Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Normal ca e asa daca o luam ca la matematica, dar aici nu e vorba de matematica. E vorba de cunoastere.
|
Deja plecați de la o presupoziție: matematica și cunoașterea ar fi realități disjuncte. De fapt, nu e chestie de matematică, ci chestie de logică. Legile logicii sunt universal valabile. Să vedem mai departe:
Citat:
Dadeam exemplul cu aspartanul. Daca parintii nostri credeau ca aspartanul e bun pentru sanatate, noi nu mai credem asta.Dar asta nu inseamna ca atit ei cit si noi nu sintem sanatosi, indiferent de cit cunoastem.
|
Aspartamul este fie bun pentru sănătate, fie nu este bun pentru sănătate. Tertium non datur. Sigur, se poate discuta că este bun până la o anumită doză, peste care nu mai este bun. Că ar putea fi bun pentru cineva cu înclinație pentru diabet, dar rău pentru cineva fără asemenea înclinație. Dar ceva nu poate fi bun pentru sănătate și în același timp rău pentru sănătate.
Citat:
Sau un exemplu mai elocvent: daca acum 2500 ani cineva imi dadea o palma, iar eu raspundeam tot cu o palma, era un lucru corect. Acum 2000 ani insa, daca cineva imi dadea o plama, iar eu raspunedeam cu o palma era incorect. Ce s-a schimbat intre timp? Cunoasterea.
|
Nu este așa. Legea s-a schimbat, nu cunoașterea ei. Drepții lumii vechi, care cunoșteau foarte bine legea lor, făceau un lucru corect înapoind o palmă. Drepții lumii noi, care au același grad de cunoaștere al Legii, fac un lucru incorect înapoind o palmă (cu anumite excepții).
Deci, în primul caz, aspartamul nu s-a schimbat. În al doilea, Legea s-a schimbat. Dar, în ambele, adevărul și falsul nu țin de subiect, ci sunt obiective. Adevărul există în afara noastră, nu între urechile noastre.
Citat:
Singurul scop al omului pe pamint este sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa se mintuiasca; si cum s-au mintuit atit catolicii din Evul Mediu chiar daca au crezut una, si ne mintuim si noi chiar daca avem alta viziune, inseamna ca Biserica Catolica este infailibila, asa cum si este.
|
Catolicii din Evul Mediu, ca și catolicii de astăzi au crezut și cred în aceeași dogmă: În afara Bisericii nu există mântuire. Dacă nu ar fi crezut în ea, nu erau catolici, deoarece respingerea obstinată a unei dogme înseamnă erezie. Este vorba de două interpretări deosebite ale aceleiași dogme. Ambele legitime, până când Papa sau un Sinod Ecumenic, în declarație solemnă, nu vor aduce clarificări suplimentare.
În altă ordine de idei, eu personal înclin spre o variantă ceva mai riguroasă a aceleiași dogme. Și nu cred că mă aflu în Evul Mediu. Dacă aș fi crezut că, după ce Duhul Sfânt mi-a arătat că Isus a înființat o singură Biserică, iar aceasta este clădită pe Petru și pe ceilalți episcopi în comuniune cu el, aș putea să mă mântuiesc continuând să rămân formal despărțit de această Biserică al lui Cristos, atunci aș fi rămas ortodox, neavând nici cel mai mic motiv să redevin catolic și evitând explicații, iritarea celor din jur și tot felul de alte mici neplăceri pe care convertirea le aduce. Dar eu cred că nu se poate, că cineva căruia Duhul Sfânt i-a mișcat inima, ajungând la înțelegerea adevărului Evangheliei că Biserica nu e simplă metaforă, ci realitate vizibilă, condusă de Isus, care străbate secol după secol nu se mai poate sustrage în bună conștiință, fără a-și risca mântuirea.