Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.12.2011, 11:43:56
ioan cezar
Guest

Implicit

Pana la urma, poate nu insista degeaba Yasmina cu cerutul iertarii...
Mai intai, ca femeie, stie ea mai bine decat noi cum e cu inima femeii (unde orgoliul nu ocupa deloc ultimul loc...), stie suferinta lezarii sentimentelor feminine (din diverse situatii de viata, nu neaparat din vreo relatie cu vreun baiat, asta departe de mine sa insinuez / m-am grabit sa precizez ca sa nu las loc la interpretari). Afectivitatea feminina se pare ca e mult mai bogata si mai delicata decat a noastra, a baietilor. Sunt educate pentru delicatete, pentru sensibilitate. Asa le este si natura profunda: gingasa, usor de ranit. (Avind si copii, nu doar sora si sotie, nu doar colege etc. - vad la fetita mea diferente in sensul comentat fata de baieti. De mica are alta priza la realitate, in plan afectiv. Uite, ca un facut, chiar acum plange, o aud din camera mea, probabil i-a refuzat ceva fratele ei...)

Apoi, ce e mai specific pentru un crestin decat sa iti ceri iertare daca ai realizat ca ai gresit? Nu e asta exprimare a smereniei, nu este lupta pentru lepadarea mandriei? Si nu e o fapta buna, bineplacuta lui Dumnezeu?

As spune exact ca Yasmina: inainte de orice demers, daca realizezi ca ai gresit, atunci primul pas este sa iti ceri iertare fata de persoana lezata. Abia apoi, mai vezi tu ce si cum. (Sa fim mereu atenti la lista de prioritati, la ordinea in care abordam lucrurile!)

Eu numesc asta "spovedania mica". Facuta inaintea oamenilor, o completeaza pe cea dinaintea duhovnicului si a lui Hristos.

Sa nu lasam teama narcisica sa ne domine relatiile cu semenii. Un barbat puternic isi recunoaste greselile si, acolo unde mai este posibil, se straduieste sa le indrepte.
Apoi, chiar daca fata pe care o iubesti ar trece peste anumite fapte ale tale, exista inlauntrul nostru o faptura pe care sfintii (si unii psihologi) au descris-o ca avind o natura feminina: insusi sufletul barbatului... Poate ca ai ranit-o sau nu pe prietena ta, dar sufletul nostru il ranim cu siguranta atunci cand gresim inaintea oamenilor si a lui Dumnezeu. Deci, daca motivul de a-ti cere iertare pentru a mangaia pe prietena ta nu iti pare suficient de tare, poti sa adaugi motivul reparatiei ranilor sufletesti pe care ti le-ai pricinuit singur prin comportamentul neadecvat. Nu ea ti-a ranit sufletul, cat ti l-ai ranit singur prin gandurile, sentimentele si faptele tale.
Eu asa cred si rog sa fiu iertat daca am gresit cumva, undeva, fata de tine sau de altcineva.
Dumnezeu sa ne miluiasca!
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Vreau o familie anonim30 Intrebari utilizatori 57 27.03.2014 10:00:27
vreau un sfat anocica Generalitati 14 19.02.2014 08:40:08
Vreau o dovada? Templier Knight Generalitati 12 15.01.2011 14:17:34
vreau sa infintez manastire - vreau informatii co rusu Stiri, actualitati, anunturi 0 26.06.2008 13:04:07
Vreau si eu pui Muzica Bisericeasca 2 01.04.2008 20:37:26