![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Am observat urmatoarea mentalitate in 90% din populatia de orice religie cu care am discutat pe tema asta... Tin sa mentionez ca in urmatoarele randuri o sa fiu obiectiv din punctul de vedere al religiei despre care vorbesc si nu o sa ma refer la crestinism/budism/musulmanism in special ci o sa vorbesc la general din punctul de vedere al unui ateu...
Oamenii citesc cartile sfinte sau cresc cu mentalitatea ca "(dumne)zeul e acolo, roaga-te la el de si fa fapte bune si o sa fie bine, altfel e rau", dar nu isi pun cateva intrebari elementare: De ce? De ce ma rog eu lui Dumnezeu? Ce? Ce e Dumnezeu? Poate cea mai mare intrebare este "De ce exista atatea religii daca toate promoveaza acelasi lucru?" (lasam la o parte satanism, wika sau chestii dinastea infioratoare si fara logica) EDIT: Am aflat ca si satanismul promoveaza o valoare importanta: increderea de sine, desi pot sa spun cu mana pe inima ca daca ar fi sa aleg o religie nu as alege satansimul Majoritatea religiilor au unul sau mai multi zei... Care sunt personificati doar pentru a il intelege omul de rand... Majoritatea religiilor au o serie de pilde... In care se exemplifica anumite comportamente ideale Majoritatea religiilor au o serie de legi (ex: decalogul)... In care se impun niste valori morale Dar de ce nu vad oamenii ce se ascunde in spatele acesor lucruri? De ce il vad pe Dumnezeu ca pe o fiinta suprema cand el, de fapt inseamna o serie de concepte abstracte: Universul/Natura, principiul echivalentei (primesc in schimb exact ce dau (bine/rau)), cel mai important: speranta (de aici credinta, speranta = acea singura forta motivatoare in fiinta umana, nu faci nimic fara sa speri ca acel lucru pe care l-ai facut o sa se intoarca la tine intr-o zi, chiar daca acea zi nu se vede in larga zare nici cu un binoclu), etc... In opinia mea, religia are un unic scop pentru care a fost creata: Sa impuna un mod de viata anume, adica valori morale, recunoasterea binelui si a raului (de unde si metafora cu Adam si Eva), recunostiinta pentru munca Universului si a altora, etc... Pe scurt, sa diferentieze omul de animale, sa il scoata din anarhia primordiala, sa puna bazele unei societati si sa o mentina, dar in loc sa fie asa, oamenii vad doar o serie de sfinti pe care trebuie sa ii ridice in slavi si niste date in calendar pe care trebuie sa aduca o coliva la biserica, si mai mult decat atat, se DUC RAZBOAIE pentru ca unii ii zic Alah, altii Dumnezeu si alti Buddha... Care este opinia voastra pe tema asta? Astept raspunsuri rationale si argumentate... Last edited by dapetcu21; 07.07.2011 at 20:18:14. |
|