![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Dragă Yasmina, trec atât de des prin starea pe care o trăiești tu acum, încât nu pot să stau deoparte și să nu-ți scriu câteva rânduri.
Mai întâi, te rog să îți privești semnătura, pe care tu ai ales-o și care cred că te reprezintă: fericiți (scrii tu că a spus Domnul, revelîndu-ne nouă din Taina Dumnezeirii) cei milostivi. Iar eu spuneam, fiind apoi contrazis și ironizat de isteții forumului, de vajnicii ortodocși de serviciu în închipuirea minții lor, am zis cu oarecare temei că milostenia e act jertfelnic, că e dureros când e autentic, că pur și simplu te costă. Unde? În buzunar? Nicidecum, ci te costă în plan sufletesc, în locul acela plin de socoteli, aspirații, dorință de siguranță, de recunoaștere, de confort, de acceptare și răsplată etc. Iată chiar acum ești în situația de a-ți încerca acordul și unitatea cu propria semnătură. Pentru a depăși reculul produs de sensibilitatea ta binevoitoare și valul de resentimente care a răbufnit pe forum și în alte medii românești, te rog să înțelegi că nu poți apela decât la forța milei. Dăștepții, savanții, ortodocsiștii, fanaticii și alte specii care se lăfăie fără rușine în văzul tuturor etalîndu-și marfa sectară - toți aceștia pot fi răsplătiți cu milă, cu noblețe sufletească, cu răbdare. E greu, e foarte greu să accepți în dialog unul cu idei fixe și bolnave, unu care nu a metabolizat mai nimic din tonele de cărți pe care le-a citit împietrit la inimă și (aici e motiv de milă) ciopârțit de o educație proastă, deformată, idolatră ori atee, superstițioasă și egoistă etc. Tu trăiești în America, unde, din fericire nu respiri milioanele de otrăvuri care intoxică spațiul românesc din țara de baștină. Caută să înțelegi că aici în țară ne aflăm în situație foarte grea. Suntem pur și simplu demult sub ocupație și terorizați nu doar prin arme teleghidate de la mare distanță (de la Casa Albă ori Bruxelles etc.) ci mai ales prin șișul sălbatic al torționarilor concitadini, de care se folosesc cu abilitate regizorii îndepărtați care se delectează cu spasmele coloniei noastre. Caută să înțelegi că într-un oraș unde e primar Oprescu și ne conduce primarul care este (ca să enumăr doar doi dintre saltimbancii vremurilor ăstea mai triste decât jalea fanarioților) noi am acumulat doze mari de frustrare, de furie, de chin și jale... Uneori o vărsăm ca pe o eliberare... Dar dacă noi reușim să supraviețuim și să ne păstrăm cât de cât o oarecare dimensiune umană, dacă ne încăpățânăm să visăm că devenim creștini în ciuda mizeriilor de neimaginat, dacă avem curajul să ne mai facem încă rugăciunile și să adresăm un cuvânt cât de cât împăciuitor unora care nu meritau, poate, niciodată să le mai adresăm vreun cuvânt, atunci tu cu atât mai mult poți să faci asta și trebuie s-o faci, din solidaritate sufletească cu aceia care suportă calvarul de acasă. Maica Biserică și-a menținut turlele strălucitoare în bătaia soarelui și mângâierea blândă a psalmodierilor cu mult sânge și suferință. Pentru ca noi să ne exersăm azi pocăința și să ne împărtășim de bucuriile credinței, amintește-ți că au murit milioane de oameni, pentru simplul motiv că se mărturiseau creștini. Unuia ca Sfântul Maxim Mărturisitorul i s-au tăiat mâna și limba, altora li s-a strunjit corpul cu dinți de fier, alții și-au văzut copiii mutilați, arși de vii, decapitați. Așa a trecut Biserica, Arca salvării sufletelor noastre prin vremi... Te miri că unii O batjocoresc, lăudîndu-se că O apără (auzi, hahalerele, auzi ce își închipuie ei că fac!) și că O reprezintă? Roagă-te pentru ei, inversații și răsturnații, să îi miluiască Bunul Dumnezeu și să le vindece mințile și inimile rătăcite! Te miri că vrem să nu mai auzim lătrat de câine la tot pasul și că ne-am săturat de frica de a merge liniștiti pe stradă? Înțelege că suntem traumatizați, îngroziți și scârbiți de modul în care am fost lăsați să cunoaștem nu doar latura fidelă și prietenoasă a câinelui, ci și mușcătura lui crudă. Acceptă că noi am experimentat pe viu o situație demnă de un experiment marca Auschwitz. De la rănire, la moarte și la un necontenit supliciu psihic am trăit zi de zi, ani în șir, o anomalie de coșmar. Cât despre modul cum noi oamenii ne raportăm la semeni, eu îți propun o explicație simplă: trăind atâția ani printre câini, respirînd același aer cu maidanezii, oare cum puteam să nu devenim și noi, într-un sfârșit, nițel câini și nițel maidanezi? Last edited by cezar_ioan; 24.09.2013 at 01:14:54. |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru ortodoxism și fanatism e ok, e de vis!
Pentru Ortodoxie mai are, ce-i drept, nițel de lucru. Ca noi toți, dealtfel. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Diferenta consta in atitudine,in intelepciunea cu care(sau nu)vorbiti cu ceilalti sau in crestinatatea care exista sau nu in voi. Uita-te la toate postarile,vezi in ce spirit sunt toate scrise... Vezi cum scrie unul,cum analizeaza cu folos altul,cum vine altul cu manie sa nimiceasca,sa strige vulgaritati...Totul in spatele unui castel de carton care se vrea a fi"iubirea de oameni". Imi este scarba! Din moment ce unuia cu care nu impart aceleasi idei imi vine sa-i crap capul cu satarul,sa-l bat sa-l palmuiesc si sa-i strig blesteme dar pot la fel de bine sa-l iubesc pe altul cu care sunt in armonie intelectula,este clar ca "iubirea de oameni"despre care vorbesc este o inselatorie,o minciuna,o ipocrizie nascocita de mine sa-mi bat joc si mai mult de mintile altora! Ca daca I-as fi iubit asa cum ma bat cu pumnii in piept,as fi vorbit frumos si cu unul si cu altul,asa cum ai facut si tu si Pelerinul. In rest,cainii sunt doar un pretext;vei vedea prea bine ca unii useri abia asteapta niste pretexte pt a fi cine sunt ei cu adevarat.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]()
Pt Ortodoxie este o paria,un exemplu negativ!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu reușesc să îmi stăpânesc iritarea grozavă produsă de oameni care par a avea ca singură preocupare debitarea de enormități și punerea în cârca Bisericii și în numele Bunului Dumnezeu a mii de aberații și răutăți. Nu reușesc să reacționez decât cu iuțeală, din nefericire, chit că poate ieșirile mele ar avea o oarecare justificare. Cred că aici semănăm destul de mult (mă refer la amploarea vibrației emoționale). Uite ce cred eu: caută să îi vezi pe cei care se arată înrăiți cu prilejul evenimentelor legate de soarta câinilor din București ca pe oameni care au nevoie de ajutor. Că au și că îl refuză e evident pentru oricine știe cum arată un neajutorat, cum se exprimă, ce idei își alege, cum pune citate din sfinți ca pe bâte etc. dar toate aceste probleme le avem și noi, câtă vreme nu am atins măsura despătimirii. Suntem oare liberi la cuget? Suntem oare altceva decât prizonierii sentimentelor și obișnuințelor noastre? Te rog să iai un hap de onestitate ...:) Și să răspunzi cu mâna pe inimă la întrebarea: ce rost are să îți amărăști sufletul, destul de încercat oricum, că doar nu trăiești deja în Împărăție ci împarți cu noi aceeași soartă, ce rost așadar să îți pui resentimente noi peste cele deja existente? E un prilej minunat să faci milostenie? Adică să ai puțintică empatie, să lași în seama Domnului alinarea supărării tale, să ierți și să uiți. Toți greșim! Întrucât suntem părți pline de subiectivitate ale unei lumi extrem de subiective și egoiste în raport cu Bunul Dumnezeu, mai întâi... Fărâmițarea lumii noastre exterioare și a lumii lăuntrice se poate domoli și contracara doar prin faptele milei creștine. Acesta-i singurul balsam, sunt sigur de asta, am gustat și eu câte ceva iar cei binecredincioși au arătat mai pe larg cum vine treaba. Lasă pe cei care au găsit prilej să își verse răutateasă se arate în toată splendoarea lor. E problema lor, nu a ta. De vrei să sporești duhovnicește, roagă-te pentru ei! Oricum, ce flecărim noi aici pe forum nu contează pentru rezolvarea reală a problemei câinilor. E clar că nu se va rezolva nimic. Va fi, cum a și început să se întrevadă, treabă tipic românească: dezordine, haos, țigăneală, șmenuri, porcării în șir cât casa. Unii câini vor fi exterminați, alții loviți de fațadă, alții vor bate în continuare șoselele, peste un an vom avea noi generații de mii de maidanezi... Fii liniștită, nu se schimbă nimic până când noioamenii nu ne vom schimba temeinic. Iar aceasta nu se întrevede deloc! Cel puțin nu atât de clar și de substanțial și de masiv încât să avem o oarecare nădejde în schimbarea habitudinilor românești. România suferă un gigantic proces de centrifugare. Se aruncă pe pereți nu doar sângele martirilor, dar se scoate totul în afară: valorile materiale iau drumul lumii, oamenii pleacă spre o lume mai favorabilă vieții omenești, dinlăuntrul omului se exorcizează fluvii de apucături demoniace, banii contribuabilului au ajuns oriunde dar nu în buzunarul lui etc. Totul se scoate, se stoarce, mai rămân de zvârlit pe pereți doar creierii noștri. Va veni în curînd și vremea asta, fii liniștită și caută mai degrabă să te bucuri de faptul că ești român acolo unde trăiești și să te arăți un bun român, un adevărat român, cât mai aproape de Imnul acela nefericit pe care îl schilodesc fotbaliștii patriei când se freacă între cracii de la chiloți la întâlnirile internaționale mediatizate în întreaga lume... Last edited by cezar_ioan; 24.09.2013 at 01:49:20. |
|
|||
|
|||
![]()
Hai mai Yasmina, ne parasesti pentru atata lucru? Stii ca unii de pe aici sunt batuti in cap si oricate argumente as aduce eu sau tu, tot cu ale lor raman. Inteleg ca e frustrant, si pe mine ma supara modul in care antiecumenism "promoveaza" topicul asta, dar am ales sa ignor.
Nu pune chiar asa la suflet, unii oameni pur si simplu vor sa ramana in incapatanarea lor nebuna, sunt ca un copil mic care isi astupa urechile si zice "na na na na na" si nu mai vor sa auda nimic. Uneori, sa stii ca asta inseamna ca ai dreptate, ca ai adus puncte si argumente valide la care ei sunt prea slabi sau ... ca sa-ti raspunda. La mine a devenit ceva de genul: Ah, ceva nou in topicul asta, ia sa vedem ce e... apoi vad ultima postare de catre antiecumenism si nici nu mai intru, ca sigur sunt alte poze luate de pe internet cu oameni cu diferite rani, cauzate sau nu de caini. Eu raman la parerea mea, si anume ca toata povestea e putin cam suspecta, in toate interviurile nici parintii nici bunica nu par sa fie afectati. NU am vazut parinti ATAT de reci in viata mea, care sa fie atat de indiferenti. Iar bunica aia trebuia trasa la raspundere, ca statea pe banca si spargea seminte si discuta cu celelalte batrane despre ultimul serial din "Jose Armando" in timp ce copii umblau de capul lor. Nu stiu exact ce s-a intamplat si daca copilul acela chiar a murit asa cum zice bunica/parintii, dar ceva e putred la mijloc, iar eu nu inghit minciuna asta. Reactia parintilor si a bunicii e muuuuuult prea suspecta sa pun botul la prima poveste care mi se serveste. |
|
|||
|
|||
![]()
Oh, vai, uf, ptiu, câh!
Lady, o Lady, of!... Păi se poaaaate? Înapoi la maniere, vă rog!.............:))))) |
|
|||
|
|||
![]()
Degeaba stau in Germania ca tot romana are cele mai tari expresii! :D
P.S.: Am zis sa fiu si in tema cu topicul, asa ca... iertare! :)) Last edited by Lady Brightside; 24.09.2013 at 02:06:00. |
|
|||
|
|||
![]()
...........:))
No problem. Dar să nu se mai repete!........:) |
|
|||
|
|||
![]() Citat: