Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.07.2010, 15:40:32
zorobabel zorobabel is offline
Banned

Data înregistrării: 28.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Iti recomand sa afli care e motivatia ortodoxa si pe ce se bazeaza de 2000 de ani cinstirea sfintilor in BO, inainte de a afirma ca e pacat sa cinstim moastele.

Un micut rezumat, totusi:
Daca ai inteles esentialul ca Dumnezeu este iubire si ca iubirea inseamna comuniune si daca ai inteles ce anume se intelege prin comuniune de iubire cu Dumnezeu nu ti-ai permite sa faci afirmatii ca cinstirea moastelor e pacat.
e o diferenta intre cinstire si inchinare. Si eu imi cinstesc parintii dar nu ma inchin la ei.

Citat:
Nu stiti oare ca trupurile sunt locasuri, temple ale Duhului Sfant? Dar Duhul Sfant locuieste deplin in om numai daca omul ii ofera tot.

si sfintii tocmai asta au si facut. S-au dat Lui de tot si nu mai traiesc ei, ci Hristos a trait in ei.

Cinstind moastele sfintilor, Il cinstim pe Duhul Sfant care se salasluieste in fiinta lor (trup+suflet). Trupul lor s-a sfintit de la lucrarea Duhului in ei.
A devenit locas iar ,,Locatarul,, (ca sa-i zic asa) nu e altul decat Duhul Sfant.
Problema e ca moastele respective nu mai au nici un Duh in ele, Duhul sta in om cat timp este viu, cat are suflare de viata.

Citat:
Sau nu stiti oare ca voi sunteti trupul lui Hristos, si madulare fiecare în parte (vezi tot capitolul 12 din 1 Corinteni).
"Voi sunteti" se refera la oameni care erau vii nu la morti. Nu te poti adresa unui mort "Tu esti".

Citat:
In Ortodoxie, asta intelegem noi prin Biserica, adica Trupul tainic al lui Hristos in care fiecare suntem madulare, unii mai importante, altii mai putin importante (unii sunt ochii, altii urechile, altii degetul mic iar capul e Hristos).
Sfintii sunt madulare ale Trupului lui Hristos. Cum sa nu cinstim madularele Lui?

Mai ales ca Dumnezeu ne da semne prin care sa le recunoastem: sunt superb mirositoare si izvoraste mir din ele prin care se fac minuni.

Cum am putea nega asa ceva?
Ar insemna sa nu recunoastem ca tocmai pentru asta Duhul s-a facut om( in trup) pentru ca omul sa se faca Duh. sa aiba trup induhovnicit.

Nici nu se pune problema ca vreun sfant ar putea cumva lua locul lui Dumnezeu.

Noi intelegem ca sfintii care au trait in maxima apropiere de Dumnezeu sunt la fel ca fierul tinut in foc care a devenit incandescent.
Fierul a ramas tot fier dar are si calitatile focului.
e luminos, stralucitor si arde.
Repet intrebarea pe care am pus-o si lui danyel. De unde stii ca Dumnezeu accepta modul acesta de inchinare?Ai garantii ca inchinarea ta in modul acesta e placuta Domnului?
De ce trupul lui Moise a fost ascuns?Daca inchinarea la moaste e un mod de a-l slavi pe Dumnezeu de ce a privat Dumnezeu poporul evreu de a-i aduce inchinare prin intermediul moastelor lui Moise?
Vechi 26.07.2010, 15:41:20
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zorobabel Vezi mesajul
ba il pot plasa , Ap Pavel ii spune f clar lui Timotei:
"Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate,
Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucru bun. "

Pavel afirma ca Scriptura este suficienta pentru a te invata si pentru a te duce pe calea desavarsirii. Ca tu nu vrei sa accepti e problema ta.

Lui Dumnezeu poti sa i te inchini, femeia a crezut ca Hristos este Dumnezeu si de aceea gestul ei nu este idolesc absolut deloc. Ea avea credinta in Hristos nu in niste moaste.
"Și I-au zis ucenicii Lui: Vezi mulțimea îmbulzindu-Te și zici: Cine s-a atins de Mine?
Și Se uita împrejur să vadă pe aceea care făcuse aceasta.
Iar femeia, înfricoșându-se și tremurând, știind ce i se făcuse, a venit și a căzut înaintea Lui și I-a mărturisit tot adevărul;
Iar El i-a zis: Fiică, credința ta te-a mântuit, mergi în pace și fii sănătoasă de boala ta!"

Vezi marturia pe care o da Domnul?"Credinta ta te-a mantuit" . Ea avea credinta in Hristos, asa ca nu poti asocia gestul ei cu un gest idolesc.
Nu mi se pare ca Pavel scrie "Numai Scriptura este Insuflata de Dumnezeu" deci versetul nu are nicio legatura cu sloganul Sola Scriptura, si ce te faci ca atunci cand rosteste Pavel aceste cuvinta, canonul Noului Testament nici nu era complet, deci Pavel vorbea acolo de scripturile legii vechi, conform teoriei Sola Scriptura, epistolele ar trebui sa fie privite ca o adaugare la Scriptura deoarece dupa cum afirmi, Pavel ii spunea lui Timotei ca Scripturile existente in acea vreme ar fi suficiente, ceea ce nu e cazul

Femeia nu stia ca El e Dumnezeu stia doar ca e un om care face minuni, si recunosti ca a folosit niste gesturi care nu sunt concordante cu ce spuneau Scripturile vechi despre inchinare

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Vechi 26.07.2010, 15:41:41
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de danyel Vezi mesajul
Poi da in interpretarea neo-protestanta care baga in aceeasi oala inchinarea cu venerarea
ce intelegi prin venerare si ce prin inchinare? venerarea e tot inchinare.
Vechi 26.07.2010, 15:45:45
Banned

Implicit

Citat:
Nu mi se pare ca Pavel scrie "Numai Scriptura este Insuflata de Dumnezeu" deci versetul nu are nicio legatura cu sloganul Sola Scriptura, si ce te faci ca atunci cand rosteste Pavel aceste cuvinta, canonul Noului Testament nici nu era complet, deci Pavel vorbea acolo de scripturile legii vechi, conform teoriei Sola Scriptura, epistolele ar trebui sa fie privite ca o adaugare la Scriptura deoarece dupa cum afirmi, Pavel ii spunea lui Timotei ca Scripturile existente in acea vreme ar fi suficiente, ceea ce nu e cazul
Atunci trebuia sa spuna pavel "Sf Scriptura, cartea x etc sunt insuflate de Dumnezeu ". Problema care tu te faci ca nu o vezi e aceea ca Pavel, sub influenta Duhului Sfant, afirma ca Sf Scriptura e suficienta in ceea ce priveste invatatura care duce la mantuire.

Citat:
Femeia nu stia ca El e Dumnezeu stia doar ca e un om care face minuni, si recunosti ca a folosit niste gesturi care nu sunt concordante cu ce spuneau Scripturile vechi despre inchinare
Daca Hristos a spus ca are credinta mantuitoare atunci eu il cred pe El nu pe tine care nu stii ce era in inima femeii si o faci idolatra. Ea a venit la Hristos cu speranta ca El o va vindeca, ceea ce s-a si intamplat. De unde stii tu ca femeia nu credea ca Hristos e Mesia? Pe ce te bazezi? E doar o supozitie dar care nu are nici o acoperire. Daca ea ar fi avut o credinta idolatra nu i-ar fi spus Hristos "Credinta te-a mantuit". O credinta idolatra nu te mantuie.
Vechi 26.07.2010, 15:46:55
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu tine pentru ca nu esti tu in masura sa spui ce ii place si ce nu ii place lui Dumnezeu.
Ai o marturie ceva ca DUmnezeu apreciaza inchinarea la moaste?

Si ce te face sa crezi ca nu il iubesc pe Dumnezeu?Faptul ca nu ma inchin ca tine la orice lucru considerand ca asa dau slava lui Dumnezeu?
Legalism e la voi care considerati ca mantuirea e pe baza unor ritualuri, eu cred ca doar prin credinta sunt mantuit, asa dupa cum afirma Sf Scriptura.
Dupa cum vezi si preotii vostri incep sa plece, ca isi dau seama ca ceea ce invata e contrar Sf Scripturi.
Eu am marturia ca Dumnezeu ii iubeste poe cei ce Il iubesc si ai cinsti pe Sfintii lui Dumnezeu nu e altceva decat a-L cinsti si a fi in comuniune deplina cu Cel care i-a sfintit, tu ai vre-o marturie cum ca Dumnezeu s-ar supara ca ii cinstim pe cei ce-L iubesc? nu veni cu poruncile referitoare la idoli pt ca in acest caz e vb de cu totul altceva

Noi nu credem ca ne mantuim prin ritualuri, asta e gargara neo-protestanta a celor ce nu se sinchisesc sa aprofundeze teologia ortodoxa dar le place sa isi dea cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc
Credinta are si dracu, daca nu impletesti credinta cu fapte vrednice de pocainta nu esti mai presus de lucifer

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Vechi 26.07.2010, 15:51:41
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu vad ca femeia stia ca Hristos e Fiul lui Dumnezeu. Altfel cum i-ar fi zis Hristos "Credinta ta te-a mantuit"? Avea credinta autentica, si de aceea Hristos i-a spus ca e mantuita.
sa o luam logic, in vremea aceea majoritatea oamenilor credea ca Iisus e doar un profet, nici ucenicii nu erau in clar daca El este sau nu Hristos, femeia respectiva era bolnava deci ii era greu sa se deplaseze si sa umble dupa profeti, ea umbla la doctori cheluindu-si averea, de Hristos ce putea ea sti decat ce auzise de la oameni, ca este un profet care face minuni, vindeca bolnavi etc,
E foarte putin probabil ca ea sa fi stiut ca El e Hristosul, cand vedem ca ucenicii care stateau permanent in prezenta lui Hristos nu erau convinsi pe deplin ca el e Hristos, aminteste-ti de episodul cand doar Petru il marturiseste a fi Hristos si asta numai in urma unei descoperiri a Duhului Sfant
credinta care a mantuit-o pe femeie nu a fost alta decat ca acel Om a lui Dumnezeu despre care auzise ca face minuni , o va vindeca si pe ea

Vechi 26.07.2010, 15:53:46
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
ce intelegi prin venerare si ce prin inchinare? venerarea e tot inchinare.
In teologia Ortodoxa exista o delimitare clara intre Inchinare (adorare) care i se cuvine doar Lui Dumnezeu, adica doar divinitatii, inchinare la care se refera Domnul in porunca a doua si venerare( cinstire) care se cuvine oamenilor care l-au iubit pe Dumnezeu si si-au daruit viata Lui umplandu-se cu Duhul Sfant si de multe ori marturisindu-l cu sange

Vechi 26.07.2010, 15:57:59
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Atunci trebuia sa spuna pavel "Sf Scriptura, cartea x etc sunt insuflate de Dumnezeu ". Problema care tu te faci ca nu o vezi e aceea ca Pavel, sub influenta Duhului Sfant, afirma ca Sf Scriptura e suficienta in ceea ce priveste invatatura care duce la mantuire.

Daca Hristos a spus ca are credinta mantuitoare atunci eu il cred pe El nu pe tine care nu stii ce era in inima femeii si o faci idolatra. Ea a venit la Hristos cu speranta ca El o va vindeca, ceea ce s-a si intamplat. De unde stii tu ca femeia nu credea ca Hristos e Mesia? Pe ce te bazezi? E doar o supozitie dar care nu are nici o acoperire. Daca ea ar fi avut o credinta idolatra nu i-ar fi spus Hristos "Credinta te-a mantuit". O credinta idolatra nu te mantuie.
Pavel nu zice absolut niciun cuvant despre suficienta Scripturii, mai ales ca dupa ce ii scrie lui Timotei, s-au mai scris epistole , deci nu se pune problema suficientei , la momentul cand ii scria Pavel Lui Timotei,

Eu nu o fac idolatra , voi ati fi facut-o daca o vedeati ca face niste gesturi care cum spuneti voi, nu sunt scrise in Scriptura, deci cand am zis ca gestul era idolesc, am zis-o in ceea ce priveste interpretarea neo-protestanta
Poi am mai zis, era foarte putin probabil, luand lucrurile logic, ca femeia sa fi stiut ca El este Mesia, supozitie este si sa credem ca ea stia ca El este Mesia, nu avem nicio dovada

Vechi 26.07.2010, 15:58:44
Banned

Implicit

Citat:
Eu am marturia ca Dumnezeu ii iubeste poe cei ce Il iubesc si ai cinsti pe Sfintii lui Dumnezeu nu e altceva decat a-L cinsti si a fi in comuniune deplina cu Cel care i-a sfintit, tu ai vre-o marturie cum ca Dumnezeu s-ar supara ca ii cinstim pe cei ce-L iubesc? nu veni cu poruncile referitoare la idoli pt ca in acest caz e vb de cu totul altceva
Nu zice nimeni sa nu ii iubesti pe sfinti, dar a iubi nu inseamna a te inchina/venera.
Eu vad in Sf Scriptura cum Ap Petru il respinge pe Corneliu care voia sa se inchine la el:
"Și când a fost să intre Petru, Corneliu, întâmpinându-l, i s-a închinat, căzând la picioarele lui.
Iar Petru l-a ridicat, zicându-i: Scoală-te. Și eu sunt om."

De ce nu a acceptat Petru inchinarea lui Corneliu?

Citat:
Noi nu credem ca ne mantuim prin ritualuri, asta e gargara neo-protestanta a celor ce nu se sinchisesc sa aprofundeze teologia ortodoxa dar le place sa isi dea cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc
Credinta are si dracu, daca nu impletesti credinta cu fapte vrednice de pocainta nu esti mai presus de lucifer
Lasa ca eu am fost ortodox destul timp si stiu despre ce vorbesc. Nu e nici o gargara NP. Era unu pe aici pe forum care dracuia intr-una dar se impartasea si considera ca asa se apropie de Dumnezeu. Ritualuri, dar fara viata schimbata.
Vechi 26.07.2010, 16:00:01
Banned

Implicit

Citat:
In teologia Ortodoxa exista o delimitare clara intre Inchinare (adorare) care i se cuvine doar Lui Dumnezeu, adica doar divinitatii, inchinare la care se refera Domnul in porunca a doua si venerare( cinstire) care se cuvine oamenilor care l-au iubit pe Dumnezeu si si-au daruit viata Lui umplandu-se cu Duhul Sfant si de multe ori marturisindu-l cu sange
Venerarea duce mai mult a inchinare decat a cinstire. Eu imi cinstesc parintii, prietenii dar nu ma inchin la ei. A cinsti pe cineva inseamna in primul rand a-i arata respect.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din minune in minune,Cristian vrea sa devina preot. tigerAvalo9 Intamplari adevarate 4 20.12.2012 12:22:21
Un preot a fost înjunghiat mortal la Focsani ! cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 63 23.06.2012 15:50:29
Un preot din Focsani a fost injunghiat Simply_me Preotul 23 19.06.2012 17:54:57
Ion Creanga - preot ortodox maria32 Generalitati 4 11.06.2010 00:02:09