Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
„Și, iată, venind un tânăr la El, I-a zis: Bunule Învățător, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?
Iar El a zis: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu. Iar de vrei să intri în viață, păzește poruncile.” (Matei 19)
|
Totuși, aceste versete au o continuare, nu se termină aici. Când tânărul a răspuns: „Toate acestea le-am păzit din tinerețea mea”, Domnul i-a răspuns să-și vândă averea și s-o dea săracilor, iar apoi să-I urmeze Lui. Și în felul ăsta ne întoarcem la întrebarea care privește lepădarea de sine în lume.
Părintele Galeriu repeta adesea o altă vorbă a Domnului: „Pe acestea să le facem și pe celelalte să nu le lăsăm”. În lume mântuirea se caută trăind în Biserică și în familie. Participarea la viața Bisericii, ca mădular viu al ei, este mântuitoare, pentru că Biserica e chiar Trupul lui Hristos cel înviat. Comuniunea cu El (mântuirea) aici (în Biserică) se poate împlini deplin, iar pentru asta din partea noastră se cere o perpetuă despărțire de păcat, adică lepădare de sine.
De asemenea, și viața în familie presupune mereu lepădarea de sine. Trebuie să învățăm să trăim pentru ceilalți și prin ei, să le înțelegem nevoile și să ne străduim pentru mântuirea lor. Lepădarea de sine când trăiești în lume nu presupune renunțarea la toată averea, ci folosirea ei în scop mântuitor. Nu ne cere Domnul să ne lăsăm copiii să moară de foame, ci să le dăm pâine. Dar întotdeauna trebuie să înțelegem și să punem înainte voia lui Hristos, nu pe a noastră, căutând mai presus de orice împărăția cerurilor, nu confortul și plăcerile lumii.