Citat:
În prealabil postat de Fani71
Maria, nu stiam asta. Trist lucru. Si eu as vrea sa stiu cand si de ce s-a luat aceasta hotarare tocmai acum cand tinerii calatoresc din ce in ce mai mult si intra in contact cu tineri de alte confesiuni - este deci inevniabil sa fie mai multe cereri de casatorii mixte.
|
Nu am vazut nimic venind de la Patriarhie in privinta asta. Ceea ce intr-adevar am vazut este un comunicat al Arhiepiscopiei Sucevei care intr-adevar asa spune. Parerea mea este ca asa este pe hartie,o decizie mai mult la nivel de episcopie, in realitate episcopul da aprobari pentru astfel de casatorii, dupa cum multe alte lucruri se fac in Romania. Oricum stiu ca in trecutul recent casatoria in biserica ortodoxa intre un ortodox si un catolic nu era o problema. Nu asa era cazul cu (neo)protestantii, totusi.
Oricum asa o hotarare mi se pare ceva gen, cum se spune in engleza, sa-ti impusti piciorul singur. Pe de o parte tinerii se vor casatori in biserica catolica si vor evita pe cea ortodoxa, pe de alta parte se incurajeaza trecerea la ortodoxie in graba, fara pregatire, si mai ales fara o dorinta sincera de a deveni ortodox, ci doar ca o alta chestie pe care tre' sa o faci ca sa intri in rand cu lumea . Ceea ce mie, din punct de vedere pastoral, mi se pare o greseala. Si asa botezurile adultilor la noi, la ortodocsi, se fac in general fara cateheza in prealabil, ce rost au convertirile astea de ochii lumii, pana la urma?
Si chiar asa este, am un bun prieten, american, botezat unitarian, deci botez ne-valid, care se va casatori in august cu o romanca ortodoxa, si pentru asta trebuie sa se boteze intai. Si o face fiindca socrii vor sa-si vada fata mireasa, si deci, se boteaza ca sa le faca lor pe plac, fiindca nu se poate rochie de mireasa fara nunta in biserica. Dar cateheza 0 barat, dorinta sincera de a deveni ortodox tot aproape de 0, deci.... S-a apucat el singur sa citeasca din Kallistos Ware, dar in continuare imi spune ca el tot arianismul il intelege mai bine.