Citat:
În prealabil postat de adiandrea6
Eugen,
Ce parere aveti de Sfanta Maria Egipteanca? Ea s-a Impartasit numai inainte de moarte, dar si fara Impartasanie a ajuns mai induhovnicita decat oricare altul/alta din timpul ei. Nu neg puterea Impartasaniei, am simtit-o si eu de atatea ori, insa Duhul Sfant continua sa sufle acolo unde vrea. ...
|
Prin afirmatia mea, nicidecum nu am negat prezenta Duhului Sfant "acolo unde vrea"... si nici deplinatatea Lui in Toate Sfintele Taine (daca nu ar fi Duhul Sfant nici nu s-ar mai putea numi Sfinte Taine ci ar fi doar simboluri eventual), ci am vorbit strict din sistemul de referinta al omului care prin unirea reala cu Hristos in Taina Sfintei Impartasanii (se face partas intregii firi dumnezeiesti II Petri 1,4 si atfel) este patruns in mod sigur si de deplinatatea Duhului Sfant in toata fiinta sa.
Tin sa va reamintesc ca dogma (Sfintele Taine) sunt aceleasi in toate Bisericile Ortodoxe. Desigur exista diferentele pe care le-ati subliniat insa acestea nu tin de dogma ci de anumite practici traditionale regionale (culturale etc.).