Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.08.2010, 17:02:48
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Vedeți, aceasta e marea diferență între învățătura Scripturii și dogma Tradiției. Învățătura Scripturii se lasă verificată (tot cu Scriptura), pe când dogma Tradiției trebuie crezută chiar dacă este irațională și antibiblică.
Domnule Tricesimusquintus,dogma nemuririi sufletului este un act de credinta .
Ea nu trebuie demonstrata ci crezuta.Adica intelegerea ei nu se poate capata prin demonstratie.Cel mult,interpretarea anumitor pasaje poate fi adusa in sprijinul acestei dogme,asa cum a fost aratat de nenumarate ori pe acest forum . Si matematic,are cel putin tot atatea sanse sa fie adevarata,pe cat are si parerea dv ca dupa moarte si caderea in inconstienta,omul va invia.
Caci in nenumaratele dispute care lau fost pe aceasta tema,eu nu am putut sa nu remarc ca ambele interpretari puteau fi date diferitelor pasaje .
Si interpretarea dv are de partea ei numeroase pasaje ,si interpretarea ortodoxa are de partea ei la fel de multe pasaje.

Vestea Invierii a fost adusa de Mantuitorul insusi ,si de aceea credeti in ea.
Dar ce va fi pana atunci ,nu a fost spus explicit de Mantuitorul. Ati dedus dv din interprtarea anumitor pasaje din ap Pavel in special.
Ei bine Biserica primara a primit aceasta interpretare ,a nemuririi sufletului ,prin cine stie ce cale si ce oameni indumnezeiti,acum aproape 2000 de ani.Si ne-a transmis-o pana astazi.In lumina acestei noi interprtari s-au putut intelege mai bine si versetele de la ap pavel ,care sunt aduse asa mult in discutie de o parte si de alta.
Eu cred la fel de mult ca dv in Biblie,dar asta nu ma impiedica sa primesc aceasta revelatie noua si straina firii omenesti(caci vine de la Duhul) a nemuririi sufletului.Cred in nemurirea sufletului si cred in mijlocirea sfintilor ca consecinta directa a acesteia.De abia din clipa in care cred,imi vin in minte si argumentele ,din aceiasi scriptura,care inainte imi era oarecum inchisa ochilor.
Acesta nu este un razboi intre 2 conceptii diferite.Ci este o incercare de a ridica intelegerea limitata si omeneasca ,cu care intelegem Evanghelia la prima ei citire, la o conceptie cu adevarat duhovniceasca (adica daruita de Duhul).
Da sunt de acord cu toate ideile dv,omul moare si asteapta invierea in groapa,dar haideti sa va spun ceva in plus,o veste noua,doar trupul sta in groapa si se descompune,iar sufletul se duce la dreptul Judecator,dupa cum s-a zis :"Astazi chiar,vei fi cu Mine in Rai"

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Marea Schisma" (1054) s-a intamplat cu adevarat? AlinB Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 30 23.01.2017 12:34:40
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
Moartea unui mare poet "GRIGORE VIERU" nede_mar Stiri, actualitati, anunturi 3 18.01.2009 20:38:08