Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.10.2012, 09:10:18
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de UNNOOM Vezi mesajul
Am vazut pe unii care nu au realizat nimic in viata lor si nu au cine sti ce educatie si care au ajuns la adventisti. Acesti oameni au gasit in doctrina adventista ceva care sa le ofere motive pentru a se crede mai buni decat altii! Simpla vanitate! E amuzant sa vezi cate un individ de felul asta atunci cand nu reuseste sa convinga un om mai educat de "adevarul" in care crede! El se consoleaza cu faptul ca si-a facut datoria fata de respectivul om si considera ca e treaba acelui om sa se decida daca vreau sa nu sa fie mantuit (pe unii de felul acestia ii mai auzi zicand ca astfel de oameni care nu le accepta adevarul vor plati la judecata... religia in general si adventismul in particular este in general ceea ce Friedrich Nietzsche numeste "razbunarea sclavilor"). Majoritatea adventistilor (ar fi necinstit din partea mea sa-i bag pe toti in aceeasi oala) nu sunt de felul acesta insa am dat un exemplu extrem ca sa arat cam ce "nuante" are adventismul!

Voi reveni ca sa termin ce am inceput: adica mai trebuie sa descriu modul in care religia (si adventismul in particular) zdrobeste individualismul si omul ca entitate independenta. Nu sunt batran... daca as fi fost batran, nu as fi putut sa ma rup de religie... si nu ar mai fi avut sens sa fac asta. Prin cuvantul "moarte" am vorbit metaforic descriind un intreg univers psihologic care sa prabusit odata cu prabusirea covingerilor adventiste.
Iarta-ma daca sunt prea indraznet!
Sa-nteleg ca ai renuntat cu totul la religie sau ai mai pastrat doar o idee filosofica despre Dumnezeu?

Afirmatia ta legata de zdrobirea individualismului intr-adevar o regasesc la Sf.Ap.Pavel: "Iar dacă Hristos n'a înviat, atunci zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică e și credința voastră" si iarasi - nu mai stiu exact unde - tot Sf.Ap.spune ca lucrurile facute din teama sunt pacate.
Subscriu si eu pana la un punct - nu ca ai avea nevoie de opinia mea - afirmatiei tale: religia anihileaza personalitatea doar in cazul in care eforturile ascetice fie sunt nesincere, fie nu sunt insotite de faptele mantuitoare.
Atunci, da, se poate afirma ca am alergat degeaba si am cheltuit timpul vanand vant. Dar si in acest caz nefericit, se poate spune ca efortul ascetic este un plus fata de omul care niciodata nu a iesit din cercul inchis al vietuirii zilnice.

Imi amintesc de stradaniile extraordinare - si cam zadarnice - ale unui pustnic care, intr-o zi auzi o bataie puternica in usa. La intrebarea sa, de dincolo de usa se auzi glasul fioros al demonului: "A sosit timpul, am venit sa te iau cu mine!" Iti poti imagina cum s-a inflacarat saracul pustnic si ce rugaciune a rostit din toata fiinta sa: "Doamne, nu ma lasa!"
Mai apoi, ingerul sau i-a marturisit ca abia in acele momente s-a rugat cu adevarat.
"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!"
Reply With Quote
Vechi 03.10.2012, 10:17:34
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Acolo unde spune să nu ne facem "chip cioplit", adică peste tot unde confirmă valabilitatea Decalogului.
versetul biblic amice, versetul biblic

Citat:
Decalogul nu cuprindea nimic în afară de cele 10 porunci, acolo nu găsești nimic despre alte legi (ceremoniale, civile, sanitare, etc.). Iar Hristos când zice că n-a venit să strice Legea ci s-o împlinească a și dat 3 exemple de porunci ale Decalogului:
  1. Porunca a VI-a (Mat.5,21)
  2. Porunca a VII-a (Mat.5,27)
  3. Porunca a IX-a (Mat.5,33)
Ce zici de asta?
asa si? Hristos a citat din Decalog care era o parte a Legii. A spus cumva Hristos: baieti am desfiintat Legea (ceremoniala, civila etc) dar ramane Decalogul (inclusiv porunca 4)?

Citat:
Chiar nimic, nimic? Eu ce pot să-ți fac? Nu știu care parte să ți-o explic...
asta e! Dat totusi incerca...

Citat:
Legile acestea civile existau deja pe vremea aceea și nu erau proprii doar poporului evreu, ele reflectau datinile și hotărârile diferitelor coduri (exemplu Codul lui Hamurabbi), e adevărat că Dumnezeu le-a acceptat pentru o vreme în poporul Israel, dar Hristos S-a exprimat hotărât în sensul abrogării lor. Nu și a celor 10 porunci (Decalogul), acestea le-a întărit și le-a respectat în viața Sa pământească. Sau... negi lucrul acesta?
si unele porunci ale Decalogului se aflau in legile altor popoare: sa nu furi, sa nu depui marturie mincinoasa, femeia sa nu-si insele barbatul, cinstirea parintilor etc. In legatura cu cinstirea sambetei evreiesti Nu este verset biblic in care sa zica ca Hristos a respectat-o. Este? Posteaza-l!

Citat:
Tocmai de aceea, cum poți susține că nu a respectat porunca sabatului? Totuși ai evitat întrebarea mea punctuală, ce nu se referea doar la "anumite porunci", ci la:
  1. poruncile,
  2. povețele,
  3. îndreptările și
  4. legile lui Dumnezeu?(Facerea 26,5)
Dacă ești sigur că acestea nu conțin și porunca sabatului, ar trebui să poți explica ce conțin, având în vedere formularea aceasta foarte specifică citată de scriitorul Genezei.
care erau acele porunci pe care le respecta Avraam nu pot sa-ti spun atat timp cat Biblia nu le numeste si nu vreau sa ma arunc in speculatii, asa cum faceti voi adventistii, voi care va laudati ca aplicati Sola Scriptura...mai bine spus SOLA SPECULATIA

Citat:
Am explicat deja de nenumărate ori pe acest forum. Dumnezeu Și-a încetat activitatea, a "sabatizat", adică "S-a odihnit"- aceasta neînsemnând neapărat o odihnă fizică, căci Dumnezeu nu obosește niciodată.
gresit.TOTAL GRESIT! Cum poti spune ca Dumnezeu si-a incetat activitatea? Uite ce spune Hristos intr-o zi de sambata: " Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez" (Ioan 5:17). Uite ca Dumnezeu lucreaza si in zi de sambata. Si ca sa nu zici ca Dumnezeu lucreaza in zi de sabath DOAR BINELE, fizica cuantica va contrazice afirmand ca Universul este in plina expansiune ceea ce arata ca Dumnezeu NU si-a incetat activitatea
Citat:
Nu. Scrie "ziua a șaptea". Denumirea de "sâmbătă" există doar în limba română, în limba ebraică (în cre a fost scrisă Geneza) ziua a șaptea a săptămânii nu era alta decât sâmbăta noastră a românilor. În niciun caz duminica!
asa si? Scrie undeva ca sambata evreilor era ziua de odihna de la inceputul Genezei a lui Dumnezeu?
Reply With Quote
Vechi 04.10.2012, 15:11:39
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
A

Decalogul nu cuprindea nimic în afară de cele 10 porunci, acolo nu găsești nimic despre alte legi (ceremoniale, civile, sanitare, etc.). Iar Hristos când zice că n-a venit să strice Legea ci s-o împlinească a și dat 3 exemple de porunci ale Decalogului:
  1. Porunca a VI-a (Mat.5,21)
  2. Porunca a VII-a (Mat.5,27)
  3. Porunca a IX-a (Mat.5,33)
Ce zici de asta?

Chiar nimic, nimic? Eu ce pot să-ți fac? Nu știu care parte să ți-o explic...
Ai putea sa explici faptul ca Hristos nu a dat si exemplu sabatului.
Ce zici de asta?
Chiar nimic nimic?
Reply With Quote
Vechi 04.10.2012, 17:46:01
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Ce zici de asta?
Chiar nimic nimic?
Poate nu-ti dai seama dar exista explicatii pentru orice.
Si chiar daca pentru un ne-AZS e rezonabila, pentru AZS orice e rezonabil atat timp cat sprijina doctrina oficiala.

Oricat de stupida ti-ar parea tie o explicatie pentru ei e "logica" si "de bun simt", pentru ca in felul asta, Scriptura se poate "lipi" de ce i-au invatat "profetii" lor.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2012, 17:47:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Prin cuvantul "moarte" am vorbit metaforic descriind un intreg univers psihologic care sa prabusit odata cu prabusirea covingerilor adventiste.
De ce a picat "sistemul"?
Reply With Quote
Vechi 05.10.2012, 22:53:43
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Illuminatu Vezi mesajul
Un singur amendament: prima data e Sf.Liturghie care sfinteste ziua de odihna!!
Se respinge amendamentul! Primul care sfințește ziua de odihnă (sâmbăta) e Dumnezeu și asta o face încă din prima săptămână a planetei:

"Și a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut și le-a pus în rânduială." (Facerea 2,3 - versiunea ortodoxă)
Reply With Quote
Vechi 05.10.2012, 23:02:01
Banned

Implicit

Citat:
Ceea ce a fost intre mine si adventisti... a murit! Mult din ceea ce am fost candva a murit... nu stiu ce a mai ramas in mine ca om! Nu pot sa zic adventismului decat un lucru...: Adio!
Prima și ultima frază le înțeleg, au mai trecut și alții prin asemenea experiențe, însă fraza din mijloc m-a întristat profund - deși nu sunt cunoscut pe aici ca un tip capabil de efuziuni sentimentale. Aceasta ascunde o adevărată dramă și nu pot să nu simt milă (iar când scriu milă e fără nicio intenție de ironie). Dacă-mi spui că ești aceeași persoană cu "UNOM" ce activa pe forumul tin.ro acum 3-4 ani, sunt consternat! Dacă ești ortodox îți faci o cruce mare, dacă ești adventist taci din gură și te gândești: nu știm niciodată ce putem ajunge peste ani...
Reply With Quote
Vechi 05.10.2012, 23:17:05
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
versetul biblic amice, versetul biblic
Nu realizezi că nu e verset, ci Scriptura întreagă? Despre interdicția "chipurilor cioplite" găsești vreun verset acolo unde-l soliciți? Dar depre luarea în deșert a Numelui lui Dumnezeu găsești? Și cu toate acestea ne ferim să facem ceea ce interzice Decalogul...

Citat:
asa si? Hristos a citat din Decalog care era o parte a Legii. A spus cumva Hristos: baieti am desfiintat Legea (ceremoniala, civila etc) dar ramane Decalogul (inclusiv porunca 4)?
Doar atât poți spune ”așa și?”? Păi cum rămâne cu celelalte 7 porunci necitate de Hristos acolo? Nu mai sunt valabile? Nereiterarea lor ar trebui să le pună în aceeași situație neplăcută de a fi trecute cu vederea de creștini.

Citat:
asta e! Dat totusi incerca...
Mi-ai spus că "trâmbițez" sâmbăta și mi-am adus aminte că sunt [cel puțin] două momente cruciale ale omenirii când Dumnezeu este Cel ce folosește trâmbița: pe Sinai la darea Legii și la revenirea lui Hristos. Asta e tot. Acum înțelegi?

Citat:
In legatura cu cinstirea sambetei evreiesti Nu este verset biblic in care sa zica ca Hristos a respectat-o. Este? Posteaza-l!
Un moment! De ce-i spui "sâmbătă evreiască"? Nu și pentru români e aceeași sâmbătă? Românii fac parte din altă creație în care Dumnezeu S-ar fi odihnit în vreo altă zi? Nu, frate! E aceeași a șaptea zi a săptămânii pentru toate națiile că doar Dumnezeu l-a creat pe om înainte de a exista vreo nație. Iar prima zi petrecută de om împreună cu Creatorul său a fost sâmbăta (ziua a șaptea). Aceeași zi specială de părtășie cu Creatorul nostru, același memorial al Creației, a rămas pentru toate ființele omenești (evrei, ori români).

Cât despre respectarea sâmbetei de către Hristos, normal că este verset! Dar ce? Există cumva vreun verset în care Hristos ar fi necinstit sâmbăta? Scrie cumva că ar fi deschis atelierul Lui de tâmplărie în ziua sabatului? Ori că ar fi îndemnat pe cineva să meargă la târg ori să are în ziua sabatului?

"Și a venit în Nazaret, unde fusese crescut, și, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă și S-a sculat să citească." (Luca 4,16 - versiunea ortodoxă)

Interesant că același evanghelist care identifică sâmbăta cu a șaptea zi a săptămânii (Luca 23,56-24,1) spune textual: „potrivit cu ceea ce era obișnuit pentru El”.

Citat:
care erau acele porunci pe care le respecta Avraam nu pot sa-ti spun atat timp cat Biblia nu le numeste si nu vreau sa ma arunc in speculatii, asa cum faceti voi adventistii, voi care va laudati ca aplicati Sola Scriptura...mai bine spus SOLA SPECULATIA
Nu e nicio speculație. Uită-te peste Ieșirea 16,28 în originalul ebraic ori în Septuaginta și vei descoperi aceleași expresii folosite de gura lui Dumnezeu (sunt citate chiar cuvintele Lui ca în cazul aprecierii față de credincioșia lui Avraam), de data aceasta acuzator cu privire la nerespectarea sabatului.
Iată deci ce cuprindea acele mițvah/entolas și torah/nomon!

Citat:
gresit.TOTAL GRESIT! Cum poti spune ca Dumnezeu si-a incetat activitatea? Uite ce spune Hristos intr-o zi de sambata: " Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez" (Ioan 5:17). Uite ca Dumnezeu lucreaza si in zi de sambata. Si ca sa nu zici ca Dumnezeu lucreaza in zi de sabath DOAR BINELE, fizica cuantica va contrazice afirmand ca Universul este in plina expansiune ceea ce arata ca Dumnezeu NU si-a incetat activitatea
N-am spus că-Și încetează activitatea în fiece sâmbătă,ci doar în sâmbăta primordială. Amintește-ți că ți-am spus că a făcut-o spre a ne da un model.

Citat:
asa si? Scrie undeva ca sambata evreilor era ziua de odihna de la inceputul Genezei a lui Dumnezeu?
Bineînțeles! Scrie chiar Dumnezeu cu propria Lui mână în textul poruncii a IV-a. Acolo identifică ziua a șaptea a săptămânii evreilor cu ziua când S-a odihnit la Creație.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2012, 23:28:08
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Ce zici de asta?
Chiar nimic nimic?
Ba da, pot să explic, dar nu cred că-ți va conveni. Hristos a dat doar trei exemple din Decalog - cred eu suficiente. Faptul că n-a dat și celelalte șapte exemple, înseamnă după tine că acelea nu mai sunt valabile?
  • Porunca I-a. Putem avea și alți dumnezei? (oops!)
  • Porunca a II-a. Putem să ne confecționăm reprezentări în scop de închinare? (oops!)
  • Porunca a III-a. Putem să ducem în deșert Numele Domnului?
  • Porunca a IV-a. Putem să călcăm sabatul? (oops!)
  • Porunca a V-a. Putem să ne necinstim părinții?
  • Porunca a VIII-a. Putem să furăm?
  • Porunca a X-a. Putem să poftim ce nu-i al nostru?
Reply With Quote
Vechi 05.10.2012, 23:35:26
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Oricat de stupida ti-ar parea tie o explicatie pentru ei e "logica" si "de bun simt", pentru ca in felul asta, Scriptura se poate "lipi" de ce i-au invatat "profetii" lor.
Decât că Scriptura are întâietate (cronologic și ca importanță) față de "profeții lor", deci "se lipește", se leagă!
În schimb (și aici poți vorbi de stupiditate cât poftești), nu se poate "lipi" nicicum -sau mă rog se lipește precum nuca de perete- legea duminicală a lui Constantin cu Legea lui Dumnezeu... Așa că nu vă mai chinuiți cu lipiciul...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca nu sintem ecumenisti ce rost are sa discutam cu sectantii? bmd Secte si culte 177 08.11.2010 20:20:53
Ignorati Sf.Asteapta Generalitati 5 03.05.2010 07:01:32