Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2015, 12:16:55
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Nici asta nu mi se pare un argument, ca e controversat. Daca ne amintim si sf Simeon Noul Teolog a fost controversat la vremea sa si a mai fost si intr-un conflict deschis cu ierarhia din timpul sau. Si mai sunt exemple. Cred ca trebuie facuta o cercetare serioasa de catre cei indreptatiti sa o faca, fara idei preconcepute si fara prejudecati. Si sa speram ca adevarul va iesi la lumina.
Vechi 29.06.2015, 12:26:22
Senior Member

Implicit

Se mai ridica apoi o problema, ca sa continui gandul lui Alin referitor la faptul ca noi zicem ca cei care proclama sfintenia cuiva sunt inspirati. Cu alte cuvinte se ridica problema infailibilitatii sinoadelor care declara pe cineva sfant. Eu am oarece dubii in unele cazuri.
Adica nu discut cazurile de sfinti cinstiti de intreaga Biserica, sfintii cu cinstire universala in Biserica Ortodoxa, gen Ioan gura de aur, Vasile cel mare etc. Ma refer la unii sfinti cu cinstire locala cum e de pilda Stefan cel mare, asupra caruia, recunosc, am dubii serioase.
Si poate ca unii stiu ca inclusiv parintele Galeriu si parintele Staniloae s-au opus canonizarii lui Stefan cel mare, dar pana la urma, din ascultare fata de sinod, au acceptat.
Deci lucrurile nu sunt atat de simple nici in cazul unei eventuale canonizari.
Vechi 29.06.2015, 12:42:42
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Din pacate ambele par la fel de legitime pentru cineva aflat intr-o pozitie neutra.

Un candidat la statutul oficial de Sfant ar trebui poate sa fie mai putin controversat.
Asta cu poziția neutră am mai auzit-o.... E o iluzie a unora care își neagă poziția.
*
Candidat la statutul oficial de sfânt? Asta ce drăcovenie (de exprimare) mai e?
*
Controversa e a noastră, nu a "candidatului". Rog iarăși să distingem între lucruri: nu omul cutare e responsabil de controversele iscate în jurul lui, ci aceia care generează și susțin controversele, la nesfârșit. Patima flecărelii...
Dacă noi suntem incapabili să ne apropiem de o anumită chestiune și ne lansăm în nesfârșitul joc mizer al bârfitului, de o parte sau alta a baricadei, ce vină poartă omul pe care îl bârfim?
Țațe cu ifose teologale, asta suntem... În definitiv, supușii cuminți ai unei specii de draci bătrâni cât întreaga istorie a pământului.
Vechi 29.06.2015, 12:57:27
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
.. discutia cu Motovilov in care se transfigureaza in fata lui, fiind astfel vazut de Motovilov ...
Stai liniștit, că nu "s-a transfigurat" nimeni în fața nimănui. Nu așa se cugetă evenimentul acela, Bogdan.
De ce persiști în a asimila întâmplările duhovnicești la schemele minții lumești? Metanoia se face prin asimilarea Cerului la pământ? Or, mai degrabă, prin acomodarea pământului la Cer...
Vinul și butoiul (ori burduful).

P.S. Recomand o carte mititică, cu o exprimare foarte simplă (slavă Domnului!) unde sunt pomenite și tâlcuite câteva evenimente din istoria mântuirii - "Să ne rugăm 15 zile cu Sfântul Serafim de Sarov", autor Michel Evdokimov, editura Sophia, 2010. Citește acolo cum e cu "transfigurarea"! Și cu altele, demne de trăit și de povestit.

Last edited by Ioan_Cezar; 29.06.2015 at 13:05:28.
Vechi 29.06.2015, 13:16:43
Senior Member

Implicit

Ioan, ce am vrut eu sa spun cu acel mesaj e ca daca tinem sa cautam cu orice pret nod in papura (era vorba de Francisc de Assisi), dupa acelasi tipar si altii ne pot gasi noua nod in papura. Altfel eu am zis foarte clar ca NU il banuiesc de nici o trufie pe marele sfant Serafim de Sarov. Am vrut doar sa arat ca nu trebuie sa fim partinitori.
Vechi 29.06.2015, 13:28:47
Banned

Implicit

Bine, Bogdan, înțeleg și te cred, desigur.
Și îmi reiau invitația să citești, când ai vreme și nevoie de cuvânt duhovnicesc, acea mică lucrare.
E un text atât de simplu! Cu adevărat admirabil.
Doamne ajută!
Vechi 29.06.2015, 16:08:22
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Din pacate ambele par la fel de legitime pentru cineva aflat intr-o pozitie neutra.
Legitime pentru cei care nu știu mai nimic despre ce sau cine vorbesc și care încearcă să-și justifice poziția. Mă refer la documentație, cercetare - zero.

Interesant este cum un asemenea duhovnic a ajuns să fie credibil, fără ca cei care îl cred să fi cercetat dacă spune adevărul sau dacă spune prostii. Nu mai vorbim de atitudine, de modul cum pune problema, total străin de duhul ortodox - cel pe care am ajuns să-l cunosc. Biserică suntem noi toți, nu numai părintele Anițulesei, iar părintele Arsenie este parte din trupul Bisericii, mădular al Bisericii, purtător de Hristos. De aici se vede lipsa comuniunii creștine și, mai grav, că ne alegem asemenea exemple. Chiar dacă greșit părintele Arsenie, și cu singuranță a vut greșeli, nu arunci cu noroi într-un mădular al Bisericii. Căutăm greșeala cu lupa și trecem peste esențial, peste ceea ce este valoros, peste acel om care s-a luptat pentru menținerea unității familiei, celula de bază a neamului, a luptat împotriva avorturilor și a atâtor păcate.

Și dacă ar fi avut dreptate, mi-aș fi pus mari semne de întrebare pentru o asemenea atitudine TOTAL nepotrivită unui duhovnic (parcă se ceartă cu cineva, stilul acela "smuls" sau "KO" moldovenesc care pe mine mă lasă rece). E clar că acele cuvinte nu vin din rugăciune, dintr-o așezare duhovnicească, ci mai degrabă dintr-un duh "legitim", lipsit de pace și iubire, și care ucide.

Și cazul părintelui Arsenie nu e unul izolat, sunt și alți duhovnici pe care i-a catalogat drept rătăciți - fără să țină cont de poziția Bisericii. Această bârfă aduce numai minusuri Bisericii. Cum spunea și părintele Cleopa, toți și ereticii ar veni în genunchi către noi, de bună voie, dacă ar vedea în noi ceea ce încă nu este. Să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce se întâmplă și să nu urmăm exemplul fariseilor, când noi suntem cum suntem.

Last edited by ovidiu b.; 29.06.2015 at 16:19:40.
Vechi 29.06.2015, 16:48:02
Vitiate Vitiate is offline
Banned

Data înregistrării: 29.05.2015
Locație: Dromund Kaas
Religia: Alta confesiune
Implicit

http://www.adevaruldespreavort.ro/ce...i-arsenie-boca

http://www.obiectiv.info/avertisment...ort_58234.html
Vechi 29.06.2015, 16:50:14
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Ioan, ce am vrut eu sa spun cu acel mesaj e ca daca tinem sa cautam cu orice pret nod in papura (era vorba de Francisc de Assisi), dupa acelasi tipar si altii ne pot gasi noua nod in papura. Altfel eu am zis foarte clar ca NU il banuiesc de nici o trufie pe marele sfant Serafim de Sarov. Am vrut doar sa arat ca nu trebuie sa fim partinitori.
Ioan are dreptate, aplici o logica gresita, cautand vina acolo unde nu este nici una pentru a inlatura vina de pe o vina autentica.

Poate vii cu exemple mai bune ca asta cu Sf. Serafim de Sarov chiar nu tine.

Omul nu se transigureaza pe sine la comanda, Dumnezeu este cel care trimite acest har.

Pe cand sa te duci tu si sa ceri chestii care miros a parere de sine..
Vechi 29.06.2015, 17:24:12
Vitiate Vitiate is offline
Banned

Data înregistrării: 29.05.2015
Locație: Dromund Kaas
Religia: Alta confesiune
Implicit

Sf. Serafim de Sarov este (nu a fost, caci sfintii traiesc etern, prin harul din ei) una din flacarile Duhului Sfant care au luminat Rusia si incercatul ei popor ortodox in secolul XIX.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Parintele Arsenie Boca Carmen FUNIERU Biserica Ortodoxa Romana 141 20.01.2014 16:22:05
PR. ARSENIE BOCA cristina83 Mari Duhovnici si predicile lor 70 17.01.2013 14:14:43
7 intamplari cu Arsenie Boca florisca Generalitati 13 31.08.2010 20:40:31