Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.11.2011, 14:41:04
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
[font=Verdana] Sfintii mijlocesc pentru noi, adica se roaga alaturi de noi, nu se interpun intre noi si Dumnezeu, la fel cum nici preotul nu se interpune intre om si Hristos.
Si, daca nu apelez la ajutorul sfintilor (mai ales ca sunt morti) si nici al preotilor, pot sa am o relatie cu Dumnezeu, prin Domnul Iisus Hristos? Sau, este exclus asa ceva?
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 14:47:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Si, daca nu apelez la ajutorul sfintilor (mai ales ca sunt morti) si nici al preotilor, pot sa am o relatie cu Dumnezeu, prin Domnul Iisus Hristos? Sau, este exclus asa ceva?
Dacă întrebarea se limitează numai la relația personală cu Isus, desigur că se poate. Dacă se referă la mântuire fără ajutorul sfinților și îngerilor, voi răspunde că se poate, dar este foarte, foarte greu. Iar rejectându-i pe sfinți și pe îngeri, voi spune oblu: nu se poate. Dumnezeu nu îi previește cu prietenie pe cei care sunt împotriva oamenilor Săi și a îngerilor trimiși de El.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 14:48:27
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Harul este cel ce apare in icoanele sfintilor ca si o aura in jurul capului.
Biblia ortodoxa ne spune ca "in har suntem mantuiti" (Efeseni 2:8). Sa inteleg ca suntem mantuiti prin aura aceea pictata in icoanele sfintilor?

Prefer sa raman la intelegerea ca harul este darul fara plata a lui Dumnezeu. Luati Sfanta Scriptura si inlocuiti cuvantul har cu expresia "darul nemeritat si fara plata dat de Dumnezeu". Vedeti daca se potriveste. Nu va sfatuiesc sa inlocuiti cuvantul har cu "aura din icoanele sfintilor".
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 14:57:50
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dacă întrebarea se limitează numai la relația personală cu Isus, desigur că se poate.
La relatia personala faceam referire.

Citat:
Dacă se referă la mântuire fără ajutorul sfinților și îngerilor, voi răspunde că se poate, dar este foarte, foarte greu.
Sa inteleg ca Domnul Iisus Hristos nu a facut si nu va face tot ce trebuie pentru mantuirea mea? Mai este nevoie si de aportul unor oameni (morti) sau ingeri?

Citat:
Iar rejectându-i pe sfinți și pe îngeri, voi spune oblu: nu se poate. Dumnezeu nu îi previește cu prietenie pe cei care sunt împotriva oamenilor Săi și a îngerilor trimiși de El.
Nu-i rejectez pe sfinti. Invataturile lor imi sunt de mare pret in calea spre mantuire. Ma refer, in special, la sfintii care au scris Sfanta Scriptura.

Daca-i ascult pe sfintii Scripturii dar nu ma inchin lor (asa cum ma invata chiar sfintii din Scriptura), voi fi mantuit? Stiu ca Sfantul Apostol Pavel a scris: "caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Hristos si El rastignit" (1 Corinteni 2:2). Sa-l cred si sa-l ascult pe Sfantul Apostol sau sa apelez si la serviciile indispensabile mantuirii ale altora (cler, sfinti morti, ingeri, etc)?
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 15:23:07
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:

Sa inteleg ca Domnul Iisus Hristos nu a facut si nu va face tot ce trebuie pentru mantuirea mea? Mai este nevoie si de aportul unor oameni (morti) sau ingeri?
Domnul Isus a făcut, face și va face enorm de mult ca să vă mântuiți. El S-a jertfit pe Golgota, iar acum, până la al doilea Său Advențiu, stă în fața Sfintei Sfintelor ca Mare Preot și mijlocește pentru noi. Dar, toate acestea, fac ca mântuirea dv să fie POSIBILĂ, iar nu GARANTATĂ. Mai departe, trebuie să faceți și dv ceva: să duceți o viață plăcută Lui și să folosiți mijloacele pe care El vi le-a pus la dispoziție ca să vă mântuiți. Aceste mijloace supranaturale sunt, totodată vizibile și tainice. Dintre ele, mai importante sunt: Sfânta Biserică întemeiată de El și Sfintele Taine întemeiate de El, îndeosebi Sf Euharistie.

Citat:
Nu-i rejectez pe sfinti. Invataturile lor imi sunt de mare pret in calea spre mantuire. Ma refer, in special, la sfintii care au scris Sfanta Scriptura.
Este un bun început. La fel de valoroși cu sfinții prin intermediul cărora Dumnezeu a scris Sf Scriptură sunt și sfinții ceilalți, cărora Dumnezeu le-a dat alte însărcinări, potrivit timpului istoric în care au trăit în trup. Unora: ca să mărturisească pe Domnul cu prețul sângelui lor, astfel încât toți să creadă. Altora, ca să facă minuni vizibile. Altora, ca să fie exemple de viață eminente pentru credincioși. Etc.

Citat:
Daca-i ascult pe sfintii Scripturii dar nu ma inchin lor (asa cum ma invata chiar sfintii din Scriptura), voi fi mantuit? Stiu ca Sfantul Apostol Pavel a scris: "caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Hristos si El rastignit" (1 Corinteni 2:2). Sa-l cred si sa-l ascult pe Sfantul Apostol sau sa apelez si la serviciile indispensabile mantuirii ale altora (cler, sfinti morti, ingeri, etc)?
Aici nu este o problemă de tip "sau-sau". Trebuie să-l ascultați pe Sf Ap Pavel ȘI să apelați la serviciile indispensabile mântuirii ale urmașilor săi în viață astăzi. Fără aceasta, veți rătăci, neștiind ce a vrut Sf Pavel să spună, neștiind nici cum să aplicați învățătura lui la împrejurările istorice cu totul schimbate de azi. Dumnezeu a lăsat câte un Petru, câte un Pavel, câte un Timotei etc în orice timp, ca să fie pescari de oameni. Desigur, acest lucru operează numai pentru cei care vor să se lase pescuiți pentru Domnul și nu întreabă: "ce nevoie am eu de pescar, când pot să sar pe celălalt mal direct ?" Ce bine ar fi să înțelegeți că Dumnezeu lucrează prin oameni, că Biserica nu e o chestie care ține de senzație, de ceva în capul nostru, ci realiatate vizibilă, palpabilă, instituțională, ca să poată fi recunoscută ușor de toți ! Eu nu pot să am o relație personală cu Isus așa cum aș sorbi parfumul florilor, ci urmându-i pe cei care îmi spun: "fie-ne nouă următori, așa cum suntem noi lui Isus", ascultându-i pe cei cărora le-a dat Cristos ministerul conducerii poporului Său, mâncând sfânta Sa hrană și bând sfânta Sa băutură, aceasta este adevărata relație personală cu El.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 18:30:50
Banned

Implicit

Citat:
Domnul Isus a făcut, face și va face enorm de mult ca să vă mântuiți. El S-a jertfit pe Golgota, iar acum, până la al doilea Său Advențiu, stă în fața Sfintei Sfintelor ca Mare Preot și mijlocește pentru noi.
Domnul Iisus Hristos nu "a facut, face si va face enorm de mult". Are tenta de blasfemie afirmatia dvs. Adevarul este ca Domnul Iisus Hristos a facut, face si va face totul pentru mantuirea mea. Ce-mi ramane mie este doar o simpla alegere de a accepta, prin credinta, darul Sau. "Caci atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe Singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara si sa aiba viata vesnica." (Ioan 3:16).

Rolul slujbasilor este acela de a invata pe oameni despre Hristos (asa cum au facut Sfintii Apostoli), nu sa-si atribuie vre-un rol in planul de mantuire.

P.S. Mai vreau sa adaug ceva ce ati omis, din lucrarea Mantuitorului: se va intoarce, va invia mortii si ii va lua cu EL pe cei credinciosi, pentru a mosteni viata vesnica. Asa a fagaduit Domnul Iisus Hristos.

Citat:
Dar, toate acestea, fac ca mântuirea dv să fie POSIBILĂ, iar nu GARANTATĂ. Mai departe, trebuie să faceți și dv ceva: să duceți o viață plăcută Lui și să folosiți mijloacele pe care El vi le-a pus la dispoziție ca să vă mântuiți.
Eu mai trebuie doar sa aleg, prin credinta. Daca credinta mea este adevarata voi avea dragoste de Dumnezeu si dragoste fata de semeni. Daca voi avea dragoste fata de Dumnezeu si dragoste de semeni voi duce si o viata placuta Lui Dumnezeu. Si asa mai departe. Totul pleaca de la o alegere a mea, de a primi, prin credinta, ceea ce Dumnezeu mi-a oferit in dar, in mod nemeritat.

Citat:
Aceste mijloace supranaturale sunt, totodată vizibile și tainice. Dintre ele, mai importante sunt: Sfânta Biserică întemeiată de El
Referitor la Sfanta Biserica intemeiata de El: cum se numeste aceasta biserica? Intreb asta deoarece eu stiu ca Sfintii Apostoli aveau mentalitate de adventisti. Se vede asta din epistolele lor.

Citat:
Aici nu este o problemă de tip "sau-sau". Trebuie să-l ascultați pe Sf Ap Pavel ȘI să apelați la serviciile indispensabile mântuirii ale urmașilor săi în viață astăzi.
Nu exista nici un SI, in invataturile Sfantului Apostol Pavel. Nici ca adaugire nici ca accesoriu de interpretare. Sfantul Apostol ne spune clar si sec: "nu am voit sa stiu intre voi altceva decat pe Hristos si EL rastignit". Tradus: exclus altceva in afara de Hristos si EL rastignit. Fara nici un "si".

Citat:
Fără aceasta, veți rătăci, neștiind ce a vrut Sf Pavel să spună, neștiind nici cum să aplicați învățătura lui la împrejurările istorice cu totul schimbate de azi.
Sansa de ratacire este mai mare daca-ti pui increderea in oameni. Este plina lumea de calauze oarbe. Si "cand un orb calauzeste pe alt orb, vor cadea amandoi in groapa". (Matei 15:14). Prefer o calauza sigura: Sfanta Scriptura.

Ca o curiozitate, referitor la aplicarea invataturilor Sfintilor Apostoli in imprejurarile istorice de azi, va rog sa-mi dati exemplu de invatatura pe care nu as sti cum sa o aplic. Ma refer la invataturi privind persoana mea. Eu cred ca invataturile Sfintilor Apostoli sunt cat se poate de actuale, fara a fi nevoie de adaptari la imprejurarile istorice (cu foarte putine exceptii).

Last edited by grasu77; 09.11.2011 at 18:34:15.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 21:04:52
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
Ca o curiozitate, referitor la aplicarea invataturilor Sfintilor Apostoli in imprejurarile istorice de azi, va rog sa-mi dati exemplu de invatatura pe care nu as sti cum sa o aplic. Ma refer la invataturi privind persoana mea.
Ex 1: Ioan 6.54-55
54. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.
55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură.
Nu credeti si nu urmati aceasta invatatura lasata de Domnul nostru

Ex2:
22. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt;
23. Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute.
Nu credeti si nu urmati aceasta invatatura lasata de DOmnul nostru

Ex3:
“Adevăr vă spun: tot ce veți lega pe pământ va fi legat și în cer și tot ce veți dezlega pe pământ va fi dezlegat și în cer” (Matei 18,18).
Nu credeti si nu urmati aceasta invatatura lasata de Domnul nostru

Ex4:
2 Corinteni5; 18:
18. Și toate sunt de la Dumnezeu, Care ne-a împăcat cu Sine prin Hristos și Care ne-a dat nouă slujirea împăcării.
Nu-l credeti pe sfintul Pavel care marturiseste ca preotii au puterea de a ne impaca cu Tatal.

Ex 5:
2Corinteni 5.20
20. În numele lui Hristos, așadar, ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum Însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi.
Sfintul Pavel se numeste pe el insusi ca mijlocitor; dumneavoastra nu-l credeti si nu respectati invatatura lui.

Exemplele ar fi nenumarate, pentru ca toata doctrina dumneavoastra este plina de negare a invataturilor Domnului si a apostolilor.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 22:55:37
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Ex 5:
2Corinteni 5.20
20. În numele lui Hristos, așadar, ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum Însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi.
Sfintul Pavel se numeste pe el insusi ca mijlocitor; dumneavoastra nu-l credeti si nu respectati invatatura lui.
V-ați luat elan prea mare și ați sărit peste cal. De ce nu ați aruncat un ochi și peste versetul în versiune catolică? Traducerea ortodoxă este puțintel falsificată... doar atât cât să corespundă practicii cu mulți mijlocitori în locul Unicului Mijlocitor (1 Tim. 2,5) - [μεσίτης]

"Așadar, noi suntem împuterniciți ai lui Cristos ca și ai lui Dumnezeu care vă îndeamnă prin noi..." (2 Cor. 5,20 versiunea catolică)

Termenul în original este [πρεσβεύω] adică împuternicit, ambasador; iar nu mijlocitor.

În dreptul celorlalte "exemple" vă va răspunde probabil fr. Grasu
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 23:17:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul

Termenul în original este [πρεσβεύω] adică împuternicit, ambasador; iar nu mijlocitor.
Prin urmare, credeți că urmașii de astăzi ai Sf Ap Paul sunt "împuterniciții" și "ambasadorii" lui Isus ?

Sau credeți că Isus o fi trimis câțiva împuterniciți și ambasadori în secolul I, după care a încetat această practică și nu a mai trimis niciunul ?

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 23:18:38
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Și cum pot eu avea o "relație personală" fructuoasă cu un mandant dacă refuz cu obstinație să am o relație cu mandatarul, ba chiar, mai mult, invoc nulitatea contractului de mandat ?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce a plans Iisus Hristos ? Marin56 Intrebari utilizatori 8 23.06.2011 09:26:43
Iisus Hristos in contemporaneitate Rodica50 Intrebari utilizatori 0 01.12.2010 20:12:58
Exista Iisus Hristos? iustin10 Generalitati 104 28.09.2010 15:45:28
Cum a devenit Iisus un Hristos ionela7 Vrajitoria 19 21.09.2010 13:08:18
Iisus Hristos ancah Biserica Ortodoxa Romana 10 09.05.2008 21:30:22