![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
MAMA
de Vasile Militaru ... A venit aseară mama, din sătucu-i de departe, Să mai vadă pe fecioru-i, astăzi “domn cu multă carte”! A bătut sfios la ușă, grabnic i-am ieșit în prag; Ni s-a umezit privirea de iubire și de drag; Sărutându-i mâna dreaptă, ea m-a strâns la piept, duioasă, Si-ntrebând-o câte toate, am intrat apoi în casă. Inăuntrul casei mele, -câtă brumă-am adunat, Dă prilej bietei bătrâne să se creadă-ntr-un palat: Nu-ndrăzneste nici să intre, cu opincile-n picioare, Si cu multă grijă calcă doar pe-alături de covoare. Eu o-ndemn să nu ia seamă si să calce drept, în lege, Ca doar e la fii-su-n casă, nu e-n casa vreunui rege, Si de-abia o fac să sadă pe-un divan cu scoarță nouă… -”Mi-era dor de tine, maică…Ti-am adus vreo zece ouă, Nițel unt, iar colea-n traistă niște nuci, vreo două sute…” Și, cu ochii plini de lacrimi, prinde iar să mă sărute: -”Poate mor, că sunt bătrână si-a prins dorul să mă-ndrume Să mai vad o dată, maică, ce mi-e azi mai drag pe lume! Caierul mi-i pe sfârsite… mâine poate-și curmă firul Si-ntre patru blăni de scânduri să mă cheme cimitirul… Jale mi-e de voi, mămucă, dar visez, chiar și deșteaptă, Cum, pe-o margine de groapă, bietul taică-tu m-așteaptă… Tu, odorul mamii, în urmă să te-aduni cu frații-acasă Si să-mparți agoniseala de pe urma lui rămasă: Lui Codin să-i dai pământul de la moară și cu via; Vaca și-un pogon de luncă, maică, să le ia Maria; Lui Mitruș să-i dai zăvoiul de răchiți dintre pâraie; Carul, boii și cu plugul să le dai lui Nicolae, Iară tu, ca mai cu stare decât frații ziși pe nume, Să iei casa-n care ție ți-a fost dat să vii pe lume… Când și când, în miezul verii sau de Paști, să vadă satul Cum îmi vine ca-n toții anii, la căsuța mea băiatul Și-având tihnă și odihnă, la venire sau plecare, S-aprinzi și la groapa maichii câte-un pai de lumânare!… A tăcut apoi bătrâna si-a plâns mult, cu lacrimi grele, Ce curgându-i lin în poală, se-ntâlneau cu ale mele. Last edited by mirela.t; 08.04.2014 at 07:25:06. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|