Am deschis acest topic pentru ca putini stiu ca pe data de 7 ianuarie, Biserica praznuieste si aducerea mainii Sfantului Ioan Botezatorul la Constantinopol.
Conform traditiei, Sfantul Evanghelist Luca, ajungand in cetatea Sevastiei, unde se spune ca a fost ingropat trupul lui Ioan Botezatorul, a luat de acolo mana dreapta a prorocului si a dus-o la Antiohia. El a dorit sa ia tot trupul acestuia, insa nu a fost lasat de locuitorii cetatii Sevastia, caci acestia aveau multa evlavie la moastele Botezatorului.
Mai multe informatii legate de mana Sfantului Ioan Botezatorul gasiti aici:
http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/01-07-soborul-sf-prooroc-ioan-botezatorul-si-inaintemergatorul-domnului
In legatura cu moastele sfantului Ioan Botezatorul am gasit aceste informatii:
"Potrivit traditiei, Ioan a fost inmormantat in Samaria. Din relatarile istoricilor Rufinus si Teodoret, aflam ca mormantul sau a fost profanat in timpul imparatului Iulian Apostatul, in anul 362. Astfel, o parte din moaste a fost arsa, iar cealalta parte a fost dusa in Ierusalim, apoi in Alexandria. La 27 mai 395, a fost asezata in biserica ce ii poarta numele. Despre capul sfantului nu se cunosc foarte multe lucruri. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Astazi, capul sfantului se afla la Roma."