Citat:
În prealabil postat de ai2
Asta e un subiect asupra carui nu pot sa raman doar cateva minute asa ca il voi trata mai tarziu. Nu ma eschivez, ci doar nu am suficient timp sa arat de ce nici macar noul testment nu este atat de moral pe cat pretind crestinii.
Toleranta? pai crestinii din ziua de azi :D tolereaza doar ce li se pare ca e crestin! Cum vine asta?
respectul fata de celalalt? Nici nu mai stiu de cate ori am vazut formularea "papistasi" aici pe forum. Iar despre atitudinea fata de atei sau alte religii decat cea ortodoxa nici nu mai discut.
Libertatea de a crede in D-zeul majoritatii nu este libertate.
Diversitatea nu este acceptata de crestini! Chiar nu stii care este pozitia crestinilor vis-a-vis de homosexualitate? Chiar nu stii ca biserici catolice nationalizate pe timpul comunismului (evident catalogat ateu) si transformate in biserici ortodoxe (de acelasi sistem catalogat ateu) sunt si astazi in posesia ortodocsilor si nu au fost inca restituite catolicilor care si-au cerut dreptul? Asta intelegeti voi prin diversitate? Respectul fata de celalalt e preluat din Biblie? Poate din niste capitole. Dar aici revin cu intrebarea: pe ce criterii s-a facut selectia si de unde provin aceste criterii? Daca tot ce e scris in Biblie ar fi moral, s-ar fi inclus toate ideila majore din Biblie in acele brosuri. In schimb, putem regasi doar cateva. In fond, nimeni nu spune ca toata Biblia e gresita dpdv moral si nici Coranul sau alte carti sfinte si evident ca norme morale din acele scrieri se vor regasi in principiile UE.
Aici m-ai pierdut! Dor de implinire? De ce nu folositi si voi niste expresii normale?
LE: daca UE e intemeiata pe baza liantului crestin inseamna ca nu promoveaza diversitatea, libertatea de religie, toleranta fata de alte religii! Mi-e greu sa cred ca religia a stat la baza UE, cu atat mai mult cu cat Turcia incearca sa intre in UE si are ceva sanse!
|
Faptul ca dumneavoastra nu va vine a crede ce spun despre aceste valori, inseamna ca noi crestinii, cei mai multi, am esuat in a ne purta cu adevarat crestineste. Oamenii, preotii pe care ii cunosc si ii admir si ii am ca model sunt oameni care au principiile pe care le-am enumerat mai sus. Imaginea pe care o aveti dvs despre Biserica se datoreaza atat noua crestinilor, cat si generalizarilor dvs facut superficial.
Cat despre leg dintre UE si mostenirea crestina -am spus ca se are in vedere si ca sunt discutii pe aceasta tema. Discutii serioase, bineinteles ca se tine cont de calitatea laica a acestei comunitati si aceasta mostenire este considerata la nivel cultural si etic si nu la nivel religios, tocmai pentru a promova, toleranta, respectul, diversitatea si libertatea.
deci, nu am spus ca religia sta la baza UE, se stie foarte bine ca a fost doar o organizatie economica la inceputuri, si fortate de aspectul social pe care nu au putut sa il neglijeze de la o vreme si de dorinta instituirii unor tratate care sa sustina anumite decizii, autoritatile au luat in discutie si perspectiva culturala.
Chestiunea intrarii Turciei in UE este una delicata. Ca sa intre, ei vor trebui sa adopte/ de fapt sa pastreze laicatul educatiei si institutiilor publice. de aceea, si europenii procedeaza in aceeasi maniera, ma refer la laicitate.
Pentru mine, crestinismul inseamna toate aceste valori si ma mahnesc cand vad derivari si greseli si interpretari false.