![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
In legatura cu Francisc de Assisi, citat aici, adevarul este ca noi suntem partinitori si judecam cu partinire. Eu nu sunt ecumenist, dar in eseul ala despre mistica lui Francisc si cea a lui Serafim de Sarov sunt chestii de tot rasul. Se aduce un exemplu, am vazut, ca Francisc ar fi cerut papei indulgente pentru cei care se vor ruga la capela sa, si acest fapt e vazut ca o dovada a trufiei lui Francisc. Pai daca citim in viata sf Serafim vedem atatea lucruri care ar putea fi interpretate ca semne de trufie daca judecam cu rea-vointa.
Pai spunea sf Serafim ca la manastirea lui de la Diveevo va fi in viitor o mare slava, ca se va umple de slava inclusiv in vremea anti-hristului etc. Apoi discutia cu Motovilov in care se transfigureaza in fata lui, fiind astfel vazut de Motovilov si multe altele. Toate astea, daca suntem rau-intentionati si judecam cu rea-vointa pot fi interpretate ca semne de trufie. Dar sf Serafim NU a fost trufas. Departe de mine acest gand. Vreau doar sa arat ca asa cum noi judecam pe Francisc al catolicilor cu rea-vointa si partinire, tot asa ne-ar putea judeca si ei unii din marii nostri sfinti. Cred ca noi gresim. Fiindca daca cumva acesti oameni sunt mantuiti, atunci riscam sa hulim pe Duhul Sfant, dupa cum bine remarca Mihai si dupa cum spunea si parintele Sofronie Saharov, care nu poate fi banuit de ecumenism. Cel mai sanatos este sa ne abtinem si sa nu-i spunem noi lui Dumnezeu pe cine sa mantuiasca si pe cine nu. |
|
|||
|
|||
![]()
-nu am spus eu ci Sfantul Ignatie a zis ca Francisc din Asisi era in inselare demonica,pt ca era eretic si pt ca Sfantul Ignatie si-a dat seama datoria nivelului duhovnicesc la care ajunsese ca Francisc era in inselare.
|
|
||||
|
||||
![]()
Și nivelul duhovnicesc la care ajunsese îl făcea infailibil ?
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar sf Ignatie Briancianinov nu era infailibil. Nu are de unde sa stie exact cine e mantuit si cine nu. Doar Dumnezeu stie asta. Daca cautam nod in papura nu ajungem nicaieri. Daca as fi carcotas, ti-as putea aduce zeci de exemple de sfinti ortodocsi care ar intra la categoria "dubiu". Cel putin din punctul de vedere al cuiva care cauta nod in papura.
|
|
|||
|
|||
![]()
De ce spun asta frate Cristirg? Fiindca si eu judecam la fel inainte, pana cand am fost sincer si mi-am dat seama ca sunt partinitor. Si ca nu e treaba mea sa dau verdict cine se mantuieste si cine nu. Daca Dumnezeu care e atotputernic ar voi, de pilda, sa mantuiasca un anume protestant sa zicem, unul care a fost misionar in India si a fost ars de viu de paganii hindusi (caz real), cine sunt eu sa ma opun deciziei lui Dumnezeu ?
Oare asta e treaba mea in calitate de crestin? Sa-i pun eu conditii lui Dumnezeu ? Eu nu pot privi lucrurile in acest fel. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
De altfel, se ia in urma deciziei unor oameni care, zicem noi, sunt inspirati.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De ce persiști în a asimila întâmplările duhovnicești la schemele minții lumești? Metanoia se face prin asimilarea Cerului la pământ? Or, mai degrabă, prin acomodarea pământului la Cer... Vinul și butoiul (ori burduful). P.S. Recomand o carte mititică, cu o exprimare foarte simplă (slavă Domnului!) unde sunt pomenite și tâlcuite câteva evenimente din istoria mântuirii - "Să ne rugăm 15 zile cu Sfântul Serafim de Sarov", autor Michel Evdokimov, editura Sophia, 2010. Citește acolo cum e cu "transfigurarea"! Și cu altele, demne de trăit și de povestit. Last edited by Ioan_Cezar; 29.06.2015 at 13:05:28. |
|
|||
|
|||
![]()
Ioan, ce am vrut eu sa spun cu acel mesaj e ca daca tinem sa cautam cu orice pret nod in papura (era vorba de Francisc de Assisi), dupa acelasi tipar si altii ne pot gasi noua nod in papura. Altfel eu am zis foarte clar ca NU il banuiesc de nici o trufie pe marele sfant Serafim de Sarov. Am vrut doar sa arat ca nu trebuie sa fim partinitori.
|
|
|||
|
|||
![]()
Bine, Bogdan, înțeleg și te cred, desigur.
Și îmi reiau invitația să citești, când ai vreme și nevoie de cuvânt duhovnicesc, acea mică lucrare. E un text atât de simplu! Cu adevărat admirabil. Doamne ajută! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Parintele Arsenie Boca | Carmen FUNIERU | Biserica Ortodoxa Romana | 141 | 20.01.2014 16:22:05 |
PR. ARSENIE BOCA | cristina83 | Mari Duhovnici si predicile lor | 70 | 17.01.2013 14:14:43 |
7 intamplari cu Arsenie Boca | florisca | Generalitati | 13 | 31.08.2010 20:40:31 |
|