![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Asta este un fapt. Se vede clar in dezvoltarea societatilor actuale din Europa de vest ca se prerd reperele morale din ce in ce mai mult. De ce? pentru ca, in fond, Dostojevski avea dreptate: 'Daca Dumnezeu nu exista, atunci totul este permis'. Sigur, cateva generatii vor ramane urme de crestinism in etica, si sigur, si ateii au o etica dar nu functioneaza la majoritatea oamenilor, pentru ca atunci cand nu esti educat sa tii seama de ceilalti pentru ca iti sunt frati, si pentru ca toti suntem creatia lui Dumnezeu, si pentru ca Dumnezeu ne iubeste pe toti, si pentru ca lumea asta este o treapta pentru lumea lui Dumnezeu, pentru care trebuie sa ne pregatim, atunci pentru multi este greu sa nu ajunga la individualism de diverse culori - sa-si urmeze in viata numai interesele proprii si sa nu tina seama de altii. Citat:
Si intr-adevar, nu prea tine daca te gandesti la toate religiile. Cred ca mai bine ar fi ca un ateu sa se gandeasca ca religia fiind o componenta a FIECAREI culturi care exista pe lumea asta, ar trebui sa o cerceteze mai in profunzime, pentru ca din doua una: ori este ceva adevarat in ea, ori pur si simplu corespunde unei componente de baza a psihicului uman, deci ca sa intelegem in profunzime omul trebuie sa intelegem si aceasta componenta. Poate sa isi zica si ca, daca Dumnezeu exista, el va vedea ca au cautat adevarul, daca nu, macar au inteles mai bine lumea incercand sa inteleaga religia. Religia nu o veti cunoaste insa din acest forum, prienetni atei. Ci din carti mai serioase, din cautari mai profunde, si din trairea unor oameni care isi iau in serios religia.
|
|||
|
|||
![]()
Promit sa pun semne de punctuatie de acum incolo!
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Ateismul nu promoveaza interesul propriu. Stiintific vorbind, cel mai bine e sa actionezi in interesul grupului, nu in interes personal. Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Da, religia a furnizat modele de moralitate, principii si valori societatii pana la forma in care o cunoastem astazi, forma laica si secularizata fiind aplicare a expresiei biblice "sa-i dam cezarului ce-i al cezarului..." In elaborarea actelor constitutive ale UE, istoricii, politologii, politicienii au in vedere si in discutie mostenirea crestina ca liant al europenitatii, fie ca acum e tratat doar ca un aspect cultural, sau ca aspect etic. Principiile si valorile europene promovate la nivel comunitar si de cele mai multe ongu-uri sunt principii crestine: toleranta, respectul fata de celalalt, libertatea, diversitatea. va invit sa luati niste brosuri ale Comisiilor europene sau ale delegatiilor si sa le cititi. Alegeti pe cel pe care il va voi inima dumneavoastra, a carui chemare o va auzi si care o va face sa arda de dor de implinire. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
respectul fata de celalalt? Nici nu mai stiu de cate ori am vazut formularea "papistasi" aici pe forum. Iar despre atitudinea fata de atei sau alte religii decat cea ortodoxa nici nu mai discut. Libertatea de a crede in D-zeul majoritatii nu este libertate. Diversitatea nu este acceptata de crestini! Chiar nu stii care este pozitia crestinilor vis-a-vis de homosexualitate? Chiar nu stii ca biserici catolice nationalizate pe timpul comunismului (evident catalogat ateu) si transformate in biserici ortodoxe (de acelasi sistem catalogat ateu) sunt si astazi in posesia ortodocsilor si nu au fost inca restituite catolicilor care si-au cerut dreptul? Asta intelegeti voi prin diversitate? Respectul fata de celalalt e preluat din Biblie? Poate din niste capitole. Dar aici revin cu intrebarea: pe ce criterii s-a facut selectia si de unde provin aceste criterii? Daca tot ce e scris in Biblie ar fi moral, s-ar fi inclus toate ideila majore din Biblie in acele brosuri. In schimb, putem regasi doar cateva. In fond, nimeni nu spune ca toata Biblia e gresita dpdv moral si nici Coranul sau alte carti sfinte si evident ca norme morale din acele scrieri se vor regasi in principiile UE. Citat:
LE: daca UE e intemeiata pe baza liantului crestin inseamna ca nu promoveaza diversitatea, libertatea de religie, toleranta fata de alte religii! Mi-e greu sa cred ca religia a stat la baza UE, cu atat mai mult cu cat Turcia incearca sa intre in UE si are ceva sanse! Last edited by ai2; 17.08.2009 at 18:12:21. |
|
|||
|
|||
![]()
Toleranta, libertatea, diversitatea - principii crestine. :) Yeah, right.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat despre leg dintre UE si mostenirea crestina -am spus ca se are in vedere si ca sunt discutii pe aceasta tema. Discutii serioase, bineinteles ca se tine cont de calitatea laica a acestei comunitati si aceasta mostenire este considerata la nivel cultural si etic si nu la nivel religios, tocmai pentru a promova, toleranta, respectul, diversitatea si libertatea. deci, nu am spus ca religia sta la baza UE, se stie foarte bine ca a fost doar o organizatie economica la inceputuri, si fortate de aspectul social pe care nu au putut sa il neglijeze de la o vreme si de dorinta instituirii unor tratate care sa sustina anumite decizii, autoritatile au luat in discutie si perspectiva culturala. Chestiunea intrarii Turciei in UE este una delicata. Ca sa intre, ei vor trebui sa adopte/ de fapt sa pastreze laicatul educatiei si institutiilor publice. de aceea, si europenii procedeaza in aceeasi maniera, ma refer la laicitate. Pentru mine, crestinismul inseamna toate aceste valori si ma mahnesc cand vad derivari si greseli si interpretari false. Last edited by eclat_de_lune; 17.08.2009 at 18:37:23. |
|
|||
|
|||
![]()
@ eclat de lune
Dupa nume esti femeie. (Daca am gresit asta e, nimeni nu-i perfect!) Cum se face ca aperi o religie care denigreaza femeile considerandu-le din oficiu inferioare barbatilor? O fi ceva asemanator sindromului Stockolm? http://www.nou-nascuti.ro/psihologie.html?id=2397 http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_syndrome |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Derivarile eu le consider evolutii ale unui sistem de gandire. Lumea a simtit nevoia unei schimbari, dar nu radicale. si uite asa au aparut catolicismul cu toate derivatiile lui. Si in ortodoxie sunt mai multe curente (cica sunt stilisti!). Scrierile biblice au nevoie de indreptari pentru a se adapta vremurilor si asta spune multe despre originea acestor scrieri. PS: multi cred ca aceste valori sunt inspirate de crestinism cand nu au nimic de-a face cu religia. De ce se intampla asta? pentru ca biblia este citita selectiv si intr-un mod personal. Asa si Mein kampf e o carte morala daca elimini ce e rau! Ceea ce descrii tu e mai degraba umanism decat crestinism. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Rugaciuni pentru atei. | cod_gabriel | Generalitati | 48 | 11.08.2014 07:25:49 |
Atitudinea fata de atei | anisoara | Generalitati | 7 | 07.11.2013 10:17:23 |
Pentru atei | xanixade | Teologie si Stiinta | 84 | 06.04.2011 19:24:36 |
Cuvant pentru atei | dobrin7m | Generalitati | 179 | 14.03.2011 10:03:30 |
|