![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca as incepe prin cateva intrebari de genul: de ce la noi costa un km de autostrada cat in vest 3, cand acolo oamenii sunt platiti de 5 ori mai bine si acel km este construit de 5 ori mai durabil sau de ce la noi se schimba bordurile de 2 ori pe an, veti zice ca fac politica.
Si nu vreau sa fac politica. Dar totusi, de ce suntem atat de ignoranti? Ca in toata lumea civilizata, si in romania exista 3 clase sociale: cei bogati, cei saraci si cei de mijloc. Numai ca la noi, fata de restul lumii clasa de mijloc e cea mai mica, aproape inexistenta, pe cand acolo e cea mai mare, care sustine economia unei tari. Credeti ca este intamplator? Eu nu cred. Cred ca asa se doreste. Clasa de mijloc nu poate fi cumparata pe galeti goale, zahar si ulei. Ea e putin mai cultivata, civilizata, are acces la informatie si poate gandi singura. Aceasta se organizeaza si poate promova lideri ce fac concurenta celor bogati care la noi mai toti fac parte din clasa politica. Clasa de mijloca mai are si principii. Cand esti sarac nu ai principii, ai greutati. Cand esti super bogat nu ai principii ai o groaza de oportunitati valorificate. Si totusi, de ce suntem atat de ignoranti? Pentru ca exista intelegerea printe cei de buna credinta ca nu am venit aici sa imparatim. Am venit pe lumea asta sa ne facem mai buni, sa ne sporim virtutiile si sa mergem inapoi la Domnul, acolo unde e rostul nostru. Sa fim smeriti, toleranti si sa rabdam. Foarteee gresit. Nu pentru ca nu ar fi adevarat, dar pentru ca nu are legatura cu ignoranta. Poti sa nu fi ignorant si totusi sa nu vrei sa imparatesti precum si invers. Iar ignoranta nu are legatura cu virtutile. Atunci de ce? Pt ca cei saraci nu pot lua atitudine. Nu-si permit pt ca saracia nu-I lasa. Pt ca cei bogati nu vor. Asta le convine. Prin faptul ca lucrurile sunt asa au ajuns bogati, nu prim munca asidua. Pt ca cei de mijloc, intelectuali, sau oameni care nu depind de un post la stat, care pot spune ceva fara sa se teama ca de maine nu mai au ce pune pe masa copiilor nu prea exista. Sunt putini, si care ori sunt prea preocupati sa ajunga si ei in clasa de sus bazandu-se pe faptul ca lucrurile asa cum sunt le permite, ori incep sa alunece in jos sa nu mai au din ce sa-si plateasca ratele si alte dari. Si mai e ceva si asta e cel mai trist: pentru ca nu avem ce face. Ori emigram, ceea ce practic pentru unii din noi ar fi simplu. Dar atunci, cum ne vom mantui daca cautam doar trai usor fara dureri de cap? Daca cautam ca copii nostrii sa se joace cu lebedele in parc si vereritele? Daca cautam doar sa nu mai vedem suferinta? Ori nu emigram, stam aici si ne uitam cu ochii cat cepele cum usor, usor copii si nepotii nostri vor muncii ca sclavi la niste Videni, Bournei, Nastasoi si Dragnoi, traumatizati de suferinta din jur. Vor muncii pentru a trai sub pragul saraciei, ca arabii la sheici. Si atunci, credeti ca un neam de oameni saraci, indatorati, fara perspectiva zilei de maine vor mai avea credinta multa? Stiu ca saracia si mizeria nu e unul si acelasi lucru, dar parca la noi din incrucisarea ruso-latina cei sarmani in loc sa viseze la lucruri frumoase si la sporirea virtutilor, parca mai abitir vor sa fie si ei capitani, sa dea cu bani in lautari si sa scoata capu' dintr-o masina tunata si sa zica: papuse, te las pe undeva? Stiu, nu e frumos sa critici.... Biserica inca strange milioane de oameni la hramuri, la moaste, inca nu a pierdut contactul cu oamenii. Credeti ca poate face ceva? Si da, biserica suntem si noi. Am atasat o poza cu ce se vede de la mine de pe fereastra, ca sa-mi intelegeti dispozitia cand scriu aceste lucruri. Si inca una cu Hyde Park din Londra intr-o zi de miercuri, toamna. Astept pareri ... |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
de ce exista atat de multe razboaie? | victortiti89 | Generalitati | 5 | 20.06.2011 18:15:33 |
Teoria relativitatii: cu cat locuiesti mai sus cu atat mai repede imbatranesti | Eugen7 | Teologie si Stiinta | 10 | 26.09.2010 22:56:20 |
Sa minti nu e chiar atat de rau | absolutep0wer | Generalitati | 19 | 19.07.2010 12:20:52 |
Iadul este atat de aproape de noi! | Ioan_Ciobota | Generalitati | 15 | 20.04.2008 18:33:21 |
...un sfat...doar atat!! | ionita | Rugaciuni | 11 | 17.11.2007 20:59:43 |
|