![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ar trebui sa ia foc instantaneu, exact cum spui si tu. Pe urma, acel foc nu arde doar la bun inceput..pe urma se comporta ca orice foc obisnuit. Daca tu vrei sa verifici personal, n-ai decat sa te duci acolo. Faptul ca tu si cei ca tine contesta autenticitatea a ceea ce s-a intamplat acolo, NU este un ARGUMENT. Asa cum si faptul ca focul se poate face cu chibrituri, iasca, lemne frecate, fosfor, etc. nu inseamna ca Dumnezeu n-a trimis foc din cer si a ars jertfa lui Ilie ci Ilie a facut el o "smekerie" si i-a pacalit pe preotii lui Baal. "2. Desigur, dar gresala dumneata e ca ai impresia ca eu, ca sceptic, trebuie sa demonstrez corectitudinea si seriozitatea controlorilor, cand, de fapt, cei care sustin inalta conduita morala a acestora trebuie sa faca dovada." De cei ai impresia ca vreun ortodox ar vrea sa te convinga pe tine ca acela este un miracol autentic? Miracolul este pentru cei dispusi sa creada. De altfel nimeni nu cred ca ti-a demonstrat tie ca Dumnezeu chiar s-a intrupat din fecioara acum 2000 ani si a murit pentru pacatele tale si a inviat, nu-i asa? Faptul ca exista versiuni alternative nu inseamna ca ceea ce scrie mai sus nu s-a intamplat si nu inseamna ca un credincios sau Dumnezeu e obligat sa te teleporteze in timp acum 2000 ani sa vezi tu personal cum stau lucrurile. Citat:
Si n-ar risca in fata opiniei publice sa fie acuzati de intoleranta religioasa si sa ofere o baza reala de data asta pentru antisemitism. Citat:
Orice minune poate fi contestata pana la urma, cel putin atat timp cat n-ai fost de fatza. Daca vrei intr-adevar sa-ti lamuresti problema ar trebui sa faci un drum pana acolo desi o sa fie cam greu sa fii in biserica Sf. Mormant.. |
|
|||
|
|||
![]()
Ai luat in considerare si varianta ca Dumnezeu s-ar putea sa nu fie alcatuit dupa masura capacitatii tale de a rationa tau?
|
|
|||
|
|||
![]()
Iarasi cu riscul de a soca pe unii, as spune ca o preocupare exagerata cu lumina care apare la Sfantul mormant si aducerea ei in alte tari nu este sanatoasa. De ce?
In primul rand pentru ca minunile pot veni de la Dumnezeu, dar nu trebuie sa le punem in centru. Dumnezeu este discret. El sta la usa si bate. Sa fim si noi asa! In al doilea rand, eu cred ca in toata povestea asta este si pericol de un fel de monofizitism. Sa va dau un exemplu: o eleva de-a mea grecoaica mi-a spus ca la ei la biserica (o biserica ortodoxa din Bruxelles, cu enoriasi majoritar greci) la Paste lumina pe care o da preotul cand zice 'veniti sa luati lumina!' vine direct, cu avionul, de la Sfantul Mormant. Asta m-a mirat, si i-am zis ca nu mi se pare important de unde vine lumina de la lumanari in noaptea de Paste. Ea a fost socata si a zis: cum, lumina asta sfanta, de Paste, sa vina de la un banal chibrit?! Mie mi se pare ca e mare pericol aici, chiar un fel de pericol monofizit, care neaga sau minimalizeaza Intruparea. Daca e pe asa, o sa ajungem sa spunem ca faina si apa din care este facuta painea care serveste la Euharistie ar trebui sa cada din cer ca sa fie potrivite. Or cum se face acea paine? Cineva se duce la magazin ca toata lumea, cumpara faina, pe urma deschide banalul robinet ca toata lumea si face paine. Transfigurarea cotidianului, asta ni se cere noua crestinilor! Dumnezeu s-a intrupat, s-a facut om ca noi, si a sfintit toate cele omenesti. In al treilea rand, cred ca a pune prea mare accent pe acea lumina poate da in idolatrie. Ne gandim mai mult la ea decat la ce reprezinta - Invierea, Viata noua in Hristos. Vedem in acea lumina o manifestare directa a lui Dumnezeu, comparabila cu euharistia. (Atentie, Nu am zis ca nu e real focul ala, nu despre asta vorbesc eu aici!) |
|
|||
|
|||
![]()
AlinB, n-am sa-ti raspund in totalitate, pentru ca am mai raspuns la multe din ideile cu care ai venit tu atunci cand le-au enuntat altii. Nu strica sa citesti in totalitate discutia in care postezi, chiar daca e lunga. Dar am sa te lamuresc aici:
Citat:
Cand vii cu o astfel de afirmatie este de datoria ta sa demonstrezi spusele. Nu a celor care te contesta. Acum ai inteles cum sta treaba? Daca strig "Foc!" intr-o sala de cinema si nu se vede nici o flacara si nici nu miroase a fum, doi-trei vor iesi pe usa imediat, dar majoritatea vor astepta o confirmare vizuala sau olfactiva solida. E tot treaba lor sa demonstreze ca nu e nici un foc? Sau cel care striga trebuie sa-si si probeze afirmatiile? Responsabilitatea probarii afirmatiilor (cu atat mai mult in cazul afirmatiilor despre fenomene supranaturale) e o notiune de baza in argumentare... |
|
|||
|
|||
![]()
Uite, pentru documentare, un articol relevant de pe Wikipedia despre burden of proof (in engleza, in romana nu exista inca articolul). Pe scurt, cand sustii ceva despre cineva, se presupune ca ai pe ce sa te bazezi, asa ca e datoria ta sa arati acele dovezi pe care le ai. Daca n-ai nici o dovada se considera ca minti.
|
|
|||
|
|||
![]()
Asa ca cei care sustin ca focul de la Ierusalim e sfant si nu arde trebuie sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiilor lor. Pana acum n-am vazut nimic relevant, in afara de cateva filmulete pe YouTube unde oamenii dau cu flacara pe fata. Nici unul din ei nu sta cu flacara pe loc, nici unul nu o tine macar cinci secunde nemiscata asupra fetei.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu de ce ai impresia ca cineva ar avea obligatia sa te convinga de ceva dupa standardele impuse de tine.
Nici Dumnezeu nu e de parerea asta, noi de ce am fi? Cunoasterea este o problema personala in primul rand, iar daca tu ai ales ca a ta sa se limiteze la anumite lucruri, este problema ta si numai a ta.. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citesc cateva pagini de la inceput si cateva de la sfarsit pe fiecare topic si cam atat desi probabil ar fi intr-adevar mai corect si eficient sa le citesc pe toate si desi bunavointa as avea, asa cum am spus timp nu. Definitia pe care o dai miracolului este din perspectiva ta asupra vietii crestine, si fiind cea a unuia care nu traieste aceasta viata este una exterioara si din acest motiv si incomplenta. Nu neg ca ea s-ar potrivi UNORA din cei care isi spun crestini, dar asta nu inseamna ca este definitia completa si atotcuprinzatoare a miracolului. Miracolul este o chestiune personala in primul rand si desi poti da MARTURIE despre el, cel care il asculta nu-l va percepe niciodata ca atare, la fel ca tine sau poate chiar deloc. Si cand spun "chestiune personala" ma refer la faptul ca nu are de a face doar cu lumea fizica, apropo de exemplul tau cu focul. Explicatii alternative se pot gasi oricand daca esti determinat sa fii sceptic pana la capat. Marturiile despre miracole pot convinge doar pe cei care au trait la randul lor un miracol la un moment dat si stiu ca astfel de lucruri SUNT POSIBILE. Si repet ce am scris si ultima data, nimeni nu are obligatia sa te convinga in acest sens, nici macar Dumnezeu. Asta nu inseamna ca daca vei cere cu adevarat de la Dumnezeu un semn, nu ti-l va da. Dar asta doar in anumite circumstante, cand intr-adevar vei avea nevoie de asa ceva. Deocamdata simti doar nevoia de a-i contrazice pe altii si a le oferi explicatii alternative pentru ca la randul tau le-ai gasit "interesante" la un moment dat si probabil mai "sigure" decat indoielile care le presupune, la prima vedere, credinta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca lumea crestin ortodoxa este prea putin interesata sa fie luata in serios de sceptici ca mine, atunci aceste indoieli pe care le exprim nu muta nici un fir de par din loc. Ceea ce, evident, este fals, avand in vedere raspunsul aproape vioent pe care l-am primit in threadul asta doar pentru ca mi-am vociferat scepticismul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Minune, Filmul despre Lumina Sfanta de la Ierusalim | Ion Pop | Generalitati | 3 | 01.08.2011 20:24:58 |
Lumina Sfanta de la Ierusalim: Rezultatele analizei fizicienilor | georgeval | Teologie si Stiinta | 25 | 24.11.2010 23:00:06 |
Sfanta Lumina de la Ierusalim | FLORINUTA | Intrebari utilizatori | 0 | 20.03.2010 17:03:23 |
Sfanta Lumina de la Ierusalim | ileana61 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 40 | 17.01.2009 17:56:11 |
|