Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Adriana, autoritatea implica legi. Adevarul insa nu e o lege. Adevarul e Persoana, pentru numele lui Dumnezeu. Am repetat asta de multe ori si nimeni nu intelege ce vreau sa spun.
Adevarul nu inseamna numai dogme, traditia bisericii nu inseamna numai dogme.
Ci mai ales, comuniunea vie cu Adevarul Persoana care e Dumnezeu.
Un episcop care nu traieste intru Hristos, fie el si papa, nu are cum sa fie infailibil in materie de cunoastere a Adevarului, pentru ca acest Adevar fiind Persoana, nu poti sa-l cunosti decat daca te intalnesti cu El in iubire.
Asta e o invatatura crestina fundamentala pe care primatul si infailibilitatea papala o calca in picioare.
Nu e totuna puterea de a sluji tainele bisericii pe care o da Dumnezeu fiecarui preot, oricat ar fi de pacatos, cu cunoasterea Adevarului Personificat.
Sunt 2 lucruri diferite.
Meditati va rog asupra acestui lucru: Adevarul nu e o lege.
|
Sunt perfect deacord cu cele scrise si eu cred exact la fel, Adevarul este o persoana Domnul Iisus Hristos si El poate fi cunoscut numai daca te intalnesti cu El in iubire, iubirea fiind si singura porunca data noua "Porunca noua va dau voua: sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v- am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul". Ba chiar mai mult, tot Domnul Iisus a zis ca de fapt toata legea si proorocii Vechiului Testament sunt cuprinse in cele doua porunci de iubire: a lui Dumnezeu si a aproapelui. Deci Adevarul este o persoana plina de iubire care nu ne cere altceva decat sa iubim. In ractica insa, ce inseamna a iubi? Inseamna cumva a participa la Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur si nu la cea latina sau protestanta? Inseamna cumva a respecta zecile de canoane ortodoxe pe care si numai sa le cunosti iti trebuie o oarecare pregatire si inteligenta? inseamna a cunoaste dogmele ortodoxe si apararea lor? Ce inseamna in practica a iubi dupa porunca Domnului? Pot spune ortodocsii ca iubesc mai mult si mai bine decat un catolic sau musulman? In teorie este foarte frumos: "Domnul Iisus este o Persoana pe care il cunosti daca te intalnesti cu El in iubire" dar in practica se poate lauda cineva ca ar iubi mai mult ca altul? Asta este valabil si pentru ortodocsi ca pana una alta, nu Papa este cel care afirma ca Adevarul (deci o persoana: Domnul Iisus Hristos) este
numai la el in curte ci acestia sunt exact Ortodocsii. Papa a considerat ca dimpotriva, toti cei care sunt chemati la a iubi sunt de fapt chemati la a il intalni pe Domnul, inclusiv musulmanii, dar gestul lui a fost aspru criticat de ortodocsi pentru ca a iubi iata ca nu ajunge daca omul nu mananca Trupul Domnului si nu bea Sangele Domnului si nu oriunde, ci numai la ortodocsi. Teoria este frumoasa "iubeste si fa ce vrei", in practica insa, aceasta iubire este mereu incadrata in legi si reguli de toate bisericile, nu numai de Papa. Dimpotriva, nu Papa este cel care se crede detinatorul absolut al iubirii ci exact acei ortodocsi care cred ca mantuirea este doar in Ortodoxie.