Citat:
În prealabil postat de Fani71
Iarasi cu riscul de a soca pe unii, as spune ca o preocupare exagerata cu lumina care apare la Sfantul mormant si aducerea ei in alte tari nu este sanatoasa. De ce?
In primul rand pentru ca minunile pot veni de la Dumnezeu, dar nu trebuie sa le punem in centru. Dumnezeu este discret. El sta la usa si bate. Sa fim si noi asa!
In al doilea rand, eu cred ca in toata povestea asta este si pericol de un fel de monofizitism.
Sa va dau un exemplu: o eleva de-a mea grecoaica mi-a spus ca la ei la biserica (o biserica ortodoxa din Bruxelles, cu enoriasi majoritar greci) la Paste lumina pe care o da preotul cand zice 'veniti sa luati lumina!' vine direct, cu avionul, de la Sfantul Mormant. Asta m-a mirat, si i-am zis ca nu mi se pare important de unde vine lumina de la lumanari in noaptea de Paste. Ea a fost socata si a zis: cum, lumina asta sfanta, de Paste, sa vina de la un banal chibrit?!
Mie mi se pare ca e mare pericol aici, chiar un fel de pericol monofizit, care neaga sau minimalizeaza Intruparea.
Daca e pe asa, o sa ajungem sa spunem ca faina si apa din care este facuta painea care serveste la Euharistie ar trebui sa cada din cer ca sa fie potrivite. Or cum se face acea paine? Cineva se duce la magazin ca toata lumea, cumpara faina, pe urma deschide banalul robinet ca toata lumea si face paine. Transfigurarea cotidianului, asta ni se cere noua crestinilor! Dumnezeu s-a intrupat, s-a facut om ca noi, si a sfintit toate cele omenesti.
In al treilea rand, cred ca a pune prea mare accent pe acea lumina poate da in idolatrie. Ne gandim mai mult la ea decat la ce reprezinta - Invierea, Viata noua in Hristos. Vedem in acea lumina o manifestare directa a lui Dumnezeu, comparabila cu euharistia.
(Atentie, Nu am zis ca nu e real focul ala, nu despre asta vorbesc eu aici!)
|
Da, de la pietate se poate ajunge la pietism si tot felul de atitudini nepotrivite.
Preotul ar trebui sa vada pericolul si sa indrepte lucrurile.
Dar nu toti au discernamentul necesar si cred ca nici nu prea stiu ce e in capul TUTUROR credinciosilor lor.
Si tu ai aflat practic intamplator cat de devianta era evlavia acelei persoane in acest context.
Ar fi trebuit poate sa ai o discutie cu ea pe marginea acestui subiect, sa o intrebi daca in asta sta semnificatia Pastelui, ce se intampla daca ar fi intr-o tara care nu are avion sa aduca sf. lumina, nu si-ar mai aprinde lumanarea, n-ar mai fi Pastele la fel?
Si incet..incet, si-ar fi dat seama cum stau lucrurile.