Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2015, 00:09:24
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

In legatura cu Francisc de Assisi, citat aici, adevarul este ca noi suntem partinitori si judecam cu partinire. Eu nu sunt ecumenist, dar in eseul ala despre mistica lui Francisc si cea a lui Serafim de Sarov sunt chestii de tot rasul. Se aduce un exemplu, am vazut, ca Francisc ar fi cerut papei indulgente pentru cei care se vor ruga la capela sa, si acest fapt e vazut ca o dovada a trufiei lui Francisc. Pai daca citim in viata sf Serafim vedem atatea lucruri care ar putea fi interpretate ca semne de trufie daca judecam cu rea-vointa.
Pai spunea sf Serafim ca la manastirea lui de la Diveevo va fi in viitor o mare slava, ca se va umple de slava inclusiv in vremea anti-hristului etc. Apoi discutia cu Motovilov in care se transfigureaza in fata lui, fiind astfel vazut de Motovilov si multe altele.
Toate astea, daca suntem rau-intentionati si judecam cu rea-vointa pot fi interpretate ca semne de trufie. Dar sf Serafim NU a fost trufas. Departe de mine acest gand. Vreau doar sa arat ca asa cum noi judecam pe Francisc al catolicilor cu rea-vointa si partinire, tot asa ne-ar putea judeca si ei unii din marii nostri sfinti.
Cred ca noi gresim. Fiindca daca cumva acesti oameni sunt mantuiti, atunci riscam sa hulim pe Duhul Sfant, dupa cum bine remarca Mihai si dupa cum spunea si parintele Sofronie Saharov, care nu poate fi banuit de ecumenism.
Cel mai sanatos este sa ne abtinem si sa nu-i spunem noi lui Dumnezeu pe cine sa mantuiasca si pe cine nu.
Vechi 29.06.2015, 00:17:16
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Cel mai sanatos este sa ne abtinem si sa nu-i spunem noi lui Dumnezeu pe cine sa mantuiasca si pe cine nu.
-nu am spus eu ci Sfantul Ignatie a zis ca Francisc din Asisi era in inselare demonica,pt ca era eretic si pt ca Sfantul Ignatie si-a dat seama datoria nivelului duhovnicesc la care ajunsese ca Francisc era in inselare.
Vechi 29.06.2015, 00:27:48
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Și nivelul duhovnicesc la care ajunsese îl făcea infailibil ?
Vechi 29.06.2015, 00:29:34
Senior Member

Implicit

Dar sf Ignatie Briancianinov nu era infailibil. Nu are de unde sa stie exact cine e mantuit si cine nu. Doar Dumnezeu stie asta. Daca cautam nod in papura nu ajungem nicaieri. Daca as fi carcotas, ti-as putea aduce zeci de exemple de sfinti ortodocsi care ar intra la categoria "dubiu". Cel putin din punctul de vedere al cuiva care cauta nod in papura.
Vechi 29.06.2015, 00:38:56
Senior Member

Implicit

De ce spun asta frate Cristirg? Fiindca si eu judecam la fel inainte, pana cand am fost sincer si mi-am dat seama ca sunt partinitor. Si ca nu e treaba mea sa dau verdict cine se mantuieste si cine nu. Daca Dumnezeu care e atotputernic ar voi, de pilda, sa mantuiasca un anume protestant sa zicem, unul care a fost misionar in India si a fost ars de viu de paganii hindusi (caz real), cine sunt eu sa ma opun deciziei lui Dumnezeu ?
Oare asta e treaba mea in calitate de crestin? Sa-i pun eu conditii lui Dumnezeu ?
Eu nu pot privi lucrurile in acest fel.
Vechi 29.06.2015, 11:21:14
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
Daca Dumnezeu care e atotputernic ar voi, de pilda, sa mantuiasca un anume protestant sa zicem, unul care a fost misionar in India si a fost ars de viu de paganii hindusi (caz real), cine sunt eu sa ma opun deciziei lui Dumnezeu ?
O confirmare a acestui gând am găsit-o chiar în predica de ieri, la Vindecarea slugii sutașului, a Părintelui Galeriu. Mai întâi, însuși Mântuitorul îi spune sutașului:

Citat:
Și Iisus s-a minunat de acest cuvânt, și a grăit: “Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, nu am găsit o credință ca aceasta”. Auzind cei din jur, păstrători de credință, s-au întrebat poate cum tocmai la un centurion, un comandant, a aflat Mântuitorul atâta credință, militarii fiind asociați numai cu ordinea și cu asprimea; și îi nesocotește pe ei. Și încă atâta credință, încât se minunează Mântuitorul, ca om și ca Dumnezeu.
și mai departe:

Citat:
S-a minunat Mântuitorul și a spus apoi: “Zic vouă că mulți de la răsărit și de la apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov în împărăția cerurilor. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai dinafară; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților”. Și noi vom vedea atunci frați de-ai noștri care nu sunt în biserică cu noi, pe care îi socotim păcătoși, că, dimpotrivă, au fapte care luminează lumea. Atunci ne vom aminti de aceste cuvinte ale Mântuitorului. Și vom gândi: Doamne, noi am ascultat mereu Evanghelia Ta, nu am lipsit la Liturghia cea sfântă, am ascultat de atâtea ori cuvântul Tău, cuvântul slujitorilor Tăi, am înălțat inimile spre slava Ta, Doamne… Dar faptele noastre oare sunt mai bune? Pentru că nu pot să văd faptele mele, le văd pe ale celuilalt. Fapte care să-Ți dea bucurie, căci prea multă tristețe îți dăm, Doamne! Ori de câte ori mă aflu parcă neîmplinind poruncile Lui, câtă tristețe Îi ofer lui Dumnezeu!
Vechi 29.06.2015, 11:03:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
In legatura cu Francisc de Assisi, citat aici, adevarul este ca noi suntem partinitori si judecam cu partinire. Eu nu sunt ecumenist, dar in eseul ala despre mistica lui Francisc si cea a lui Serafim de Sarov sunt chestii de tot rasul. Se aduce un exemplu, am vazut, ca Francisc ar fi cerut papei indulgente pentru cei care se vor ruga la capela sa, si acest fapt e vazut ca o dovada a trufiei lui Francisc. Pai daca citim in viata sf Serafim vedem atatea lucruri care ar putea fi interpretate ca semne de trufie daca judecam cu rea-vointa.
Pai spunea sf Serafim ca la manastirea lui de la Diveevo va fi in viitor o mare slava, ca se va umple de slava inclusiv in vremea anti-hristului etc. Apoi discutia cu Motovilov in care se transfigureaza in fata lui, fiind astfel vazut de Motovilov si multe altele.
Imi pare rau. poate pentru tine lucrurile astea sunt comparabile, eu nu le vad asa.

Citat:
Cred ca noi gresim. Fiindca daca cumva acesti oameni sunt mantuiti, atunci riscam sa hulim pe Duhul Sfant, dupa cum bine remarca Mihai si dupa cum spunea si parintele Sofronie Saharov, care nu poate fi banuit de ecumenism.
Mantuirea nu o putem judeca, vrednicia unora sau altora de a fi canonizati in schimb este si va fi mereu discutabila.

De altfel, se ia in urma deciziei unor oameni care, zicem noi, sunt inspirati.
Vechi 29.06.2015, 12:57:27
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
.. discutia cu Motovilov in care se transfigureaza in fata lui, fiind astfel vazut de Motovilov ...
Stai liniștit, că nu "s-a transfigurat" nimeni în fața nimănui. Nu așa se cugetă evenimentul acela, Bogdan.
De ce persiști în a asimila întâmplările duhovnicești la schemele minții lumești? Metanoia se face prin asimilarea Cerului la pământ? Or, mai degrabă, prin acomodarea pământului la Cer...
Vinul și butoiul (ori burduful).

P.S. Recomand o carte mititică, cu o exprimare foarte simplă (slavă Domnului!) unde sunt pomenite și tâlcuite câteva evenimente din istoria mântuirii - "Să ne rugăm 15 zile cu Sfântul Serafim de Sarov", autor Michel Evdokimov, editura Sophia, 2010. Citește acolo cum e cu "transfigurarea"! Și cu altele, demne de trăit și de povestit.

Last edited by Ioan_Cezar; 29.06.2015 at 13:05:28.
Vechi 29.06.2015, 13:16:43
Senior Member

Implicit

Ioan, ce am vrut eu sa spun cu acel mesaj e ca daca tinem sa cautam cu orice pret nod in papura (era vorba de Francisc de Assisi), dupa acelasi tipar si altii ne pot gasi noua nod in papura. Altfel eu am zis foarte clar ca NU il banuiesc de nici o trufie pe marele sfant Serafim de Sarov. Am vrut doar sa arat ca nu trebuie sa fim partinitori.
Vechi 29.06.2015, 13:28:47
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Bine, Bogdan, înțeleg și te cred, desigur.
Și îmi reiau invitația să citești, când ai vreme și nevoie de cuvânt duhovnicesc, acea mică lucrare.
E un text atât de simplu! Cu adevărat admirabil.
Doamne ajută!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Parintele Arsenie Boca Carmen FUNIERU Biserica Ortodoxa Romana 141 20.01.2014 16:22:05
PR. ARSENIE BOCA cristina83 Mari Duhovnici si predicile lor 70 17.01.2013 14:14:43
7 intamplari cu Arsenie Boca florisca Generalitati 13 31.08.2010 20:40:31