ar ierta,ca de este crestineste, si ar pastra femeia cu copilul . Pai daca este in curtea ta, il cheama ca pe tine ...ce sa mai ,asta este ,easte al tau !Of...of!
- eu unul as renunta la sotie,in primul rind iar mai apoi m-as mai gindi daca as finanta-o sau nu . Pai cind s-a asezat in pat nu s-a gindit la ce urmeaza? Pt. problemele ei trebuie sa se gindeasca altul si nu ea? Intr-o singura circumstanta si cu multe temeri as accepta-o ca din totdeauna fara a mai avea cu ea (ca si cu altele)relatii intime. Femeile ,pe timpuri ,erau mai iertatoare decit noi barbatii dar am auzit nu de mult ca cica s-ar fi schimbat si ele !Mai ,taina casatoriei este un juramint greu,ca si cel al monahului si nu se ia in indiferenta sau deridere ca suntem baieti destepti.Trairea dreapta in hristos este tare greoaie. Exista o carturie ,scrisa de o catolica straina,despre femeile desfrinate ajunse sfinte crestine. Ei ,despre toate acestea se stie bine ca au ajuns sfinte dar au ramas in istoria crestinismului ca fiind initial desfrinate, asta nu s-a sters,tocmai pt. a le deosebi de sfitele fecioare. Marta si Maria si-au ales scopuri diferite (a nu se face confuzia ca ar fi fost desfrinate !)in viata si au ramas ca pilde diferite ...
Bine zicea par. Paisie aghioritul :,,...mai, traiti cum puteti dar feriti-va de pacate" . Dupa ce faci pacate mari ,grele ai vrea ca dupa un timp lumea sa uite si sa se termine cu punerea ta la index dar lumea nu uita asta nici o data si ori de cite ori ti-e lumea mai draga sau iti este mai bine ea iti aduce aminte de cine ai fost si ce ai facut . Sa ne ferim deci de pacate mari iar de facut sa facem fiecare dupa a lui chibzuinta si cit mai cu inima caci toate pt. Hristos le facem !

Am zis si am...semnat ! Sa fi binecuvintat !
Reply With Quote
Vechi 30.09.2009, 09:41:37
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Florine, frumusica problema ne supui desbaterii .Este insa meandruoasa si f. complicata mai ales ca nu se poate rezolva pe loc iar intretinerea femeii se va face in timp lung in care se mai pot intimpla multe, multe. Eu vad lucrurile in felul urmator:
- in totdeauna fetele si femeile serioase sunt acasa la parintii si la sotii lor si nu prin patul ,,pasantilor" dind probe de anduranta !
- daca ai gresit, orice, nu este cazul de scene de disperare sau umanism gretoase.In clipa in care te angajezi ca,,toata viata " nu vei mai face asa ceva ei, din acel moment va incepe ispititorul sa te munceasca si sa te arunce in aceiasi greseala sau in si mai mare ...pt. ca asta este modul tipic de batjocorire al diavolului.Numai cine nu este matur si ne induhovnicit nu aproximeaza razboiul nevazut al inimii si mintii.
- ei, aparitia unei sarcini (asemanator cu topicul cu mansturbarea)pune mama intro stare noua ,inedita adica copilul este martorul pacatului. Avem un frate care posta parerea (pe topicul cu masturbarea)ca daca masturbarea este pt. donare de sperma in vederea insamintarii el nu mai vede nici un pacat(poate dupa canoanele dumnealui ca dupa ale bisericii, nu !). Pai copii rezultati prin pacate ...sunt martorii pacatului cit traiesc ei. Ca vrem sau ca nu vrem asta este. Este acelasi lucru cu impreunarea sotilor vinerea pt. procreere...sau poate chiar mai rau . Asa deci, cit va trai mama si va avea in fata copilul rezultat din pacat isi va avea inaintea ochilor pacatul ei . Chiar daca este necredincioasa D.zeu va avea grija sa ii aminteasca periodic aceasta .De unde stiu eu ? din ceea ce se intimpla in lumea din jur !
- avort nu se face, este clar !dar ce va face un barbat prins in ,,distractia" aceasta este greu de zis pt. ca lucrurile trebuiesc facute cu buna rinduiala ,cu cumpatare si cu cit mai multa inima buna . Dar greu si diferit de zis de la un barbat la altul .Exista si barbati (pe placul ,,jucauselor")care de la sine sau ,,temeinic" sfatuiti ar ierta,ca de este crestineste, si ar pastra femeia cu copilul . Pai daca este in curtea ta, il cheama ca pe tine ...ce sa mai ,asta este ,easte al tau !Of...of!
- eu unul as renunta la sotie,in primul rind iar mai apoi m-as mai gindi daca as finanta-o sau nu . Pai cind s-a asezat in pat nu s-a gindit la ce urmeaza? Pt. problemele ei trebuie sa se gindeasca altul si nu ea? Intr-o singura circumstanta si cu multe temeri as accepta-o ca din totdeauna fara a mai avea cu ea (ca si cu altele)relatii intime. Femeile ,pe timpuri ,erau mai iertatoare decit noi barbatii dar am auzit nu de mult ca cica s-ar fi schimbat si ele !Mai ,taina casatoriei este un juramint greu,ca si cel al monahului si nu se ia in indiferenta sau deridere ca suntem baieti destepti.Trairea dreapta in hristos este tare greoaie. Exista o carturie ,scrisa de o catolica straina,despre femeile desfrinate ajunse sfinte crestine. Ei ,despre toate acestea se stie bine ca au ajuns sfinte dar au ramas in istoria crestinismului ca fiind initial desfrinate, asta nu s-a sters,tocmai pt. a le deosebi de sfitele fecioare. Marta si Maria si-au ales scopuri diferite (a nu se face confuzia ca ar fi fost desfrinate !)in viata si au ramas ca pilde diferite ...
Bine zicea par. Paisie aghioritul :,,...mai, traiti cum puteti dar feriti-va de pacate" . Dupa ce faci pacate mari ,grele ai vrea ca dupa un timp lumea sa uite si sa se termine cu punerea ta la index dar lumea nu uita asta nici o data si ori de cite ori ti-e lumea mai draga sau iti este mai bine ea iti aduce aminte de cine ai fost si ce ai facut . Sa ne ferim deci de pacate mari iar de facut sa facem fiecare dupa a lui chibzuinta si cit mai cu inima caci toate pt. Hristos le facem !

Am zis si am...semnat ! Sa fi binecuvintat !
Din cele de mai sus inteleg ca iertarea este ceva impus.
Cand ai iubire , iertarea e ceva neconditionat.
Hristos i-a iubit si i-a iertat pe toti ,chiar si pe Iuda.
Sfintii mucenici nu i-au urat pe chinuitori .
Sfintii au iubire si iertare chiar si pentru cei mai pacatosi ,a se vedea cuv.Paisie ,un parinte contemporan inca necanonizat.
Masura sporirii duhovnicesti e puterea de a ierta si a iubi chiar si pe vrajmasi.
Sfaturi nu sunt in stare sa dau ,inteleg ca in sufletul lui se da o mare lupta.
Toata lumea il sfatuieste ce sa faca ,dar ea ,sotia ce are de gand?
Il iubeste ,vrea sa ramina cu el ,sau poate vrea sa se descurce singura?

Last edited by anita; 30.09.2009 at 09:43:59.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2009, 12:24:27
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Eu vad ca toata lumea da sfaturi legate de iubire si iertare neconditionata...insa problema e daca mai poti avea incredere intr-un om dupa astfel de iesiri in decor. Poate ca si eu as ierta dar nu cred ca ar mai fi posibil ca persoana respectiva sa ramana in viata mea si sa mai aiba peretentii de la mine ( prin sughituri, spasme sau mai stiu ce alt teatru ieftin) pentru ca m-as uita la ea cu alti ochi pur si simplu, asa cum ar fi...altfel decat era si as fi crezut eu ca este.
Reply With Quote
Vechi 30.09.2009, 12:45:23
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Eu vad ca toata lumea da sfaturi legate de iubire si iertare neconditionata...insa problema e daca mai poti avea incredere intr-un om dupa astfel de iesiri in decor. Poate ca si eu as ierta dar nu cred ca ar mai fi posibil ca persoana respectiva sa ramana in viata mea si sa mai aiba peretentii de la mine ( prin sughituri, spasme sau mai stiu ce alt teatru ieftin) pentru ca m-as uita la ea cu alti ochi pur si simplu, asa cum ar fi...altfel decat era si as fi crezut eu ca este.
Citind postarea ta sora ,care in treacat fiind spus se potriveste cu a mea, mi-am adus aminte de o cimilitura,o zicatoare :
,,vorba ca vorba, ca de ,la vorbe ne pricepem toti dar cu pututul este mai greu pt. ca la fapte omul nu mai este ca la vorbe !"
Si astfel nu mai are rost sa o lungim cu vorba ,cu mirea si cu laptele ...doar de dorul vorbelor !

Este doar parerea mea !
Reply With Quote
Vechi 30.09.2009, 13:02:54
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Citind postarea ta sora ,care in treacat fiind spus se potriveste cu a mea, mi-am adus aminte de o cimilitura,o zicatoare :
,,vorba ca vorba, ca de ,la vorbe ne pricepem toti dar cu pututul este mai greu pt. ca la fapte omul nu mai este ca la vorbe !"
Si astfel nu mai are rost sa o lungim cu vorba ,cu mirea si cu laptele ...doar de dorul vorbelor !

Este doar parerea mea !
Cea de mai sus este tot doar parerea mea...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iertare Anna Pocainta 11 04.07.2011 02:20:32
Iertare Bogdan N Generalitati 36 29.06.2011 14:31:25
Iertare elena20 Generalitati 12 17.03.2010 14:33:30